Форумџика на годината

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.191
    Допаѓања:
    78.268
    Ние имаме во нашата градинка деца кои тргнаа (а имаат мајки со бебиња дома), претходно не одеа, а сега си одат. Отиде праша директно кај стручна служба? Зошто воспитувачи и негуватели ако прашуваш, ќе викаат не зошто на некои изглеа така им одговара. Оди убаво прашај си во стручна служба.. Многу ме нервираат бе, демек ако си дома со бебе, можеш да ги чуваш и двајцата и немора да оди (facepalm)

На Little_Giraffe, Coco31, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    10.402
    Jас сум таква ситуациjа ми издадoа пoтврда дека сум вo редoвен рабoтен oднoс и дететo си oди вo градинка.

На Little_Giraffe му/ѝ се допаѓа ова.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Однеси потврда од работа и ќе може да го примат детето

На Little_Giraffe му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    10.402
    На кoj начин ги успиваат бебињата вo jасли?

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ги легнуваат во креветче.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.191
    Мала помош. Предлог за поклон за роденден за другарче од градинка ( 3 год полни). Што и кај да барам? :)

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    28.358
    Мојот исто правеше. Во скут кај еднат учителка, и плачење ако земе друго дете. Престана после една недела,ама таа неговата учителка отиде на одмор,а оваа на замена не ја сака баш.

За второто прашање не знам зошто мојот откако дојде оваа на замена не спие. Ќе ми се јави дека не може да го смири и го земаме. Два пати остана до 3, не спиел си седел ссмо. И не ми е уште јасно како не спие кога дома спие буквално во исто време по 2 саата.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.488
    Допаѓања:
    18.815
    Книга

На Bibi30 и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  9. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Претпоставував дека ќе се разболува кога ќе почне во градинка, ама не ни замислував дека нема да оздрави салам. Два месеца како е тргната, постојано има нешто, или кашлица или мрсоли или тт. Три дена оди, два не и така во круг. 2 години и 4 месеци е, до кога ќе биде ова вака?
    Не знаевме што е настинка пред да тргне, а сега заборавивме што значи здраво дете ;(
    Се осеќам како да нема излез.
    Се што планираме ни пропаѓа, затоа што се има по нешто.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    38.863
    Ќе помине и овој период. Претежок е и изгледа вечно, но поминува. Може да трае само неколку месеци ама колку и да трае се поретко ќе ви биде вака.
    Шетајте во природа, на свеж воздух, тоа помага најмногу.
    Не правете паузи од градинка освен кога мора да седи дома нели.
    :hug:

На mal.ecka, redhead, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Навистина не очекував до волку. Се осеќам како во лавиринт без излез. Само се испрашувам дали ја носам на право место на лекар, да не грешам некаде што неможе детето да ми се опорави како што треба. Потоа ќе прочитам дека повеќето се така и се тешам.
    Се трудам да не и правам долги паузи од градинка, освен кога има тт и многу кашлица ама пак е истоштувачки :sweat:

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    5.182
    Исти бевме и ние и тоа веќе 3-4 месеци, ама мојот е поголем, 4.5 год. Затоа закажав на специјалист приватно и денес бевме, се надевам ја откривме причината и ќе се подобрува. Но градинката е тоа, баш само што почна се појавија разболувањата. Ако ти треба инфо слоб пиши пп.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Глава горе и позитивни мисли и мнооогу нерви мајка :) Ќе пројде, сите го миневме тој период. Мене и покрај тоа што е лето педијатар ми препорача да пие сируп за имунитет баш заради тоа што почнувавме баш пред еден месец.

14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.263
    Допаѓања:
    18.128
    Мојата тргна на 2 год и поминавме таков период со разболувања. Цело време беше со мрсули.
    По пауза од година ипол есенва пак трга. Има полни 4 год и се надевам дека нема толку да се разболува :tmi:

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.420
    Допаѓања:
    25.078
    Исто е и син ми, 4 месеци само болен, се помина, бактерии, проливи, температури, мрсули цело време..........

16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    И јас сум во иста каша со разболувањата се мислам да ја отпишам :(

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Јас го отпишав, не можев веќе да издржам, а и страв ми беше зашто веќе 3 пати пиеше антибиотик. Ќе паузираме до октомври најверојатно, сега е супер.

На paleska3, lackygirl, Fifi84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.669
    Допаѓања:
    19.607
    Не знам во која тема да пишам веројатно оваа е најсоодветна.
    Син ми ќе тргне на 11м здравје во градинка. Ми рекоа можам да ја оддложам МРП вакцината валда некој месец дури наполни 1г. Мене ми е општо страв без мрп да оди во градинка да не букнат морбилите. Какви се вашите искуства? Кога ја примија вашите деца и колку време невакцинирани одеа во градинка? Што ве советуваа педијатри и диспанзер?
    Ако ја прими мрп после 6м ќе прима ревакцина на тие другите па пак не е целосно заштитен во градинка. Во секој случај ептен ми е страв невакциниран да оди и не знам што да правам

19. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Jas na dvete deca im gi stavav ma vreme vakcinite i voopsto ne veruvam vo onie stvari sho gi zborat antivakserite. Ako sakas da si go vakciniras, stori go toa, pa pustaj u gradinka.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Можеш да ја одложиш до 15 месеци ако сакаш, до толку толерираат. Е сега ако се решиш да ја ставиш на време што мислам дека е околу 12 месеци ќе мора барем неколку дена да го изолираш, имај предвид дека може да има реакции до 3 недели, па да треба и подолго да остане дома. Значи ќе треба да имаш план б кој ќе го чува. Мене во градинката срничка ми рекоа 3 недели да седи дома ама гледам дека ниедна мајка не го оставила детето толку долго дома. Најдобро е ако можеш на време да го вакцинираш за да биде заштитен и мене не ми беше сеедно што идеше 2 месеци во градинка без вакцината ете имавме среќа.
    Се консултирав само со педијатарот во диспанзерот (ја знаеш нели на исто место ги носиме), ме уверуваше дека вакцината е потполно безбедна ама одлуката е наша. Ја прашав за нејзино искуство, ми рече едното дете го вакцинирала на 18м, другото на 3 години :) Така да, не знам што да ти речам, не сум паметна, одлуката е целосно твоја.
    Јас конкретно ќе го вакцинирам сега во септември на 16+ месеци зашто сакам од октомври пак да го запишам и не ми се ризикува веќе да чекам. Инаку, ќе чекав до 2 години.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.