Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    15.805
    Ама ова не важи веќе одамна ,и тие што работат од дома имаат предност како и тие што одат на работа физички.Јас уште мај месец кога поднесував за бебето во Аеродром имаше истакнато известување на врата од градинката.
    А за земање пари не ми збори,за големата лани ми земаа пари до септември а не чував место,по нивна одлука не одеа децава,мојава од септември тргнуваше прваче,по која логика ни ги наплаќаат месеците кога беа затворени.
    @Kolache na mama да не имаш некоја информација за приемот во градинка?

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    40.513
    Сфатив по муабетите, ама пројде возот. Секако бевме од дома па немаше потреба да ризикувам да го пуштам. Сега си чекам за Септември да видиме како ќе е распоред.

На kukla21, eli25 и azelea им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.196
    Допаѓања:
    124.784
    Мајка ми била денес да однесе документи ама не и кажале за потврда од работа?
    Отпосле ќе ни бараат?
    Инаку и напоменале дека групите биле веќе формирани, ако имале комисија ќе одлучувале па ќе кажале.

4. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Случајно видов, не ми даде нотификација дека си ме тагнала.
    Групите се формирани веќе. Бев во дирекција ми кажаа на листа на чекање е. Ништо ново. За 20 дена тргам на работа. Ако не го примат (уште се надевам:tmi:), ќе почне во друга општина. Не ми е блиску, ама само таму имаше место. Иначе во неколку општини поднесов документи, само од една ми се јавија.

5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    15.805
    Леле:worried:, сигурно и мојава.Јас од октомври тргам ,уф ми се преметка во желудник кога ќе помислам,а нема кој да ја чува.

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    40.513
    Јас би ти препорачал да си однесеш и да инсиситирате да ви кажат до кога би известиле. Кај нас бар беа фер и кажаа во средина на Август ќе се прават, или ќе не исконтактираат или да се јавам да прашам.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.654
    Допаѓања:
    9.574
    Повеќето да граиднка и е место каде децата се згрижуваат додека родителите се на работа, а ако сакате нешто да научат си има едукативни центри.

Но не се проблем толку тие што одат и имаат кој да ги чува дома, туку проблем се тие што отсуствуваат, не се редовни во градинка и зафаќаат место на друго дете кое чека ред и мора да оди секој ден и нема кој да го чува.

На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Згрижувачки центар би се викале.

На Luna91, eli25, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Државата мора да обезбеди место за секое дете! Другото не е ничија работа. Градинка е место за социјализација и едукација, не е згрижувачки центар, шо вика Кукла.

На Luna91, CurlyBlossomGirl, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Зошто тогаш има учителка и негувателка во секоја група? Секако дека учат и во градинка.

На Luna91 и eli25 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На жал, многу родители така гледаат на градинката. Место каде детето им е оставено на чување додека се на работа, а персоналот услуга им прави

На Luna91, mal.ecka, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    15.805
    Токму така!
    Сите плаќаме даноци, давачки,такси и што не,а ништо од државата за возврат,никакви услуги ,приватно се лечиме,децата во приватни градинки, ќе се снаоѓа кој како може,оставени сами на себе за се.
    Да не може дете во градинка да запишеш,пу ј'зк:@.

На No Makeup, Luna91, CareTee и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.654
    Допаѓања:
    9.574
    Ама државата не ги градинките за некои да го злоупотребуваат тоа и да зафаќаат место.

Мора построги критериуми за запишување и отпишување поради отсуство без оправдување.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Жити се!

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    кои критериуми за упис? Да пее песнички, да рецитира?? Градинка е.

На Luna91, Sexybaby86, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.654
    Допаѓања:
    9.574
    Не, да знае интеграли да решава.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    тогаш само твоето нека оди ;)

На Luna91 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    @Milijana30 градинка пролет (ама клон во Козле не во Влае).
    @Brpbrp во државните имаат доручек во 8:30 (кај нас беше тарана, палента макарони со сирење и јогурт или леб со намаз од јајце или туна или леб со путер и мед и такви слични работи), па ужина околу 10:30 (свежо овошје), па ручек во 12/12:30 кој е обавезно некоја манџа или супа со риба и пире и уште една ужинка кај 14:00 која најчесто беше нешто лебасто (кифла, интегрален ѓеврек или перек и слично). Различни градинки имаат различно мени. Е сега во однос на алергии знам дека на ѕидот на занималната имаше список кое дете на што е алергично за да не му даваат такви производи и бевем замолени да не носиме ништо за родендени што содржи јаткасти плодови заради алергија на детенце од групата. Што и како ги ранат децата со алергии не знам ама внимаваат на алергии.

@Kataklinkers градинката е место за воспитување и едукација на деца. Не е место само за чување на деца. Сите истражувања укажуваат дека децата што посетувале градинка пред да одат на училиште имаат подобри резултати подоцна во образованието.
    Така што треба повеќе градинки да се градат, не да се затегнуваат критериуми за упис. Сите деца треба да посетуваат градинка.

На Izzy_0504, pianogirl, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.654
    Допаѓања:
    9.574
    Не мора да значи има деца кои дома се учат, ама има деца кои одат во градинка а ништо не знаат кога треба да тргнат на училиште.
    Но, како и да е не треба да се зафаќа место и да им се даде предност на оние што навистина имаат потреба од згрижување.
    Пишав затоа и треба критериуми.
    Ако без причина не оди во градинка повеќе од три дена чао.

20. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Градинката е предвидена за претшколска едукација и социјализација на малите деца и припрема за училиште. Тоа што кај нас е пренаменета во бебиситерска служба е друг проблем. И според мене не треба да бараат потврда за вработени двајца родители, зашто друго е однесувањето на детето дома, а друго во градинка.

На srekice, elimkd, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.