Ние немавме датум. Ни рекоа кога планираме да оди да се јавиме 2 3 дена унапред . Од 9 го носев 2 недели и после си почна редовно.
Не знам што прават дури и ми напоменаа дека од тогаш му е 1 ден на адаптација. Сега пред 06.09 немале група формирано така ми кажаа
Мајки што им носите на децата во градинка? Ми рекоа пижами резерва алишта шише памперс и кремче за дуде толку или треба и плус нешто а јас од градинка до тука изумив ?
Чаши пластични, влажни, брисачи, течен сапун, крем ако не сакаме од нивната, пелени и 2 комплета облека.
Синко тргна во градинка во март месец, на 2 години и 3 месеци. Планираме да го преместиме во друга градинка, нова, која ќе се отвори во октомври/ноември здравје. Досега, тука кај што оди, не се поврза со воспитувачката, едвај влегува наутро кога ќе ја види, со кенкање, барања дома да си оди, па кој ќе го земе итн. Негувателката многу ја сака, цело време и дома зборува за неа, сојуз биле со неа вика Ако го пречека таа, со ќеф трча внатре, ја гушка одма. Сакам да прашам, дали сте имале искуство со преместување, како тоа влијае на детето? Колку време треба за повторна адаптација во новата средина, со нови тетки и другарчиња?
Ама градинките Сабајле бев до градинка и прашав. Денес состанок имале со Министерката за да се утврди/потврди бршојот на децата во јасли, па после 23 август ке се јавувале дали си примен во градинка или не. Адаптацијата офивијално почнува од 1 септември, со нивна динамика. Со други зборови, да си го истерат сите воспитачки/негователки одморот, па наздравје, од септември некој си, ке стартуваме.
Изгледа зависи од градинка во мојата во јуни потврдуваа групи а негде пред август земав договор и сега треба да носам документи крај на месец
Милки ти кажаа од 06 дека ќе почне? Јас кога прашав тие ми реков ти донеси документи па ќе се договараме дали септември октомври... Јас искрено од октомври мислев да оди ама нез дали може така
Истото и мене ме интересира. Малата почна од 1 Јуни, добра е се вклопи, но секако од 1 Септември треба да оди во нова група а јас сакам да и сменам градинка, отвирија нова, плус поблиску ми е. Уште сега и зборувам дека може ќе оде во нова градинка, поубава. Вика може, но незнам колку ме разбира. 2 години и 5 месеци е.
Син ми почна во мај и ради одмори на учитлките, смени 3 учителки до сега, од 1 септември ќе почне во нова група со скроз нови деца и нови учителки. Не знам што да ти кажам, со сите различно. До едната одеше со трчање, со оваа сеа урла. Се надевам ќе му се погодат тие од септември.
Копија од извод , потврда од педијатар дека е здраво бебето , потврда за примени вакцини и уште еден докомент даваат од градинката кој едната страна ја пополнува родителот другата педијатарот .....
@Jana06 Ако си поднела пријава за во Срничка, оди си во дирекцијата што побрзо и однеси им потврди од фирма дека двајцата родители сте вработени. Има многу голем интерес, мене ми рекоа дека 40 деца чекаат за едно место да се ослободи и потврдите ќе им служат како прв критериум за селекција. Испаѓа, ако еден родител е невработен, треба да седи дома и да чува дете. И јас чекав да ме викнат, се додека од други не слушнав дека им побарале потврди и сама си отидов и тоа ми го кажаа. Вчера бев пак, уште немаат информација, после 20ти ќе не известуваат дали сме примени.
Мајки да ве прашам дали некоја од Вас чека да излезат списоци за дечиња што се примени во ЈУГД 8ми Март- Кисела Вода? Се јавувам од минатата недела, де во Дирњкција де во клонот каде што сакам да оди и цело време само ми викаат дека не се готови и дека после 23 ќе биле готови списоците, и ќе не известеле.
Мајки, да не имате информација како ќе биде од септември по градинките со оглед на зголемување на бројот на заболени и воведувањето на нови рестриктивни мерки?
Нема ништо ново во однос на работење на градинки. И лани имаше високи бројки во два брана па градинките продолжија со работа со истите мерки што си беа на почеток донесени.
Има некоја мајка информација за државните градинки во Битола? Што како кога рекоа во август за документи ќе се јавеле никој уште нема звонато....