Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Среќо, чим ти јавиле дека е примена иди носи документи не чекај.

На srekice и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да да, баш пред Срничка кај што се запишуваат.

Сега ништо не ми спомнаа за тоа, само ми рекоа имам рок 2 недели да однесам вакцинален картон за да го запишат, ако не одма ќе го тргнеле од список. Како и да е, ќе го оставам дома барем една недела после вакцината, лошо искуство имам од претходната градинка со разболување.

На KuklickaSk, srekice и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  3. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    3.779
    Ве читам за вакцинаца мрп, нешто не ми е јасно. Еве моја беба треба да почне градинка на 9 месеци, ќе бидеме принудени да ја примиме порано вакцината или? :?:

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не, по календар е на 12 месеци. Сега во пандемијата можеш да ја одложиш до 16м или ако одиш по 'црниот' пат да ја одложиш на неодредено со потврда од лекар.
    Ако не се лажам имаше некоја членка што пред 12м ја вакцинирала ќеркичката од страв од морбили.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Во Ѓорче во диспанзер ми кажаа дека не смее порано да ја прими од 12 месеци, а од 12ти до 13ти месец треба да ја прими МРП(ако е здраво детето). До 15 месеци може да се одложува или како што кажа Јана по црн пат преку лекарска потврда да ја одложуваш.

Се примаше пред некоја година и порано ради епидемија од морбили што се појави за да можат да се заштитат децата.

На CareTee и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    837
    Ако имаш простор оди директно таму, оти и на телефон не креваат.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    3.779
    @Jana06 , @Brpbrp А тие месеци додека ја прими вакцината со страв во градинка, се надевам ретко се случува да фати морбили помало дете од годинка. Ахх родителски грижи.:sweat:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Мислам дека е ретко тоа. Повеќе преовлафуваат стомачни вируси, стрептококи низ градинкиве, настинки. Ние таман ќе почнеме сега од 1ви и за 15 дена ќе треба да прими МРП ако не закачи вирус некој:).

На Madrugada и CareTee им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Уф, да не ја зезнеш работата? Јас на твое место прво би го однела детето да прими ммр, па после да тргне. Особено ако првпат се меша меѓу група деца.

10. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    4.921
    Малиот е примен во градинка. Ќе треба да го носам од среда. Прашањето ми е што да давам за имунитет? Му давам само мед со матичен млеч. Ми велат доволно е. Матичниот педијатар препишува бекутан омега. Омега 3 секако давам меки капсули, сируп некој ако имате искуство ќе ве молам да споделите. Негде прочитав за Дефендил, некои велат Виранто, многу го фалат и Молерс и Киндеримуно. Многу ќе ми значат ваши препораки. Се двоумам долго време. Пријателка која е фармацевт ми вели доволно е капките од Зегин да ги земам со цинк и Ц витамин и да јаде овошје и зеленчук. Но сепак мислам дека треба и сирупче некое, не сум го мешала со многу деца, и некако се плашам.

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    На два ума бев да ти кажам, ама секако е адаптација една недела, па ваљда нема да сме баксузи до толку. Има надвор дружено и со болни дечиња ама фала богу добар бил. :whew:

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ти си знаеш, ако имаш можност јас би ти рекла прво да го вакцинираш. Син ми после 3 дена во градинка го фати првиот вирус, а септември е месец на вируси. Мада и летово не беше подобро.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.146
    А ништо? Да створи природен имунитет? Да сфати телото што треба да прави, без вештачки додатоци? Да сфати дека витамини треба да црпи од овошје и зеленчук? Да не направиш контра?

Јас ништо не давам, освен овошје, зеленчук, месо, мед... Ќе се меша у вируси и само така ќе зајакне имунитет.

На fana, Oneo, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Дај Боже.
    Има дечиња што не се разболуваат.

Ма да и моето искуство е како на Јана.
    Трет ден носот чешма е одма.

Трет пат трга по подолга пауза и секогаш одма закачува нешто, а оди првите денови по саат - два.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Не е дека ништо не даваш. Даваш имуностимулатор (матичен млеч).
    Пробај прво вака. Ако почне често да се разболува давај Бекутан со Омега 3 (ние цела зима го дававме и заради вит Д и ради Омегата). Ако и така не оди ќе дацаш Дефендил или Бимунал (двата се бета глукани моќни имуностимулатори). Виранто е за краткотрајно подигање имунитет при настинки и слично.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    4.921
    Се тоа убаво, ама јас не можам да си дозволам толку да отсуствувам од работа. Ако е постојано болен исто како да не оди на градинка, ќе заглавуваме дома со денови и недели.

17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Majki golemite deca sto pravat vo gradinka sega so protokolive? Poveketo od vremeto sedat na masa i imaat aktivnosti ili gi pustaat da si igraat? Sega dur e toplo poveke se nadvor ama zimoska...

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.146
    Како сите деца. И како сите мајки.
    Сите работодавачи се многу свесни за болестите кај децата, и затоа и некои гледаат да не вработуваат жени во репродуктивен период.
    Кога те има, знае што го чека.
    Прво детето, па работата.
    Имам лошо искуство за пријател кој пиеше се што ќе најде за имунитет, се додека не се разболе од триста болести наеднаш. Причина, природниот имунитетет не работел оти немал потреба, вештачкиот со апчиња само. Една недела без рака вештачки витамини и помагачи, беше у болница. И тоа возрасен.
    Ука од докторот ми е - само да створи имунитет. Препорача можда маџун. Оти бил природен. Ништо друго.
    Сепак, ти си знаеш.
    Аkо е болникаво дете со ризик, јас би форсирала природни витамини. А со витамини не можеш да спречиш сипаници, други вируси.
    Сепак, твоја одлука си е, јас сум за природно.

Последна измена: 31 август 2021
    На fana, Oneo, DarkStormm и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    И јас сум за ова. И јас одма при тргање во градинка прашувам замена матичен за нешто за имунитет, ми вика почекај да видиме да си створат имунитет. И навистина, пу пу мака голема до сега немам видено.

На fana и Cka им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    18.657
    А од искуство,колку време е потребно (знам дека е индивидуално) за да стекне некаков имунитет?
    Моето тргна на 13м во градинка (лани ноември) ,а претходно беше болен само еднаш, на околу 10 месеци. Откако тргна на секои 3 недели беше болен. Се до февруари, кога имаше бактерија во нос ,а во исто време фативме ковид. Следното разболување му беше во мај. Од тогаш навака е добар.
    Дали да очекувам дека стекнал некаков имунитет,или како ќе залади пак ќе бришеме мрсули?

На Cka, DarkStormm и Jana06 им се допаѓа ова.