Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ми кажа докторка од педијатрија, ама мислам дека е застарена пракса да не се дава во лето.

Last edited: Sep 1, 2021
    eli25 likes this.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Пробивал чоколатца даавам има во нив цинк, вит ц и пробиотик, мали мечиња се со вкус на чоколадо :)
    Провен пробиотик и вит Д на плива.
    Во зима плус капки вит ц.

MilaSs12 likes this.
  3. ivast

ivast Истакнат член

Мајки,

Верувале или не госпоѓата министерка тврди дека имало над 25000 слободни места во градинките кај мене во населба за малата 5 пати ме одбија, а знам дека луѓе чекаат и по 5 години. Мене конкретно ли рекоа дека 200 луѓе чекале пред нас.. ќе ми јават кога ќе дојдеме на ред.. еве уште чекам може "министерка" ќе се јави да понуди некое од наводните 25000 слободни места Пред да се роди треби да го запишаш..
    Бог да чува, значи, да се лажело без усул

azelea, Madrugada, hammer and 2 others like this.
  4. ivast

ivast Истакнат член

Серизно, ако некој знае во која градинка во Скопје има слободно место, ве молам пишете

5. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Јас и молерс и вит д давам и преку лето. Па пола ден детето е во градинка, и не е дека прима сонце којзнае колку. Само на море кога сме го прекинував вит Д. Сега вклучив и вит ц капки и планирам на ова да останам. Кај мое дете имало контра ефект од сирупи за имунитет.

eli25 likes this.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

И кај повеќето што ги знам.
    На другарка ми сестра , фармацевтка е во зегин и се што ќе добијат ново и дава. матичен млеч ампули, витамински сирупи…. За жал, нон стоп е со пнеумонии :(
    Јас обично давам кога е настинат и продолжувам после тоа и лани во короната од страв заредив 3,4 месеца …..

7. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Денес го однесов. Во јасли е. Од 8 до 8:30 е прием. Ми рекоа ако задоцнам немало да го примат, ќе го врателе. Отидов 8:15 го оставив, ми рекоа дојди земи си го во 9:20. Излегов од работа, отидов и се изначекав по скалите изнаредено родители и сите чекавме. Го земав, добро поминал, не плачел многу и на сите дечиња им ги грабал бисквитите, цуцлите и одел ги галел тие што плачат. Тетката вика чудно дете од 15 месеци се однесува како возрасен. :D
    Утре пак исто време ќе го носам. Другарка која има поголеми деца ми вели да го оставам до 12 часот и да си го земам тогаш, пред времето за спиење. Не знам што да правам, ми вели да не прашувам многу дали плачел оти и така не им се работело и им одговарало да ми кажуваат порано да го земам. Ај првите денови ќе го земам порано, греота сам да седи, сите си ги земаат децата, ама за понатаму не сакам рано да го земам. Јас не можам да го земам порано, од 9 до 15-16 часот заглавувам на работа, свекрвата запнала таа ќе го земала од 11-12 кога ќе завршела со работа ама јас не сакам така..

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Моја другарка им отиде со новороденче во градинка. Вработените и се смееле зашто мислеле се заебава. Фино лепо им рече 'Епа пошо листите ви се огромни и треба да чекам, запишете го сега тамам да дојде на ред на 9 месеци'. Им се качи на глава за тие 9 месеци и го запишаа детето. Јас немам живци за тоа.

ivast, Bibi30, Brpbrp and 1 other person like this.
  9. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Кај нас беше од 07:45-8:00. Јас реков ок, ама зт децата место кај 16, ќе ги земам накај 17ч (бидејќи до 8 нема шанси да стигнам на раб, а 8 часа мора да одработам). Одма ми рекоа аааа не е проблем може и порано да ги донесете :). Сега не ни гледам дека истакнале време на прием.

Осе, Sofi.ja, Brpbrp and 1 other person like this.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Од понеделник ќе се вратело по старо, по ковид-протоколите

11. forumce

forumce Форумски идол

На поголемите дечиња каков витамин д им давате?

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Синко е 2 год и 9м, му давам Вигантол, од Бг ми го носат.

forumce likes this.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Кај нас денес се изненадив колку се почитуваа протоколи. Секоја група има свое време за прием. Мерат темепература на влез. Влегуваат по двајца со дечињата само во првиот ходник, ги пресоблекуваме патиките и предаваме дете. Внатре незнам што се случува, ама колку што го разбрав мали изгледа нема мешање играчки. Ако некое дете земе играчка, друго не може да ја земе. Веројатно ги дезинфицираат па ги предаваат. Денес не сакаше многу да раскажува што се случува ќе видиме другиве денови што ќе кажува. На земање пак му мерат температура (верувам и во текот на денот ги проверуваат, зошто негувателката шеташе со топломерот во џеб). Може малку е чудно за дечињата (осовено како мојов што подолго не одеше), ама верувам ќе се навикне. Во секој случај тој беше задоволен и утре се договоривме да си остане со спиење(fingers).

azelea, eli25, Jana06 and 1 other person like this.
  14. Zumbulka86

Zumbulka86 Истакнат член

Искрено незз зашто толкав проблем прават. Во нашата градинка има 3 влеза, за секоја група. Не се прави толкава гужва, нема потреба од толку строги протоколи. Приемот ни е од 8 до 8 и 20, полошо неможеше да направат.Ќе се жалам до управа, мора да најдат некое решение

15. eli25

eli25 Форумски идол

На now , кога снема вигантол , ортопедот тој ни го препорача. ( нема и сега де вигантол, јас набавив од Бугарија ако имаш некој да ти донесе ) .

forumce likes this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

А по колку капки давате?

eli25 likes this.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Ортопед според возраста и коските кажува колку и какви.
    Ние редовно одиме на 6 месеци, и прво прави преглед па кажува кога и какви капки.

forumce and happygirl like this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Не сум ја носела одамна на ортопед. Последен пат кога бевме не ни кажа кога да дојдеме пак и така остана. 4г е:)

Cka likes this.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

.Мора ортопед да каже.Јас давава 4 а ни рече 5.
    Педијатарот смета дека е многу ми рече по две.
    Ама давам и молерс.

forumce likes this.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Од вигантолот по 2 и мојата пиеше. Потоа од пливитот и давав по 4.

eli25 likes this.