Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Bravenewmama

Bravenewmama Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    97
    Знам, ќе бидам упорна.

2. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Оф како сум нервозна. Синко настина во градинка. Кашла многу и носето му тече.
    Толку ми е тешко. Бевме на педијатар и тој кажа не е ништо страшно.
    Уф како не е страшно, кога се мачи?
    Толку ми е жал и се мислам дали да го отпишам?

3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Мора да го помине тоа на почетокот сите се така. Само смирено

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Жени, таа потврдата за здраво дете што се носи за во градинка колку време важи?

5. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    26.293
    На секое отсуство треба да носите нова кога ќе се вратите во градинка.

6. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Првпат сега ќе одиме, вечерва ја земавме потврдата. Ми искочи неодложна работа, ќе мора во среда да почнеме. Па да знам дали ќе може со истава, или утре пак ќе треба да чекаме кај матичната :|

Едит: сега ќе почнуваме првпат во државна градинка, по пауза од Јуни што одевме 2ипол месеци..

7. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    26.293
    Јас имам земано во петок за во понеделник.

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Се надевам дека нема да прават проблем. Пак понеделник е прв работен ден после петок, а вака може да им истекне вторник пред среда..

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Дали кога ќе настине во школо нема да го пушташ веќе? настинките се дел од сечиј живот,а во колектив се подразбира дека ќе се случат. и да, не е ништо страшно само редовно да прати доктор за да не спушти.

На Meckicja, mal.ecka, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.637
    Допаѓања:
    15.785
    Ве примија? Среќно и со лесно:)

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Madrugada

Madrugada Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    192
    А ги легнуваат најмалите во 11:30? Јас мислев тек во 12:30 им е дремката.

12. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Фала ти :hug: Конечно, на толку досаѓање :)
    П.С. Рекоа од 15ти ќе има пак чистка на списоците, доколку немате уште одговор да одите. (fingers)

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Elena878

Elena878 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    369
    Прашав во една друга тема ама изгледа оваа е соодветната. Како ги заспиваат бебињата во градинка и како ги хранат? Седнати во столче или? Прашувам за бебе помало од година

14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ги легнуваат во креветче. за Хранење не знам, или на земја или ако имаат бебешко столче

15. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Day 3:
    После пауза од неколку дена. Почна да плаче уште кога го виде влезот. Ми покажуваше тажно со прстот да си се вратиме назад. Не сакаше да влезе, во раце го земаа со плачење. Внатре се смирил одма. Седеше 30 минути. На зимање ми кажаа дека внатре бил супер. Не плачел и се заиграл одма со колички. Прв пат се заигрува таму. Кога го зимав не беше тажен како првите два дена.

Day 4:
    Плачеше уште од дома кога почнавме да се спремаме. Не сакаше да облече ни алишта ни патики. Плачеше и на влез на градинка. Внатре одма се смирил. Носеше своја играчка количка од дома и на никој не ја давал. Некое дете му ја земало и го карал со прстот. Расположен беше кога го земав. Седеше 1 саат.

На Meckicja, azelea, CareTee и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Кај нас едно по едно во хранилка ги ставаат. За успивање во креветче гледаат со цуцла да заспијат ако не некои ги нишкаат некои по газот ги тапкаат и нормално е да има плачки али ги успиваат сите различно.

На Elena878 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Јас дојдов да се испукам...
    Дечкото почна пред една недела во градинка и нормално таа недела му беше за адаптација и седеше по 2 па после тоа дома.

Од вчера го оставаме со спиење и се ок, иначе да напоменам дека супер се прилагодува на новата средина, нема плачки, лесно заспива.

Јас идам да се испукам на самата институција-градинка. Пред некое време една членка имаше пишувано како се им бараат од дома да си донесат тоалетна, чаши, вода, и сл ствари за што јас си
    помислив дека е некоја шега ама не било шега, туку и нас истото не снајде.
    Цело паковање пампер, две пакетчиња влажни марамици, пластични чаши,шише 1,5литри вода, тоалетна хартија сето ова мпра да го носиме во градинка, а јас за возврат добивам секој ден за појадок млеко со бисквити(баш секој ден), а за ручек појма немам затоа што не кажале дека нешто ручал денес и вчера. Ама не е тоа се, да е нештото пострашно цедевита секој ден пијат децата и буквално секој ден во различно време ги легнуваат децата. Вчера во 12 го легнале си споел до 2:30, баш онака како и дома што спиеше а денес од 10:30 го легнале до 2:30 го оставиле да спие и сега вечерва одвај заспа, значи пукамм од нервоза.

Знам дека не е како дома ама бар ред треба да се има, кога јадење кога спиење кога играње, детево мое денес ич не си играло во градинка цел ден го преспало. Зборувам за дете од 1.5година кое цело време било со некаков ред и сега цел труд во вода, ако ми верувате и дома во 12 го легнував бидејќи мослев дека тоа време ги легнуваат:(

На Sofi.ja, Cka и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Како го легнале во 10ипол кога ручекот им е околу 12? Па после ги легнуваат.

19. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    И јас ништо не сфаќам, не знам навистина, некако се хаос ми е и плус прво дете...решив утре ќе барам распоред да ми дадат за тоа каков им е редот.

Еве можда има и некој друг со ваква ситуација, ама искрено денес кога ми кажаа дојсов побеснета,а над сето тоа воспитачката целата насмеана супер поминавме, немаше никаков проблем. Си викам како да има проблем кога од сабајле го легнале и цел ден спиел

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.737
    Допаѓања:
    77.024
    Која градинка е ова? За хигиенски пакет секаде бараат, носиме ние 2,3 пати во годината чашки, течен сапун, влажни, тоалетна, салфети, а за пелени кога беа во пелени носев дневно по колку е потребно (во секоја државна е вака, а во приватните не се носи).

За јадењето имаме мени (побарај си и кај вас мора да има), кое сезонски им се менува и секоја недела во месецот има различно мени. Не јадат едно исто во никој случај. Плус цедевита зар даваат??? Од кај знаеш дека млеко и бисквити јадат секој ден и дека пијат цедевита?

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.