Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Отпиши го има други што чекаат ред и за една настинка нема од мравка да направат слон.

Meckicja likes this.
  2. Panovic

Panovic Истакнат член

Бидејќи ништо не е објавено на самата врата јас секој ден ги прашувам што јадел и цело време ми викаат дека млеко со бисквити јадел. Не се работи за дете кое нејадач, напротив баш се си јаде и немам проблем со тоа.

Ако треба да се купуват хигиенски средства не е проблем тоа, нејсе, поголем проблем ми е немањето на никаков ред, еден ден вака еден ден така.

3. mariz

mariz Форумски идол

Ќе си побараш мени, мора да ти дадат, имаат сите градинки одобрени менија со печат со све, неможе да не ти дадат. Какво е тоа мени секој ден со млеко и бисквити, шанса нема... Кај нас е супер разновидно, со ужинки со све, со овошје, кифли, тортици, кога како ама битно не е едно исто и ручекот исто, секогаш е разновиден со убава храна, со салатки со се.

За редот обично на почеток одат по потребите на самото дете, особено ако е скоро тргнато и прв пат за да не направат шок, па после ќе му фатат ред. А ако е така со сите деца тоа веќе не е океј. Минатата недела ти тргнал, а ти веќе сакаш ред да има како сите. Ќерка ми тргна септември, до декември плачеше и немаше некој ред. А плус работев во градинка со толку малечки, знам која мака е и за дечињата и за воспитувачот и за негувателот на почетокот.

Meckicja, fana, eli25 and 2 others like this.
  4. Panovic

Panovic Истакнат член

Искрено малце ми е послено сега, кога кажа дека ќе си фатат некој ред. Не ги окривувам воспитувачките, само не ми беше јасно како се се одвива во рокот од 2 сати, во 8 го носам а тој веќњ во 10:30 легнал на спиење. Кога појадок,кога ужина,кога ручек?

И не би се бунела ни за тортица ни за ништо ама еве некои работи навистина не ми се јасни. Пак ќе кажам не очекувам да е како дома и нини го барам тоа ама мислам дека како родител заслужувам да знам каков им е редот во градинка и што јаде и што правеле и што играле, сепак мало дете е и не знае сам да каже

mariz likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Убаво распрашај се... Кога го јадел ручекот ако спиел толку време. Ние кога имавме ново дете (кога работев), ако беше така помало (ама помало од 12м), го легнувавме 9,10 да поспие зошто немаше да издржи до ручек и после нервозно ниту ќе ручаше, ниту ќе спиеше. Го остававме 30,40мин да спие и го будевме, па по ручекот пак си спиеше... Јас на твое место би се расправала да ти кажам ако ств спиел од 10:30 до 14:30 :D

mal.ecka, Madrugada and Panovic like this.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Кај нас на пример до 8ипол е прием и тогаш доручкуваат пред 9.
    Те прочитав погоре за спиењето од 4 саати, само не разбрав како дозна тебе тоа негователката ти кажа дека спиело 4часа?

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Здраво мајки, тие што ставате диво оригано во носето, на колку денови ставате? Јас мислам 2 пати неделно доволно е.. Не е болен ама превентивното да почнеме.

8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Секој ден, од 2 пати неделно фајде немаш

kukla21 and Cherry333 like this.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Мора да има мени, која градинка е ова. Провери им на интернет страната. Или утре побарај си мени.
    Инаку син ми кога беше мал сите манџи ги викаше компир манџа. И имавме ситуација секој ден да кажува дека компир манџа јаде, и свекрва ми еднаш вика ама како секој ден исто јадат. :D

Meckicja, mariz and eli25 like this.
  10. Madrugada

Madrugada Истакнат член

Очигледно е така со распоредот, може да го легнат порано ако има потреба, ама така се ризикува јадењата да му бидат испомешани, исто да се измеша и наредната дремка и општо спиењето.

Едноставно градинките не се прилагодени за деца што се со 2 дремки дневно.

Оригинално распоредот мислам е во 8 30 доручек, 10 30 ужина, 11 30 ручек, 12 дремка, 14 ужина.

Bravenewmama, mariz and azelea like this.
  11. Panovic

Panovic Истакнат член

Да, да ми рече да не се секирам супер спиел денес од 10:30 до 14:30
    И кај нас до 8:30 е прием

mal.ecka and Milkiway like this.
  12. Panovic

Panovic Истакнат член

Мене јасно ми е дека секое дете различно особено овие до 2 години и дека треба да се прилагодат на новата средина. Јас се соочив со ваква ситуација каде што јас самата не можам да ја сфатам и некако неприфатлива ми е.

Детето не зборува сеуште и јас сум принудена секој ден да ги прашувам дали јадел,што јадел,кога спиел и сл, што навистина ми е незгодно на моменти се осеќам како да ги испрашувам. Детето нема две дремки баш и во предходните постови пишав дека уште од дома дремката му ја направив да е во 12 ради градинката

13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Вака коа ќе ти кажат нешто нелогично, препрашај пак. И кажи дека не е во ред.
    Може грешка кажала, не се ни осетила. Ми се случувало да ме исправат, а не сум се ни осетила.
    Ако ти потврдат дека е така и не е грешка прашај зашто толку спиел и зашто толку рано бил легнат.
    Замоли ги следен пат дс го држат буден до покасно…

Само со нив можеш да средиш за детето. Тука можеш да се жалиш, да погодуваме ама на крај ако има проблем, тој ќе си стои таму.

Инаку сите при земање на децата смњ инспектори. Што е нормално. Мајки сме, сакаме да знаеме каков бил редот и што јаделе. Не е тоа испрашување од лош аспект. Може прашувам што јадел за да не му дадам дома исто пак. А и логично е да сакаш да знаеш како на детето му поминал пола ден.

Така да опушти се и разговарај си во градинката. Прашај се што те интересира. Не е тоа супермаркет па ај да не ги замарам вработените. За твоето дете е. Се што ти е неприфатливо, реагирај одма таму

Meckicja, eli25, Coco31 and 6 others like this.
  14. glisa

glisa Истакнат член

Zdravo na iste, neznam so i bidna na malata moja ‍♀️ od 3 godini odi vo gradinka, sega ima 5 godini znaci celo vreme odi, i sme nemale do tolku golem problem da ne saka da vleze vnatre , od 8 sabajle cirkuzi da.pravime pred gradinka ‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️ ima edna nedela ne saka da odi gradinka, drugata godina pocnuva naskola i sega e malce potporastenaa za da razbira i da ima nesto moze da kaze , znaci cela nedela borba vodime ja prasuva zosto ne sakash , imas drugarcinja si igrate, da ne imas nesto so ne sakas natre kazi slobodno nisto ne vika ili nema nesto za da se posomnevam , ‍♀️ no taa ne saka, eve i denes isto sabajle placi vriska, se turka, bukvalno na zemi se spruzi ne saka da vlezi natre znaci ja butnav bukvalno so sila ja slusav kako vriska duri od neznam Kolku metri koga se odaleciv, ja zemav vecera ajde ova da kupime , casa nova, papuci , nesto so bi imala novo da ja potikne da velze so cejf ne bee ne biva, jas neznam so se sluci naednas ne saka dali vi se slucilo vaka i so da.napravam za da.si odi isto kako predhodno ‍♀️‍♀️‍♀️ ve molam za sovet

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ти работиш? Мора да ја носиш? Има ли некој друг да ја причува? Вака како опиша јас би направила пауза, можеби по паузата ќе откриеш што и е. Пробај преку игра, преку цртеж ама не напнувај да мора да ти каже одма, ако можеш барем една недела дома да сте и првите 3-4-5 дена воопшто да не ја прашуваш зошто не сака да оди. На 5 би требало да каже што е проблемот, прашај ја дали и рекле да не кажува случајно, зборувај смирено и индиректно.
    Ќе помине и ова. Душичка :hug:

glisa and mariz like this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Разговарај со воспитувачката и негувателката, да не се случило нешто таму.. Да не смениле занимална? Да не имаат нова некоја вработена? Да не има нови дечиња? Мора за се да си разговарате со градинката, па ако има потреба и со стручните лица таму... После тоа како поминувала во текот на денот?

glisa and gjoker4e like this.
  17. lejlla

lejlla Популарен член

Мајки по колку време се оставаат децата од почеток во градинка? Почнуваме од понеделник а јас толку сум исплашена и вознемирена од тоа како ќе се одвива прилагодувањето (facepalm)

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Моево вчера беше прв ден пола саат, денес за 20 минути ми го донесоа цел улигавен. Ама во принцип од детето зависи како ќе реагира. По пола саат обично. Јас вчера се израдував што не плачеше, денес хорор. Продолжуваме натака, ретко кое не плаче :sweat:

Meckicja and lejlla like this.
  19. lejlla

lejlla Популарен член

Ах лелее срце ќе ми се кине, 21 месец имаме и не сме одвоени ни еден саат до сега ;( дај боже што побрзо да се привикнете и вие на новата средина :l:

Cherry333 likes this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Иста возраст се. Само што мојов е одделен од мене веќе од 9 месеци, го чуваат повеќе луѓе од семејството кога сум на работа и никогаш не плачел по мене, ама ете овде плачеше. Ќе се навикнат мајка, мора :hug:

lejlla and Meckicja like this.