Аха, до догодина ќе бидат готови и ќе примат кадар и се по ред Сега нејќат негувателка плус да примат во групи со по 50+ деца, догодина ќе примат илјади воспитувачки и негувателки наеднаш.
Аман, бре аман. И во овие теми ли ширите партиски пропаганди. Да се нема осет бре! Знаеш кога ќе има нови 150 градинки? За едно 10-20 години, ете тогаш. А до тогаш да, може ќе прикрпат нешто со што би се оправдале, пардон, со што би им дале оправдување на ваквите како тебе да ги величаат по форуми и слични медиуми. Па уште и со цел глас се фалиш. Абре ќути таму. Каде беше кога сите кукавме за состојбава со градинките? М?
Во Карпош т.е. во Козле кај средното училиште има нова градинка, треба да почне за 10-тина дена, ги чекаат креветчињата. Во Козле/Карпош малку се растерети гужвата. 150 градинки ?? Оптимистички е многу..
Имаше еден статус на фб.. 150 градинки. Каде? Америка,Англија,Германија...оти и така народот се исселува. Не ви текнува? Најавени се,за ако изгубат,да биде Цацко крив што не се изградиле.
Знаеш какви ќе бидат тие 150 градинки? 90% ќе бидат изградени во места кои господ ги заборавил со капацитет за 10-20 деца, а останатите 10% ќе бидат доградба, надградба или реновирање на веќе постоечките, кои они, нормално, ќе ги прогласат за нови. Бидејќи ние глупи сме, па не знаеме што е нова градинка. И тогаш ќе дојде некој како @Cka и ќе не убедува дека сме неблагодарни и сл. Ох мори мајко! Само во Аеродром требаат минимум 10-15 градинки. И тоа салам градинки, а не некои со капацитет за 100 деца. Ова е сегашната потреба, а во иднина кога ќе се изградат сите тие силни згради и кога ќе се вселат кулите Џеваир каде што ќе има минимум 4000 жители, тогаш ќе треба уште 10-тина сигурно. И? Од сите тие силни 150 градинки, 20% само во Аеродром. А каде се другите општини? Оф, оф, оф. Абре тие да мислеле за најмалите прво со тоа ќе се зафатеа, не со градење споменици, галии, тркала и слични тракатанци. Или и за ова имаш оправдување? А, @Cka ?
Не знам дали е пишувано претходно, имам огромен проблем здравствен со детево прво. Оди во градинка веќе 6 месеци, ама оди 1 недела па паузираме нормално ради настинка. Од последново настинување сфатив дека не ми е крива градинка туку моево од што вика, грлото одма поцрвенува, носот се полни со секрет од плачење и ете го кругот. Сега сум со бебе дома и мора да оди, не се издржува со две дома и не можам да го анимирам цел ден сама. Ноќе се гуши и едвај спиеме од апнеи кои ги прави од секрет во.нос...ни капки ни инхалации ни антихистамини не помагаат.
И официјално денеска прв ден во градинка и супер поминавме. Седеше еден саат, а требаше пола, ама излезе воспутувачката и ми рече не прави проблем нека остане уште пола саат. Не плачеше воопшто ама кога ги слушав сите останати дечиња како плачат ептен жал ми падна Се надевам и утре добро ќе поминеме.
Nas vo ponedelnikot ni beshe prv den. Koga se razdelivme ne zaplaka bidejki ne beshe svesen kade e. Ostana dva saati i malku plachel. Vcera pri razdelbata zaplaka, no sepak odlicno pominal. Si jade normalno i odel po uchitelkata. Mnogu e verojatno deka mu falam i deka ke pochne da se privrzuva za vospituvachkata. Generalno e mirno dete i se zaigruva so igrachki. Denes ushte na vlez pochna da kenka i povtorno se rasplaka koga go zemaa. Ke ima placki nekoe vreme na ostavanje, ke taguva nekoe vreme po mene. No koga na zemanje ke mi kazat deka se pominalo vo najdobar red mi olesnuva mnogu. Duri mi rekoa veke od utre da go ostavam do 12h. Se preoptovaruvav mnogu shto i kako ke bide, no so samoto zapoznavanje na vospituvackata i onoj prv vpecatok sto mi go ostavi, veke znam deka e vo dobri race. Prilicno mlada koja zraci so samata pojava, pozitivna i vedra. So optimizam mi pristapi i ushte prviot den mi reche da ne se sekiram. Drugata tetka e so dolgogodishno iskustvo i samo pofalni zborovi slusham za nejze. Na kraj sepak izleguva deka na nas majkite poteshka i pomacna ni e razdelbata od nashite najmili. I na nashite decinja sekako im e teshko, no tie polesno se adaptiraat na novite okolnosti i sredina. Ako ne e denes, sepak eden den mora da gi pushtime da odletaat od nashite krilja. Kolku porano tolku podobro za niv.
Јас бев вчера до градинката, се консултирав со воспитувачката, синко ќе почне нареден понеделник, рече носи го на адаптација, ептен е фина таква смирена, мислам дека супер воспитувачка е, пазела да не трчкаат за да не ги мавнат малите што лазат, бидејки во групава негова имало и помали од 12м А и синко е супер, дома трча збеснува секаде се качува, раната е супер, му давам сирупче за имунитет.. мислам дека е паметно да тргне тогаш, мене ми треба времето, неможам повеќе да одложувам...
Majki neznam kade bi prasala vo druga tema .Bi mozele li da mi kazete iskustva so gradinkata vo Dame Gruev vo Gjorce petrov.za jasli ??? Dali ste zadovolni
Син ми до септември месец беше во јасли а потоа го префрлија во поголемата група. Можам да кажам дека сум презадоволна, секогаш најаден, наспиен, пресоблечен, никогаш не сум го земала нечист од градинка или со полна пелена. И во оваа група сум исто задоволна, немам лош збор ни за негувателките ни за градинката, освен што се многу деца во група ама се по 3негувателки и наоѓаат време да посветат на сите деца
Сакам да прашам дали некоја мајка имала сличен проблем....од 1 сеп малиот го пустивме во градинка...Во петокот бидејки не мозевме со сопругот го пратив татко ми да го земе детето ...бидејки имало неколку родители пред него да ги земат своите деца чекал во ред и не казал по кое дете дошол.... го видел низ стаклото од вратата како малиот ѕирка дали некој веќе дошол по него и откако го видел дедо му истрчал кај негователката и почнал да објаснува "син ми сеусте не зборува убаво освен мене теско се разбира со другите"....по што госпоѓата го фатила син ми за рамо го подигнала од земја буквално и го одвлечкала во занимална...кога се појавила на врата за да ги предаде другите деца,татко ми и рекол како мозес така да го влечес детето прв и последен пат да ти е на што она одговорила "ама знаете цел ден иде позади мене "...откако ми се јави татко ми да ми казе Господова сила ме сопре да не излезам од работа бидејки работам на три минути од градинката и да отидам да ја расчепам....а сопругот кога отиде веке била замината...два дена седиме и мислиме како да постапиме во понеделник....се извинувам на печатните грешки ама сум нервозна и не мозам да ги барам буквиве
Ke i kazes sto ste videle i deka ako samo USTE EDNAS slicno nesto zateknete ne samo za Vaseto tuku za bilo koe detence deka ke ja ima ba TV isto kako onaa zenata od Gjorce sto zlostavuvase dete. Ke napomenes deka na site riditeli i na direktorkata ke kazes za da ne ispadne deka ne bila predupredena.
Аууи арно што со се воздржала. Да си кажеш што имаш и на неа и на директорот. Макар што од блиска што работи во градинка знам дека после тоа полоши се со децата-не сакаат кодошење....ама ако не кажеш пак да го влече детето? Може е подобро со неа прво да разговараш со тоа што ќе и кажеш дека уште еднаш така и на повисоко ниво ќе одиш и нормално кажи дека ќе праќаш луѓе на проверка: прозор, чекална...јас за децата сум темирана бомба. На ваква ситуација одма би отишла ама понекогаш е подобро да се изброи до 5.
Za dete retko koj moze da se strpi. Jas nemozam,priznavam. Se prasuvav..sakav javno vaka da dobijam odgovor. Ako roditelite koi sakaat da si gi gledaat decata sto pravat vo zanimalna si platat LIVE STREAM..dali toa bi bilo zakonski dozvoleno..precki??...ako moze vospitackite ba FB da si pravat grupi i sliki da objavuvaat zosto da nemoze koj saka i koj ke si plati dete da si gleda?