Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    7.593
    Кажете дека сакате повеќе да седи, они ист пристап со сите имаат очигледно. Мојов исто 4 ден пак биле спремни за 15 минути да го враќаат мм рекол нека седи повеќе, па 40 седел. Јас треба да тргам на работа веќе, вака адаптацијата ќе трае пола година (под услов да не се разболе)

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па му викам на мм да каже ама тој којзнае што прави таму, фасциниран е од негователките и 'тие знаеле најдобро' ама и ние немаме многу време да чекаме. Не сакам да форсирам ама би требало да се продолжува времето бар за пола саат.

На Klara91, mal.ecka и Cherry333 им се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Моето ако добро се сеќавам првата недела одеше така на саат и пол. Втората недела во понеделник почна така со два саати седење и до Вторникот одеше сабајле пред до ручек и остана и на ручек без спиење. Третата недела при крај сам си легнал на креветче и заспал и толку беше.
    На почеток на влегување плачеше и затоа првата недела цело време остануваше пократко, иако после вториот ден се заигруваше. Откако престана да плаче се забрза адаптацијата.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    А баш сакав да прашам дали само јас ги минам сите вируси заедно со малата или има и други. Од стомачен па до вирус со растечен нос и грло, ништо не ме прескокна. А плус бремена. Си викам како имунитет на мало бебе имам :(

На Brpbrp и Panovic им се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    И на син ми веќе 5ти ден место да зголемуваме ние кратиме. Првите 2 дена беше супер си седеше 30 мин вториот ден 45 ден... е после веќе не знам што се случи почнаа плачките. Иако мислам а заплаче го вадат. Наводно пробувале да го играат нејќел.
    Денес ми го вратија за 20м со липање, сигурно сите 20м само плачел внатре. Цел ден не можам да го смирам како истрауматизирано е детево..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ќе стои нарачан се додека има кој да го земе :)

На fana, mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    и на секое отсуство од градинка 3 дена , потврда од матичен

На fana и simona_baby им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    Дали потполнувавте вакво досие за во јасли? IMG_20210920_143432.jpg

Оваа страна во градинката ли ја пополнуваат?
    16321414078001480651074326140865.jpg

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Не се сеќавам дали ја пополнив,или во досието или на веб страната пишуваше кои страни треба да ги пополниш ти. Ова мислам матичноиот ни го пополни

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    На претходната страна пишуваше матичниот да пополни, на оваа ништо не пишува

11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.639
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Син ми првите 2 дена по 10 минути седеше,трет ден 40 минути и денес четврти ден му рекле на мм саат време ама отидов намерно после 2 саати да го земам.На кој и да кажам 10 минути пола саат или 40 минути седел сите се чудат што прават они таму.Во многу градинки за 1 недела или 2 максимум остануваат со спиење до крај.Стварно претеруваат

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    Да.Ти пополнуваш само име и презиме.Матичниот педијатар пополнува 1 лист внатре они го знаат кој и се останато градинката

14. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Day 8:
    Не плачеше ич. Си влезе за раче со учителката. Супер поминал, јадел и добил 5ка на рака. Кога го земав беше ептен весел, личеше како супер да си поминал. Викаат спремен бил да преспие некој од наредниве денови. Wish me luck :)

На hello-kitty.90, eli25, CareTee и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Колкаво е детенцето?

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.453
    Допаѓања:
    5.417
  17. detence2020

detence2020 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    41
    15 месеци за некој ден

18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Внук ми на таа возраст почна 2 недели адаптација и после почна да седи 8ч.
    Мојов е помал 11м како тргна мислам нема да се адаптира. Тоа 30м и вадење повеќе штета прави. Научено дека ако плаче ќе ми гп вратат

На detence2020 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Денеска ни беше прв ден во градинка со малиот(2години и 2 месеци има). Супер се ,си влезе со негователката за рака ни кажа чао. Се вратив за 20 минути да го земам како што ми кажа негователката, и викам како помина, ми вика 3 деца истепал :tmi: пропаднав во земја... Страв ми е да го однесам утре пак .
    Иначе детево јес да е темпераментно и све, ама до сега не ми се случило така рандом да го однесам негде во парк или слично и одма да нападне деца, знае да бутне некое дете и слично ако подолго го закача ама во глобала никогаш не оди прв да се закача, плус не е некое дете неизлезено од дома, нон стоп е со деца и знае да си игра, дава играчки не е скржав,не е ни плачко. Цело време му зборувам дека не смее да се закача,дека тие деца ќе му се другарчиња и слично, се плашам како ќе реагира утре.
    Имате некое искуство? Ќе се смири со тек на време? Денеска воопшто не заплакал,и на идење ја гушна и баци негувателката, не знам зашто така изреагирал со децата:(

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Се мислам да пишам, да не пишам.. Па ај искуство плус зошто да не.
    Антонија тргна во градинка на 1 Септември. Има 2г и 6м.
    Првите три дена седеше по 15-20 минути. Она беше воодушевена,сакаше да седи уште ама учителките: ова е адаптација нема потреба од повеќе, битно детето ви е супер нема проблем никаков, самостална е, си се заигрува сама, зборува.
    Втора недела, првите три дена пак седи по 15-20 минути и веќе со мм прашуваме дали може барем 45 минути до саат време штом нема никаков проблем. Е ај ќе пробаме ама ми изгледа ќе прави проблеми. Четврток седи еден час, без никаков проблем со истиот муабет од претходно дека Антонија е супер. Петокот седи два часа и одеднаш Антонија е плачка и стои на врата да си оди, ја чекале мајка и и татко и. Си играла ама плачела за дома. Ја прашав кога ја земав зошто плачела, одговорот беше дека Јован плачел и таа малата сестричка. Ајде се договоривме дека нема веќе плачење и дека умните деца треба да одат во градинка.
    Трета недела дете пишти од дома дека не сака да оди, едвај ја облакам и носам со изговор дека немора да прави ништо само да гледа, и да видиме дали топлинките се во шкафчето, дали децата сите ќе дојдат, дали учителката ќе им пушти youtube од телефон или телевизор. Па седеше понеделник 15 минути, вторник 20, среда 30 минути, четврток и петок по саат ипол.
    Денес ја почнавме четвртата недела седеше еден саат, и учотелката кога ја земав ми кажа дека биле само три дечиња, другите не дошле а не јавиле зошто. Може било корона а може и не, да чекам да ми јават дали да ја носам утре или не. Досега еве не се јавија.
    И јас сум си вака цела во прашалници..

На Jana06 и Cherry333 им се допаѓа ова.