Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

И ние исто и тоа два пати во еден месец. Правевме и домашни тестови за ковид и пср ама нема Корона.

2. Anya321

Anya321 Истакнат член

Ja zapisav malata od 1sept vo gradinka, ama virus pa ne macat zabi i nikako da trgne.. ke ja pustam od 1oktomvri me interesira dali se refundiraat pari ako ne odi cel mesec (da znam i za ponataka)i koga se plaka za sleden mesec i dali moze online da ne se akam po banki? Fala

3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Леле :wasntme: oбележува теритoриjа.

4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Jа плаќам преку тoкен и принтам уплатница.
    Иначе си плаќаш за местo самo oкoлу 500 денари беше.

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Стварно се безобразни...
    4 недели е предолго време за адаптирање. Посебно што супер си е детето.
    Вака повеќе личи дека ќе се адаптира да седи кратко време.
    На почеток нормални се плачки од дома, и чат пат мислам ќе се појавуваат.

Кажи дека мора да се навикне, организација треба за ова со работа ако одите, 4 недели навака натака. Безобразно е.

eli25 and mal.ecka like this.
  6. detence2020

detence2020 Активен член

Во ред е 2 недели адаптација ама овие како што тргнале месец и кусур сакаат да биде адаптација.Внука ми тргна исто на 15 месеци и јасно им беше кажано 1 недела дека има за адаптација, девојчето петтиот ден до 15 часот остана, а јас петти ден до 10…

Milkiway likes this.
  7. detence2020

detence2020 Активен член

А на нив што им е работата? Плачат и одма назад.Не знаат да ги смират? За што зимаат плата? Инаку не губи надеж.1 куп деца на другарки на роднини што ги пуштиле помали во градинка побрзо се адаптирале.На другарка е 5 години од септември тргна прв пат уште плаче кога го носи на сабајле

Milkiway and azelea like this.
  8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Не се рефундира. Плаќање онлајн или во градинка ако има пос

9. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Денеска цел ден збориме дека не треба така,сега со страв ќе го однесам сабајле,се надевам нема да се повтори, мислам дека он не ги тепал децата буквално како што кажа она,претпоставувам дека ги "борел" или влечел , бидејќи не се случило ни нас да не удира туку знае само на грб да ни се качи или демек не бори за да легнеме доле.. Се надевам дека ќе се научи и ќе се прилагоди, зашто иначе стварно срам ќе ми биде да го носам а он таму глупости да прави..

Larahappy likes this.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ехеее супер си денес 6ти ден повеќе од 45м ми го немаат оставено.

11. Magdalence

Magdalence Истакнат член

Јас сфатив дека се додека знаат дека можеш порано да го земеш детето, дека ако можат да ти се јават во било кое време да го земеш, дека ако имаш кој да го земе во било кое време кога ке се јават..... адаптацијата ке трае во недоглед.
    Ние тргнавме по агенда и план за адаптаиција од градинка, па со тоа темпо ке тераавме до Нова година и мислам дека сеуште детето немаше да ми се адптира.
    Почнавме на 1 септември и 3 дена одеше по пола час, втората недела осетив дека воспитачките ме факаат на сентименталност, односно стално беше муабет ..плаче мајка, многу плаче , незнаеме што да му правиме па трчав јас да го земам ( а секогаш кога го зимам е јаден и не плаче во тој момент )
    Наредните 3 дена седеше до 11.00 часот ( и постојано истиот муабетот плаче, многу плаче незнаеме што да правиме, кажи мајка како да го смириме.... драми по ходници во градинка) . Ништо не им одговарав, само им најавував кога ке дојдам да го земам. Третата недела цела недела седеше до 11.30 . Од овој понеделник им го оставив со спиење, зошто толку и денови имав на располагање за да се спроведе адаптацијата. Од вчера ме пречекаа со муабет дека супер бил, се смеел и си играл цел ден ( магично дете се смени за викенд) и дека може да се каже дека полека почнал да се адаптира, ете они биле упорни и придонеле полесно да се адаптира.
    Нека ми е со среќа :l:

Klara91, vitamina, Larahappy and 3 others like this.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Не треба ни витамин Ц!
    Зошто на дете да му се оптеретуваат црниот дроб и бубрезите со суплементи? Најдобро е витамини и минерали да се внесуваат преку храната - овошје, зеленчук.
    Треба да му се дава и јогурт и кисело млеко за внес на пробиотици и банани, јаболка, круши… за пребиотици! И многу течности!
    Температурата да се симнува само ако надмине 38 степени - по можност, со физички методи (масажа со алкохол, туширање со млака вода). Парацетамол во крајна нужда!
    Антибиотик не смее да се даде!

Др Беќаровски мислам беше, на ФБ најдов, апропо давање витамини кај деца

vitamina, Luna91, eli25 and 8 others like this.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Моето е петти ден, до 10 остана ама во 9 и нешто влезе. Многу е тажен таму, липал мама мама мама. Не знам вака кога ќе се адаптира. Спротивно од него, дете втор ден седеше повеќе од него, ама не плаче. Со неплачковци е лесно, ама со другиве што правиме не знам.. Дали е попаметно да седат повеќе иако плачат... 1 недела веќе еве, втора ќе почне, еден саат не останал таму. Стварно веќе сум и јас целата во прашалници.

14. wannaBeMomma

Премногу очекувате, не се сите деца исти.

Cherry333 likes this.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Види во право си, ние вака тераме еве, не верувам до крај на неделата ако продолжи вака да седи повеќе од 2 саати. Ама тука доаѓа на ред прашањето, што да прават родителите што немаат време 2 месеци да ги адаптираат децата. Јас знам дека ќе се адаптира кога тогаш ако сме доволно упорни само како да се убрза тоа, дали е подобро да го оставам повеќе иако плаче или вака да го земам, и до кога? Стварно сум збунета веќе. Јас сепак мислам дека најлошо нешто што го направивме е што јас сум овој период на боледување и со мене е цел ден, уште толку се залепи за мене. Не ми дава до вц да отидам.

Klara91, vitamina, eli25 and 2 others like this.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Еве денеска го оставија до 12 со малку плачење, го земавме и прво многу ми беше лут. А од таму го испофалија ептен, многу бил мирен, слушал, им подавал пелени на негователките, му давале задачи зашто бил меѓу поголемите деца. Се надевам ќе продолжи вака и ќе се научи и да заспива сам.
    Инаку, се пожалиле дека немале разбирање од родителите за адаптацијата. Многу деца плачеле, морале во раце да ги држат и не можеле да постигнат, затоа ги оставале по еден саат.

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Добро, твоето е во јасли мислам. Мојов е веќе во група, тие дечиња се понезависни. Голем дел веќе и се одбиени од пелени.. Ми кажаа денес двете негователки какви не ти метании му правеле, цело време бил тажен и липал. Ќе седеше и малку повеќе, ама следен чекор што ќе го направам е ќе се изгубам од таму да не ме гледаат, па кога ќе ми се јават ќе го земам.

Jana06 likes this.
  18. wannaBeMomma

Ако плаче цело време јас не би оставала подолго. Престресно е. А ако е периодично може да се наголемува по малце

vitamina, Jana06 and Cherry333 like this.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Па не планираме секако нешто многу да инсистираме ако плаче. Не верувам дека вришти цело време, ама сигурно е тажен. Ете ќе гледаме и следната цела недела нека не седи којзнае колку, ако успееме до спиење да остане, супер би било. Па здравје за месец дена и да почне да спие.. И јас не би можела да инсистирам да седи и да вришти, грлото ќе си го одере, ќе се разболи. Полека ете, ќе ги организираме сите ресурси, баби дедовци татко да го земаат порано. Јас мислам тогаш и повеќе ќе се опушти.

20. wannaBeMomma

Каков е во ликот кога го земате? Ако плачел мн ќе се познава