Па очињата му се црвени, целиот е црвен, за разлика од првиот ден кога се гледаше дека не плачел многу. После се смирува брзо, во кола уште знае да се издиши тешко.. После си е супер, како да ја потиснува градинката како нешто што мора да помине и после си е слободен. Кога ќе му спомнеш градинка дома се мршти ама онака како со сила, сака смешен да биде. Така се мршти кога си игра инаку.. Одиме со бебешки чекори, очекував дека е можно ваков да биде. Се било по негово до сега и упорен е. Се надевам да е здрав и добар, ова мора да го прифати..
Има стомачен вирус по градинките и бактерии пуштени на најјако зачинето со грип. Не ни чекај да ти се јават дали да носиш дете или не, доколку е здраво носи и не се замарај. Ако се појави ковид ќе те известат сигурно. Мене малото ми донесе стомачен вирус по дома а поголемото грип. Си добивме со мм 2 во 1 од кој тој го извлече подебелиот крај . Вчера го носам после 1 недела пауза и учителката као лута ,,па каде сте, имавме приредба само со 2 деца,, Епа еве сме со надеж дека нема да се протне уште некој вирус или бактерија меѓу нас. И така еве си билдаме заспан ,,корона,,имунитет
Денес го однесов во 8 и остана до 10.Претходно ништо не јадеше денес јадел па дури и преспал 15 минути.Ми го предаде без плачење а таму плачел ама помалку за разлика од другите денови
Цитирав, ископирав, и назад на неколку страни исто имам ставано текст од докторите во групите кои сметаат дека не смее да се дава така витамини на деца оти повеќе штета се прави. Требаше да сликнам, ама не стасав
Зошто воопшто постојат ако веќе се штетни? Ни овошје ни зеленчук ни месо веќе немаат исти витамини, минерали и протеини се е извештачено и очекуваш дека ќе внесеш се преку храна? Возрасен човек не може да внесе толку храна колку што е потребно за дневен внес на витамини, а не пак тоа мало дете/бебе. Факт е дека треба да се бори имунитетот ама не треба дете пневмонија или тешко воспаление да фати па тогаш да се лечи со антибиотици, пробиотици и друго. Секој има право на мислење 10 доктори да прашаш сите 10 различно ќе кажат кого ќе го слушаш? Со суплементи не треба да се претерува, треба разумно да се користат 2-3 месеци и после пауза се прави.
Веројатно постојат кога има недостиг и нема можност брзо да се надомести. Превентивно не. А кај нас мајките си даваат онака, без да каже доктор. А децата ако внесуваат балансирана храна, не им треба вештачко ништо.
Истиот став од погоре до сега од мое искуство овде го делат сите педијатри и аптекарки, може ама и не мора ако детето е здраво. Штои јас се сложувам со ова, но ние имаме проблем со внес на овошје и зеленчук, пробувавме со години на секаков начин да го примамиме ништо, детето е такво, ќе проба јагода нагон на повраќање и плука. Се што внесува и тоа не често е банана јаболко лимон портокал и крадтавица, и ова го внесува ретко, нејке и нејке му се гади, и се ова го зборев со 5 педијатри, фармацевти, педијатарката последен пат ме искара дека му створам огромен притисок и дека патиме од храната односно што се молиме по цел ден и цели години веќе, фрустрирачки е и за двајцата и нема резултат ми рече да не го напињам, да го оставам со цел да како расте пројаде. Едноставно повеќе од децата на помали возрасти биле такви. Јас порано ништо не давав, он е океј, има енергија значи здраво дете, од некое време давам на периоди витамини. А што да правам. од година ипол до четири ипол години, значи три години има кошмари и хорори по дома со храна, се молиме се лажеме 100 работи максимално даваме од себе и ништо. Достиг е резне јанолка и некоја бананка да касне, или малку краставица. Што велат не за џабе не си им во кожа на родители што имаат проблеми со дете. Нашите ручеци се сведење секјднено на молење и убедување и тоа е, што да правам? Тој нервозен јас нервозна се молиме до недоглед. Не ги судете родителите што најголема желба им е дете да касне манџа и салата с најголем кошмар што не сака. При толку храна и дозвола за истата, при толку полн фрижидер тој само сирење и к млеко јаде (барем тоа) Тешко ми е навистина, живеам за денот кога ќе седне да проба нешто квалитетно. лесно е да збориме од страна, тешко е да се ставиш во чевли на мајка што има навистина голем проблем со храната, што пати и плаче што детево не сака ништо да јаде. И не сум единствена… исто е и со беатучедите негови. Исти песни и истории на одбивање секаква храна и нагони на повраќање од истата. ние 3 дена во градинка за кратко, еве болен е, затнат нос, станавме пред три и се мачиме, тоа е. Животна процедура дури се привикнеме на надворешен свет. Коронава дополнително ме вади од памет. Ќе одам после по спреј некоја супа и портокал и лимон, се надевам ќе ме послуша. сакав да прашам, пишува дека ако не оди три дена во градинка треба да носиме оправдание? Што ме чуди ова комза градинка. Кај вас како е? Не знам дали денес да се јавам да кажам или утре дали се јавувате да кажете? Искуства? држете се, можам да замислам колку е страсно детето да ви липа во градинка секој ден
Зависи од воспитачките таму нашиве ако е здраво не бараат повторно потврда за здраво дете али ако е болно бараат потврда.
Летово цела недела не ја носев на градинка и не ми побараа потврда. Не беше болна, да беше ќе побараа. Ама и други воспитувачки беа, се менуваа ради одморите
А ги известувате негователките кога отсуствува детето? Мене ми е многу логично да бараат потврда доколку отсуствувало заради болест.
На едниот син воспитачката уште од прв ден побара да ја известуваме кога детето отуствува без разлика на причината. (ова уште пред 3 години) На ќерка ми и е сосем сеедно, не ја занима.
не е договор. Се знае, го нема и мора да се знае што било. Јас ако знам дека отсуствува најавувам за да знаат дека ќе одиме на одмор пример. Ако е болно исто треба да се каже. од несовесност си патиме.
Како бе да не кажеш ако не иде Барем сега има Вибер, ако те мрзи да збориш де пиши една порака барем. Да дадам апдејт! Си иде без проблем, ама стандарт секое утро "зошто оди и дали мора" и по 10пати дневно ме прашува уште колку денови е сабота
Дали за во градинка се доволни 10 пара тренерки,5 за секој ден и 5 за разменка,2 пара пижами? Што им давате наутро пред да ги однесете?мојата млеко не пие,јас од 7 почнувам со работа,15 за 7 ќе биде во градинка а доручекот им е во 8 ипол.И давам дефендил,биогаја и беком-плекс на бекутан секој ден