Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јас известувам. Ако е планирано најавувам од претходно дека нема да дојде и од која причина. Ако е болен исто известувам уште првиот ден. Ако е отсустен ми рекоа дека треба да однесам потврда од матичен дека е здрав.

Исто и мојов. Оди, ама секогаш прашува дали мора(facepalm). Па секое сабајле се се објаснуваме. Ако му бил претходниот ден супер и не го скарале, трча накај градинка. Ако го скарале како вчера, знае да е намуртен кога го носам, ама му поминува со многу зборување и објаснување:drunk:. Мислам дека до крај ќе биде исто. Па и јас прашувам зошто мора секое сабајле да одам на работа:rofl:

На Izzy_0504, azelea, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Што ќе ти се толку, зарем нема да переш? Па и нема секој ден да доаѓа испрљана или пресоблечена. Јас по една резерва оставам во ранче, знае да стои истата гардероба две недели и воопшто да нема потреба да ја пресоблечат. Еден пар пижами се сосема доволни, ќе си ги испереш за викенд.

Наутро да пробаш со некој милкшејк или смуди? Кифличка во рака?
    Суплементиве се одвишок, не ти требаат.
    Ние лично зимски период даваме само Д3, уште не сум почнала, планирам од октомври.

На Mnik, azelea, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    За што даваш дефендил?

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Така де. Си има група на вибер си кажуваме ако е болно нормално потврда од матичен за здраво дете, ако е на одмор нема потреба од потврда. А ако некој крие нека си греши душа он. Ако седи 3 дена дома зошто и јас седам која е потребата да носам повторно потврда од матичен?

Плус деца носат со стрептококи во уста и нос и негативни брисеви и потврда од матичен дека е здраво детето. Џабе е потврдата тоа е чисто ако дојде инспекција и мрсулави деца оставаат со потврда од матичен дека е здраво детето и она нема како да го врати назад кога лекар потпишал.

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

Врска нема.

Ако си дома и си решила да го чуваш дома ќе си кажеш дека дома ќе го чуваш 3 дена. Однапред најавуваш. Не си седи дома 3 дена и оп си го враќаш, дома беше со мене. Нема толеранција за тоа. Ќе си донесеш потврда. Од кај да знае жената таѓу дали е вистина. Пандемија е!
    За мрсулави деца се јавуваат. Јас не знам каде тоа со ситуацијава мрсулави деца седат со стрептококи.

На ocicka2014, Mnik, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.781
    Допаѓања:
    141.927
    @vitamina ако стварно детето нема внес на витамини, вештачките ќе му дадат. Ама ако има доволно, зошто да се дава?

А дете у градинка прв пат ќе се разболува цело време... После ќе се среди.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Точна си. Ама ако најавам дека ќе си го чувам дома оти сум дома, нема факинг потреба да акам по доктори, нели???

На Mnik, eli25, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Кога после? После колку време ќе стекне имунитет?
    Ова било неподносливо кај тој настинат, па и малото си крка покрај него :(

На happygirl и vitamina им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Се подразбира.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Јас бидејки имам сестра со релативно голема разлика од мене знам многу добро дека првата година градинка/школо е таква каква што е, една недела градинка 2 дома. Ако не го носиш во градинка како сестра ми во школо ќе де разболува првата година и тоа е нема бегање од тоа, социјализација кога тогаш мора да има и да се избори со вируси и бактерии.
    Ние три дена бевме, цееела ноќ бевме будни.

заѕвонив и известив, ми рекоа да го држам дома некој ден, ради пандемијава ако има темп или полоши симптоми нормално на лекар, ско два три дена е океј да го носам. Не бараат оправдување.

На Mnik, azelea, SophiaBella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    7.593
    Денес 6 ден, почнавме втора Недела, пак 40 минути беше, ми се јавија дека бил многу вознемирен да го земам. Го земав, ми изгледаше за нијанса подобар од претходните денови. Цело време жалел и липал без солзи по мене, не вриштел. Кога ќе го земам одма врти лист, истото дете од претходно. Ни е вознемирен ни ништо, си ужива цел ден со мама. Сега сум сигурна дека на овој начин адаптацијата ќе трае до недоглед, веќе се научи дека ќе дојдам брзо и си тера така, ама од мене толку, од понеделник татко му, да успееме следна недела до пред спиење да седи на коњ сме. И онака само 3 4 дечиња беа денес, сите биле разболени, ако остане моево ок тераме даље. Премногу негатива сум полна, тргнав да го бришам ова, ама нека стои. Веќе не пишувам тука додека не тргне напред работата. На сите дечиња им посакувам лесна адаптација и многу здравје :hug:

На Izzy_0504, Klara91, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Епа во нашата не се подразбира. Најавено ненајавено без разлика на причината за отсуството потврда од матичен носиме |(

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Читаш дека пишав се кажува на вибер што е со детето и зошто би било дома. Ти на членката и викаш дека нема потреба да ака по доктори за потврда кога би го вратила, а на мене ми викаш дека и дома да си го чувала пак потврда ќе треба одлучи се што во право. Мое дете и уште 6 деца не се разболеа од ладново туку од едно дете што беше мрсулаво и го примија. Бактерија кај нашиве е најдена и тоа стекната од градинка е дека со негативни брисеви сите влегле па махично се појавила бактеријата, нема проблем. Не се сите градинки исти и не сите имаат исти принципи.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мене и тие 10 ми изгледаат малку :).ќе пробам наутро да и понудам кифличка или смути барем да внесе нешто.Страв ми е од многу разболување затоа давам суплименти

@fana дефендил е за имунитет

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.605
    Од февруари е почнат и секоја 2ра недела е болен.... За имунитет не давам ништо, само бекутан мултивитамин со омега, Д3 и Вит Ц и тоа сега ги почнав.

Мојот секој ден вели, денеска е недела, во недела не работи градинката :D и така со плачки од дома почнува, се смирува па таму пак си плачи, еве 2 дена кај не плачи. Иначе со исти деца е исти тетки, беа 1ва мала, сега се е исто 2ра мала, само плус 3,4 деца има.

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Јас од таа причина избегнував да го пуштам во градинка многу мал, имаше кој да го чува, ќе го пуштав на 3, со короната испадна на 4 години. Си мислев поголем посилен имунитет можи нема да настинва толку пречесто.
    Втората и третата година и од дома седење многу настинваше, па си мислев ајде можи има сјачано имунитет колку толку, ама како што гледам се потешко некако е :worried: а за малото колку ми е жал, 6 месеци има ене го почна да кашла многу коски ми се тресат.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Дали давате храна пред одење во градинка?
    Три дена по ред ми кажуваат дека јадела, кога ќе ја донесам дома неможе да се изнајде дете...

Инаку се поднавикна, наутро се спремаме, па кога ќе стигнеме на врата имаме плачење додека влезе во градинка па таму била ок, весела, си играла со децата, по сликите изгледа добро. Ја оставам до 12ч, ама еве втор ден по ред легнувала, сака да спие таму па се мислам утре да ја оставам и на спиење ама ова со јадењево ме замислува, несакам да седи прегладнета таму..

18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Day 9:
    Не плачеше. Си влезе сам. Појадок не сакал, ама за ужинка изел 2 банани. И ручек јадел, риба со нешто. Супер бил. Остана до пред дремка. Tommorow is the day :).

Day 10:
    Преспа. Без никаков проблем. Легнал на креветче и заспал. А јас, цел ден под стрес што ќе биде. Сега една адаптација и за мене. :party:

Тука го завршувам мојов дневник. Сите што се адаптирате периодов, со лесно. Сите што се мислите, пуштајте деца порано во градинка. Од моево искуство адаптацијата пострашно ја доживеав јас него дете. Сега, само уште да не се разболува и супер сме(fingers)

На Mnik, rainbow_bb, lackygirl и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.781
    Допаѓања:
    141.927
    Не. Уште е задремана до градинка.
    Иначе јаде се таму, и по две чинии, и пак е гладна кога излегува. Со мене носам кифла некогаш за да јаде до дома, и дома руча пак у 5саат со нас, ужина у 7 и вечера у 8 пред спиење.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Обично кажуваат кое дете јаде кое не. Мојов се јаде таму и кога го земам сум пробала да му дадам да јаде ама не сака. Пред градинка би дала доколку го носам од 6 и пол или 7 саат али бидејќи го носам во 8 сега за сега не давам храна од сабајле. :)

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.