Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Нас ни бараат шише со вода прашај најдобро,пижами не треба како шѕо се така спијат. Најдобро е доле да ти е по кратки да можат да го соблечат многу им е топло внатре

missB likes this.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Само да ти кажам пошто и мојата се зборува и пренесува ,ама и си измислува.Децата се мали манипулатори и ќе најдат начин да не ги носиш таму кај што не сакаат.
    Мојата така викаше дека а плескале по газе ,ама после на друг му кажал дека јас ја плескам,што не се случило никогаш.
    Не викам дека нема секакви ама од дете кажано не верувај толку .

hristinan12 and lackygirl like this.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Во штркче ние носевме хартија за раце, пластични чаши, две пакувања влажни, пакување пелени (не мораш цело пакување, можеш секој ден 3 пелени во ранче да ставаш), крема и мислам тоа беше. Во ранче топлинки и резервна облека секој ден. Чаша не ставај, таму им даваат од пластични. Пижами кога ќе почне да преспива во понеделник ставаш во ранче, во петок ги враќаат. Мислам дека е една група, досега сум задоволна. Имавме проблем со црвено газе зашто многу често кака моево ама го решивме со еден разговор.

missB likes this.
  4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Дали некој знае ако групата од градинка оди во изолација ради позитивна учителка, дали е вистина дека ако родителите на детето се вакцинирани немале право да седат дома во изолација со детето?

5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Можат да седат, ама можат и да излагаат.

elcezelce likes this.
  6. fana

fana Форумски идол

Ми нема логика. Не си била во контакт со позитивен лично ти за да не ти следува изолација ако си вакцинирана. Тоа што ќе го добиеш не е баш решение туку оправдање за на работа. Ти можеш да си излегуваш дури - детето не смее.

mal.ecka and elcezelce like this.
  7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Па и јас истото го помислив, ама така слушнав па затоа да прашам дали некој знае нешто. Фала ти.

fana and mal.ecka like this.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Кога имаше ваков случај во групата на детето од една другарка. Детето беше во изолација а еден од родителите го чуваше беше ослободен од раб. А ако вакциниран бил во контакт со позитивен точно е дека не го следува изолација додека не пројави симптоми. Тогаш ако излезе позитивен седи во изолација

9. karak

karak Популарен член

Da nema pravo da sedi vo izolacija, sto e malku neli nelogicno pa ke si otvori obicno boleduvanje. E sega momentot e sto za izolacija se dobiva cela plata a za boleduvanje se krati. Mislam deka zatoa e doneseno ova da bide se na svesta na graganite a kolku ja imame e znak prashanke zasto? Zatoa sto dokolku bilo koj clen od familija ti fati covid a ti si vakciniran ne ti sledi izolacija a toa ne znaci deka ne prenesuvas togas treba da ti raboti sovesta deka mozes da zarazuvas i ti ili da projavis simtomi i aktivirash boleduvanje. Razlika ima ama toa e vo nashata drzava no coment

elcezelce likes this.
  10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Која глупост е ова не ми се верува, еве и јас и сопругот сме вакцинирани, јас до петокот бев на боледување децата ми беа болни, а работам во приватна фирма сега да кажам јас пак дека ќе земам боледување претпоставувате што ќе се случи нели... сите знаеме како функционираат приватниците ка нас. Незнам што да кажам стварно... државава и законите ни се катастрофа.

Cherry333, mal.ecka, Coco31 and 4 others like this.
  11. Luna91

Luna91 Популарен член

На ќерка ми и се јавија да почне во градинка.
    Одеше до оној момент кога ги затворија градинките.
    Од една страна сакам да оди, од друга страна ме фаќа страв за малово (5месеци) да не му носи вируси и бактерии од градинка. Првиот пат солидно ги поднесе. Се разболе неколку пати, ама не беше страшно...
    А мора да се прилагоди, во јануари се враќам на работа,а и 4 год е.
    Уф страв ме фаќа. Не знам дали донесов правилна одлука:doh:

mal.ecka likes this.
  12. Klara91

Klara91 Истакнат член

Нас само ни рекоа да го отпечатиме и однесеме и го однесов празно рекоа дека е во ред. Инаку се работи за Срничка клон Калинка

forumce likes this.
  13. Klara91

Klara91 Истакнат член

Бебето ми е 9м и почна да оди во јасли од 13ти септември, веќе трета недела, а останува само по 2 саати, јас морам да почнам со работа од 12.10. Навистина многу бавно, знам дека е мал, сака внимание, сака во раце, ама не може една година да се адаптира. Дали да им кажам на учителките да останува до покасно, не знам како ќе ме сфатат... Инаку се гледа дека плачел, ама не вришти, не липа и дрхти кога го земам.

14. forumce

forumce Форумски идол

Кажи им. Ако ти кажат нешто, не го земај по 2 часа, остави го подолго

15. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Што да ти кажам, две недели одеше големиот, донесе некоја гадост дома, тој за една недела се оправи, малото 6 месеци е гревче. Можи ме прочита во другите теми.
    Ама нема друго тоа е, мора да се оди, а секој ден коски ми се тресат.
    Вчера пак тргна по една недела пауза, малото не е дооздравено, коски ми се тресат дека одма нешто друго ќе донеси :(
    Сакам да ти кажам биди спремна на овие работи, дај боже со лесно само да се врви.

mal.ecka and Luna91 like this.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Маливе предвреме ќе ги поминат тие болести од градинка. Големава кога беше бебче цело време беше во контакт со братучедите што одеа во градинка. До 6 м два пати бактерија во нос, вирувчиња и сл.
    Кога тргна во градинка на 2 год немаше гајле. Изгледа предвреме ојача.
    И ти си на породилно така?
    Мене малку ми е мака што сум дома уште некој месец, ама па и не може во јануари да почнува. Тоа е.
    Ја чував дома година ипол од страв од корона и јас дека бев бремена и на крај пак се заразивме.
    Колку години ти е големиот?

fana and forumce like this.
  17. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Да на породилно сум до декември. Големиот ми е 4 години, прв пат оди во градинка, ќе го пуштав на 3, ама исто заради короната, јас бремена и остана дома.
    И кај нас исто, залудно беше, на крај пак се заразивме дури бев трудна, а тој па гајле немаше.
    Морав да го пуштам пред да тргнам на работа, да се адаптира со време.
    Да одеше од 3 можи малку подобро ќе беше во однос на настинките, ќе беше ојачан можи малку дури да се роди бебето, сега тоа ќе го влечи подебелиот крај ;(

18. happygirl

happygirl Форумски идол

Синко тргна во градинка во март месец, сега е 2год и 10м скоро.
    Откако тргна, особено од летото наваму, ми се чини на 2-3 недели е настинат. Досега само еднаш примал атб, на нога ги минува воглавно вирусите. Ама цело време има нешто. Или слаб стомачен вирус, или мрсоли, или шлајм, или спуштено на гради...

Знам дека секое дете е различно, ама до кога трае периодов на нон стоп болно дете?

Тешко е да се организираме со мм кој да отсуствува од работа веќе.

eli25 and mal.ecka like this.
  19. Luna91

Luna91 Популарен член

Леле немој да мислиш така, исто е. Мојава одеше па пак стравот ми е ист. Може неа ништо нема да и биде дека поотпорна, а да му пренесува на малото. Пр. бактерии.
    Да го гледаме тоа како фаза што мора да помине и тоа е тоа.
    Не можеме дома да ги затвориме ради бебињава.
    Со викам, како им е на мајкиве што мора да ги пуштат на 9м во градинка. Тие нема ли да се разболуваат? Да се навооружаме со нерви и трпение. Се ќе помине...

SophiaBella and Klara91 like this.
  20. azelea

azelea Популарен член

Ако му е прва година во градинка таква ќе ви биде оваа година.Тек втората ќе се поднамалува разболувањето.Знам дека е мачно,мора да се истрпи.

Колку време важи потврдата за здраво дете за во Срничка? Бебе ќе тргне деновиве,па се мислам кога да идам да земам,од петок извадена дали ќе ми ја важат за понеделник?

KuklickaSk likes this.