Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Од тоа мерење температура детево трауми и не сака да оди . Вчера изгледа мереле неколку пати еднаш покажало 37.2 и одма паника. Одма измерив дома нема, ладен на чело, друг симптом ништо.
    Е сега нејќе да оди и таму урлал едвај се смири како друго дете да видов , вело време само ни повторува дека нема температура:(
    Ептен ми е жал, ептен, ќе си имаме сите последици од ова ;(

Осе, Madrugada, Jana06 and 3 others like this.
  2. azelea

azelea Популарен член

Ццц душичка,ужас стварно децава се истрауматизирани;(

eli25 likes this.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Леле душа. Кој знае како изреагирале тие кога виделе 37.2. Наместо да смират ситуација сигурно паника и го исплашиле.

eli25, azelea and mal.ecka like this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се соочил ли некој со ептен проблематична адаптација кај бебе 1г скоро?
    Седи од 8 до 11:30ч и ова е напредок за нив. 3та недела тераме веќе. Детево е 12кг они нејадач го направија. Ќе отидам во 11 ипол и ми викаат плукал храна, вода одбивал, само во раце сакал блабла. Го носам дома не може да се изнајаде.

Во ред периодов е тежок тројки му избиваат ама веќе не знам што да правам. Ми викаат кај него мнооооогу време ќе требало долга адаптација ќе имало. Што им значи тоа да го отпишам работава оти детето не го бива?

Нејсе, ок е да им кажам прајте што сакате ја не можам да го земам веќе ама моето дете ќе остане гладно, жедно нив гајле им ќе го остават и ја после ќе си имам мака со здравјето негово. И чаре има ли за мојов проблем?

Да напоменам при земање липаше, се тресеше, плачеше. Сега веќе не го земам со липање ама кога ќе ми се јават вришти во позадина и не можеле да го смират.

Klara91 likes this.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Им прскате нешто на децата во нос превентивно од бактерии?
    Порано прскав спреј со диво оригано. Читав некаде за некој поефикасен, ама не памтам како се викаше:^)

Larahappy likes this.
  6. fana

fana Форумски идол

За ацидосалус си читала.
    Не прскај од него.

Luna91 likes this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Другиот е ацидосалус, ама искрено јас од ориганото сум позадоволна.

Luna91 likes this.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ја со педијатаров зборев ми вика така не смее да се користи превентивно, бактерии и преку уста фаќа. Се користи само по потреба инаку кога ќе треба нема да има ефект.
    Тоа е негово мислење друг доктор може поинаку ќе каже. Лично дури беше затнат ставав веќе не.

srekice, Осе, Luna91 and 3 others like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

И мене ме искараа. Јас го купив за превентивно ама ми рече не. Па не му прскам ништо. Давам само молерс и вит Д и чат пат вит Ц.
    Сега давам и пробиотик , имаше мака со мешето.
    Исто ми рече препарати за имунитет да не давам особено не бета глукани, виранто кога е настинат само, ама максимум 1 недела.

fana, Luna91, azelea and 1 other person like this.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

А од овие таблетки и гел од Алое Вера, имате ли искуство?
    На блиска педијтарот и ги препорачал поради често разболување од градинка, па дали има ефект или си имаат процент и од нив?
    И моето само што тргна, се разболе, матичната ми рече ќе треба нешто за имунитет да му се дава, ама не ми кажа што. Ама и на секое разболување, она му дава антибиотик, па се мислам да ја сменам. А и читам матичниве различни ставови ви имаат за давање нешто за имунитет.

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас си прскам и по дома. И на бебе. Консултиран педијатар вика нема штета.

eli25 likes this.
  12. azelea

azelea Популарен член

Ние ги имаме користено таблетките и супер се покажаа, плус и апетит имаше од нив.

hello-kitty.90 likes this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Може да покажува револт со одбивањето на храна.
    Мојот така правеше,кога беше настинат и некој период не одеше,кога ќе се вратеше одбиваше храна. Но кратко траеше тоа,виде не виде си пројаде. И јас како тебе се нервирав,но не можеш да му објасниш на тоа мало човече што се бунтува. Мојот само со кришка леб во рака беше, душа ме болеше,може и сум пишала овде.
    Стисни заби,ќе помине.

Може ли некој од група 2-3 да сподели што се е побарано од вас во градинка од дидактички материјали?
    Нашиве пуштија некој список бајаги долг, да знам дали да отворам уста (дека останатите само срциња и ставија на пораката).
    Меѓу другото се бара од нас да однесеме, брисачи (дупло) ,влажни(дупло) тоалет, салфетки, сапун....се прашувам да не треба да однесам и прашок за постелнината или зачин за ручекот?!
    За што ги плаќаме тие 1500ден (плус додаток од општина што добиваат)?

Jana06 likes this.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Јас 1500 дадов во книжата
    Фломастери , мрсни боици, темперни, хамери, блокиви, папка, чашка за боици, колаж, пластелин, лепаци , додатоци…
    Претпоставувам исто е
    Хигиена даваат ливче и носиме - сапун, чаши пластични, брисачи, влажни

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Проблем е до негователките и не им се работи. И кај мене во група има 2 деца нејадачи и сами кажуваат дека на нив повеќе вниамние им обрнуваат додека ги адаптираат, но едно големо НО никој не си оди порано од 14:00 повеќе време им треба да ги молат за храна ама вика 3 или 5 лажичиња и тоа е нешто барем знаеме дека има внесено храна и меѓу оброци им даваат лебче едно друго не се така оставени. Сите 3 гледаат да ги анимираат, дете што не сака да оди во градинка има нешто, да сум слушала и бебиња што плачат ама се смирувале. Тоа што ти липа кога ќе го земеш е ради нив не може 3 недели да не се адаптирал до сегА тоа значи дека они не се трудат доволно.

azelea and Milkiway like this.
  16. Осе

Осе Популарен член

И мојава е трета недела исто до 11 седи ,зошто така им текнало. Реално првите дена ја земаа со ,,ако не дојдеше уште ќе седеше " за кога реков епа нека седи пола саат плус тој ден да ми се јават ,,почна да плаче нека ја земат ако не да не и правиме трауми уште од сега".
    Ама не е дооформена групата т.е уште не се почнати сите деца и си играат гледаат да испратат се порано тие да се кафосуваат остатокот од времето (wtf).
    Најмногу се изнервирав што петокот до 10:30 понеделникот пак до 9:30 (зборам за претходните недели) .
    За јадењето не знам што да ти кажам...

17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Кај нас до сега беше со собирање некоја симболична сума (далеку од 1500) и после веројатно учителките си купуваа материјали за работа. Годинава сеуште нема никакво инфо.
    А од хигиенски, брисачи, 2 влажни и чашки

Sofi.ja likes this.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ауу.. И ова се носи? Јас мислев ова го набавува градинката. Само на почеток на година купувате или неколку пати?
    И претходно пишав, да ја стават цената 2000-2500ден и да набават се што треба ок, вака само како обврска ми стои дека треба да купувам секој месец.

А да ве прашам, син ми е скоро 17месеци и е во јасли. После колку време оди во следна група, која е следната? И дали истите негователки се до крај или се менуваат?

Klara91 and Sofi.ja like this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

До три години се јасли, после мала, средна и голема група. Мала е од 3-4 години, средна од 4-5, голема од 5-6. Во јасли има само негувателки, три се на една група од 10-20 деца, зависи од градинката. После се една воспитувачка и негувателка кои обично ги водат до крај на одењето во градинка.

Снегулк@23, fana and Jana06 like this.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Ич не ги жалете. Добиваат по 8000 од дете. Има пари. Само не одат кај децата.
    Иначе прибор тек ќе купуваме. Не бараа до сега.
    Од хигиенски, само чаши бараат.

Sofi.ja and fana like this.