Зависи во која општинс е градинката, зошто градинките се финансираат од општината. Ако општината е побогата (Аеродром на пример) нема да докупувате дидактички материјали зошто општината обезбедува. Исто е и со храната. Побогатите општими имаат поок храна. @Jana06 син ми отиде во поголема група на 21 месец. Голем е, и напреден, јаде парчиња,, па проценија дека може да оди со поголемите. Други деца на 22 месеци останаа во јасли до 24 месеци. Во новата група има скроз нови учителки. Во чекорче сте? И син ми во јасли мноху се приврза за едната учителка, па кога се префрли во поголема група, ја викаа неа на прием цела недела за да го смири сега оди со трчање.
Горе е, во штркче. Се надевам до 2 години ќе остане во јасли, бар мирна ќе бидам. Штета стварно, мислев до крај се истите, му се погодија 'бабите', така си ги вика
Ако општината е побогата (Аеродром на пример) нема да докупувате дидактички материјали зошто општината обезбедува. Исто е и со храната. Побогатите општими имаат поок храна. @Jana06 син ми отиде во поголема група на 21 месец. Голем е, и напреден, јаде парчиња,, па проценија дека може да оди со поголемите. Други деца на 22 месеци останаа во јасли до 24 месеци. Во новата група има скроз нови учителки. Во чекорче сте? И син ми во јасли мноху се приврза за едната учителка, па кога се префрли во поголема група, ја викаа неа на прием цела недела за да го смири сега оди со трчање.[/QUOTE] МОЛАМ! Не си информирана. Може општината има пари, ама за децата од предшколска возраст не и се трошат. Јас сум аеродром. Све купуваме и носиме. И за првото дете, сега и за второво. Од телевизор, двд, играчки. Секој месец носиме хигиенски пакет(влажни, чаши, бришачи), донираме играчки. Кога прв пат влегов во занималната доживеав шок. Полиците за играчки беа буквално празни.
МОЛАМ! Не си информирана. Може општината има пари, ама за децата од предшколска возраст не и се трошат. Јас сум аеродром. Све купуваме и носиме. И за првото дете, сега и за второво. Од телевизор, двд, играчки. Секој месец носиме хигиенски пакет(влажни, чаши, бришачи), донираме играчки. Кога прв пат влегов во занималната доживеав шок. Полиците за играчки беа буквално празни.[/QUOTE] Што ќе им е телевизор во занимална? Дидактички материјали ај разбирам ама како се согласивте телевизор да купите не ми е јасно? Инаку секаде се носи средства за хигиена. Колку често изгледа зависи од воспитувачките и можеби големината на групата. Мојот одеше во група во која никогаш не беа повеќе од 20 деца во исто време. Средства за хигиена носевме еднаш на два-три месеци (тоалетна, брисачи за разце, пластични чаши и влажни марамици се од ова по едно пакување). Средства за работа (дидактички) плаќавме по 500 денари годишно и толку. Со тие пари се обезбедуваа учителките. Еднаш беше од Просветно Дело, па до Тримакс, па од различни места итн. итн. Никогаш повеќе од 500 денари не сме дале за тоа.
Што ќе им е телевизор во занимална? Дидактички материјали ај разбирам ама како се согласивте телевизор да купите не ми е јасно? Инаку секаде се носи средства за хигиена. Колку често изгледа зависи од воспитувачките и можеби големината на групата. Мојот одеше во група во која никогаш не беа повеќе од 20 деца во исто време. Средства за хигиена носевме еднаш на два-три месеци (тоалетна, брисачи за разце, пластични чаши и влажни марамици се од ова по едно пакување). Средства за работа (дидактички) плаќавме по 500 денари годишно и толку. Со тие пари се обезбедуваа учителките. Еднаш беше од Просветно Дело, па до Тримакс, па од различни места итн. итн. Никогаш повеќе од 500 денари не сме дале за тоа.[/QUOTE] Да гледале едукативни работи и не се согласив. Ама другите мајки, не мислеа како мене. Во групата беа над 50 дена. Секој месец носевме пакет најкасно до десети. Во жешките месеци не им стигнаа чашки, па ќе ни кажеа па пак сум носела.
Ништо не ни побарале од дидактички материјали, само хигиенски пакет носиме. Градинката е цела реновирана, цела занимална е со играчки. Секоја градинка си има и директор кој треба да се избори да добие од општина тоа што им следи. Ќе остане сигурно. На пола година не ги префрлаат.
Исто и кај нас. Туку многу бе ние сме дале . Нас дури и ни нагласија од која фирма да бидат темперните, фломастерите …. Тоа нели е нивно? Или бар шо викате , некоја симболична сума
Нас сега кога е во мала група неми кажале уште ништо. Во јасли кога беше немаше такво нешто. На три пати имав однесено блокчиња и боички по своја желба.
Многу се разочарав и изнервирав истовремено, детето ми е 9м, три недели е на адаптација во Калинка и синоќа ни јавија дека учителката е позитивна на Ковид и цела група дечиња ќе биде во изолација до 11.10.... Не знам што да кажам, дај Боже да бидат сите добри и жената да оздрави. Ама според мене градинката мора да обезбеди некакво решение, породилното ми е завршено, на одмор сум до 12.10. Како ќе останам после тоа дома и пак ќе го адаптирам... Стварно не е фер, од 12ти ќе треба да седи до 16 часот немам избор...
Додека е детето во изолација имаш право да го чуваш и да е покриено од Фонд. Би требало решенија за изилациба да ви дадат. Тогаш ќе можеш да го прекинеш одморот па да ги земеш деновите што ти останале за да завршите со адаптација. Со среќа.
Се јавив сега кај матичната ми рече дека кога е во изолација не важи и детето се смета за здраво и не следува боледување.
Детето ќе добие решение за изолација на кое ќе стои името на родителот што ќе го чува и ќе го приложиш на работа. Одморот ќе се прекине и после ќе си го искористиш.
Ако добие решение за изолација мора некој да го чува. Од Центар за Јавно Здравје решение треба да добиете. Не може бебе да биде само во изолација.
а кој би го чувал детето во ваква ситуација? по кој основ би биле еден родител отсутен од работа ако не е врз основа на боледување?