Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

И кај нас е така. Од 2год па нагоре не се веќе во јасли. Имаат 1 негувателка и 1 воспитувачка

paleska3 likes this.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Кај нас во 12 и 30 си оди,после негувателката е сама.

wannaBeMomma likes this.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Зависи во која општинс е градинката, зошто градинките се финансираат од општината.
    Ако општината е побогата (Аеродром на пример) нема да докупувате дидактички материјали зошто општината обезбедува. Исто е и со храната. Побогатите општими имаат поок храна.

@Jana06 син ми отиде во поголема група на 21 месец. Голем е, и напреден, јаде парчиња,, па проценија дека може да оди со поголемите. Други деца на 22 месеци останаа во јасли до 24 месеци.
    Во новата група има скроз нови учителки.
    Во чекорче сте?
    И син ми во јасли мноху се приврза за едната учителка, па кога се префрли во поголема група, ја викаа неа на прием цела недела за да го смири :) сега оди со трчање.

fana and Jana06 like this.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Горе е, во штркче. Се надевам до 2 години ќе остане во јасли, бар мирна ќе бидам. Штета стварно, мислев до крај се истите, му се погодија 'бабите', така си ги вика :D

KuklickaSk likes this.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ако општината е побогата (Аеродром на пример) нема да докупувате дидактички материјали зошто општината обезбедува. Исто е и со храната. Побогатите општими имаат поок храна.

@Jana06 син ми отиде во поголема група на 21 месец. Голем е, и напреден, јаде парчиња,, па проценија дека може да оди со поголемите. Други деца на 22 месеци останаа во јасли до 24 месеци.
    Во новата група има скроз нови учителки.
    Во чекорче сте?
    И син ми во јасли мноху се приврза за едната учителка, па кога се префрли во поголема група, ја викаа неа на прием цела недела за да го смири :) сега оди со трчање.[/QUOTE]
    МОЛАМ! Не си информирана. Може општината има пари, ама за децата од предшколска возраст не и се трошат.
    Јас сум аеродром. Све купуваме и носиме. И за првото дете, сега и за второво. Од телевизор, двд, играчки. Секој месец носиме хигиенски пакет(влажни, чаши, бришачи), донираме играчки.
    Кога прв пат влегов во занималната доживеав шок. Полиците за играчки беа буквално празни.

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

МОЛАМ! Не си информирана. Може општината има пари, ама за децата од предшколска возраст не и се трошат.
    Јас сум аеродром. Све купуваме и носиме. И за првото дете, сега и за второво. Од телевизор, двд, играчки. Секој месец носиме хигиенски пакет(влажни, чаши, бришачи), донираме играчки.
    Кога прв пат влегов во занималната доживеав шок. Полиците за играчки беа буквално празни.[/QUOTE]

Што ќе им е телевизор во занимална?
    Дидактички материјали ај разбирам ама како се согласивте телевизор да купите не ми е јасно?

Инаку секаде се носи средства за хигиена. Колку често изгледа зависи од воспитувачките и можеби големината на групата. Мојот одеше во група во која никогаш не беа повеќе од 20 деца во исто време. Средства за хигиена носевме еднаш на два-три месеци (тоалетна, брисачи за разце, пластични чаши и влажни марамици се од ова по едно пакување).
    Средства за работа (дидактички) плаќавме по 500 денари годишно и толку. Со тие пари се обезбедуваа учителките. Еднаш беше од Просветно Дело, па до Тримакс, па од различни места итн. итн. Никогаш повеќе од 500 денари не сме дале за тоа.

7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Што ќе им е телевизор во занимална?
    Дидактички материјали ај разбирам ама како се согласивте телевизор да купите не ми е јасно?

Инаку секаде се носи средства за хигиена. Колку често изгледа зависи од воспитувачките и можеби големината на групата. Мојот одеше во група во која никогаш не беа повеќе од 20 деца во исто време. Средства за хигиена носевме еднаш на два-три месеци (тоалетна, брисачи за разце, пластични чаши и влажни марамици се од ова по едно пакување).
    Средства за работа (дидактички) плаќавме по 500 денари годишно и толку. Со тие пари се обезбедуваа учителките. Еднаш беше од Просветно Дело, па до Тримакс, па од различни места итн. итн. Никогаш повеќе од 500 денари не сме дале за тоа.[/QUOTE]
    Да гледале едукативни работи |( и не се согласив. Ама другите мајки, не мислеа како мене.
    Во групата беа над 50 дена. Секој месец носевме пакет најкасно до десети. Во жешките месеци не им стигнаа чашки, па ќе ни кажеа па пак сум носела.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ништо не ни побарале од дидактички материјали, само хигиенски пакет носиме. Градинката е цела реновирана, цела занимална е со играчки. Секоја градинка си има и директор кој треба да се избори да добие од општина тоа што им следи.
    Ќе остане сигурно. На пола година не ги префрлаат.

Jana06 and irena.1 like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Исто и кај нас.
    Туку многу бе ние сме дале . Нас дури и ни нагласија од која фирма да бидат темперните, фломастерите …. Тоа нели е нивно? Или бар шо викате , некоја симболична сума:^)

10. monik55

monik55 Форумски идол

Нас сега кога е во мала група неми кажале уште ништо.
    Во јасли кога беше немаше такво нешто.
    На три пати имав однесено блокчиња и боички по своја желба.

11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Оди ли некое детенце во градинка, а само едниот родител да е вработен?

12. Klara91

Klara91 Истакнат член

Да, во Калинка во јасли се 2.

13. Klara91

Klara91 Истакнат член

Многу се разочарав и изнервирав истовремено, детето ми е 9м, три недели е на адаптација во Калинка и синоќа ни јавија дека учителката е позитивна на Ковид и цела група дечиња ќе биде во изолација до 11.10.... Не знам што да кажам, дај Боже да бидат сите добри и жената да оздрави. Ама според мене градинката мора да обезбеди некакво решение, породилното ми е завршено, на одмор сум до 12.10. Како ќе останам после тоа дома и пак ќе го адаптирам... Стварно не е фер, од 12ти ќе треба да седи до 16 часот немам избор...

Last edited: Sep 29, 2021
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Додека е детето во изолација имаш право да го чуваш и да е покриено од Фонд. Би требало решенија за изилациба да ви дадат. Тогаш ќе можеш да го прекинеш одморот па да ги земеш деновите што ти останале за да завршите со адаптација. Со среќа.

Осе and Klara91 like this.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Какво решение? За сите е така. Одлука на влада а градинката спроведува

Klara91 likes this.
  16. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се јавив сега кај матичната ми рече дека кога е во изолација не важи и детето се смета за здраво и не следува боледување.

17. drugarka

drugarka Популарен член

Детето ќе добие решение за изолација на кое ќе стои името на родителот што ќе го чува и ќе го приложиш на работа. Одморот ќе се прекине и после ќе си го искористиш.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ако добие решение за изолација мора некој да го чува. Од Центар за Јавно Здравје решение треба да добиете. Не може бебе да биде само во изолација.

MACKICA1902 likes this.
  19. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

а кој би го чувал детето во ваква ситуација? по кој основ би биле еден родител отсутен од работа ако не е врз основа на боледување?

Klara91 likes this.
  20. Klara91

Klara91 Истакнат член

Ми вика договори си се на работа како ќе регулираш отсуство...