Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Да, ама тоа дете што потешко поднесува замисли па бебе кога е и кога лошо поднесува. Плус, на поголемо дете можеш да му помогнеш со повеќе работи, а на бебе речиси со ништо.
    Така што не е исто едноставно.

На Madrugada, Larahappy, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.970
    Ако имаш кој да ти го чува, пушти го после 3 години. Инаку сите истото го поминуваме, ама така и ние сме растеле :)

На Larahappy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Прв ден во градинка одлично поминат.Јас преплашена да не плаче и цело време на моб,господичната си влезе без да ме примети и кога отидов да ја земам плачеше по дечката едвај ја заспав :|.Незнам дали така се понаша затоа што е збунета се и е ново,сепак утре е нов ден ќе видиме како ќе помине.Си играла со децата ама мачето нејзино не го испуштала од рака,јадела(дома се со молење сме) убаво дала да и сменат памперс.Најмногу ми се допадна пристапот на учителката што не пречека,јас дремев под прозор ако плаче да ја земам ама гласот не и го слушнав:o.Седеше од 7 до 11 ипол .Утре ја оставам и право на работа одам

На Izzy_0504, kjofti4, Klara91 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Моево не сака да си игра со децата, сакал само да се игра со учителката.
    Ем плаче на водење, ем не се игра со децата.
    Не дека не е мешан од деца, се игра со моите внуци, внуците на мм, со малски деца, ама сите се поголеми од 4 или 5 год, а овие во градинка се помеѓу 2 и 3 год?
    Ваква ситуација имала некоја?
    Ќе се среди?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    Имам пишувано, мојава ем уста не отвараше, ем нешо посебно не играше со деца ..
    Сега на 4 години оди раздели ги. И за спиење би биле заедно.

На Izzy_0504 и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  6. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    14.500
    Абе ние исто дете да не имаме? :rofl: Јас мислев само моето е вакво.
    Не соработува на ниедна активност, се кажува што правеле во градинка ама тој не сакал тоа да го прави. Го прашувам зошто, ми вика така не сакав.
    Ретко се заигрувал со децата, на почетокот само до учителките седел, сега малку ќе поиграл и толку, најчесто сам. А тој ако не е игран со деца не знам кој, ама такво е детето дури се здружи му треба многу време.

Мислам има надеж да се среди ова, зависно од детето и средината. Еве моево дури сега почна да набројува дека играл со повеќе деца, инаку досега само со 1-2 се дружел.

Најубаво им е сами зошто си тераат по нивно, не сакаат друг да им се меша во играта. Го гледам моево со брат му ретко игра заедно зошто овој помал ќе му чепне нешто или ќе намести по негово, па големиов се нервира шо не е како шо тој замислил. А со поголеми деца исто појќе сака да игра (пр.внуциве се 8 и 11) зато шо му одат по газот, играат како тој шо сака и му одговара тоа. :D

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Да, затоа и сака со поголеми, зошто тогаш секогаш е по негово. Затоа и претпоставувам дека бега и не си игра со мали, зошто треба да прави компромиси и да дели играчки. Моево е 2год и 9м,сакал само со учителката да се игра. И ми вика кога ќе го прашам за децата, дека не сака да има многу деца. Се надевам ќе се смени.

8. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    @hello-kitty.90 @Marmarin и мојата е иста. Учителките дури ми кажуваат самостална е многу, кажува што сака, што не, ама не соработува со другите дечиња ниту со нас со едноставно кажување на не сакам, или после ако посака да си игра им кажувала јас сега малку ќе си поиграм со вас па пак само ќе ве гледам.
    Во глобала не сум задоволна од воспитувачките, оди од 01.09 и уште седи само од 9.30 до 13.00.
    Не јаде таму, не спие, дури и ми викаат дојди земи си ја пред да ги успиваме другите да не и е досадно. (facepalm)

9. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    14.500
    Моево сега ќе прави 4 год, почна во јули. Јас после 1 недела го оставив со спиење. Тоа беше нивни совет да не се навикне дека ќе го земам пред спиење па после потешко ќе му падне кога ќе види дека мора таму да спие. Само првиот ден плачел кога дошло време за спиење ама никогаш не ми се јавија дојди земи си го. Моево не спие, а и таму ретко заспива ама си лежи и не прави проблеми.

Исто пред некој ден ми покажува вака играа децата во градинка, нешто со рацете. Го прашувам а ти со кој играше така? Јас не сакав, само ги гледав. После ко си дојдовме дома ме тераше мене да играме така. (facepalm)
    Кога ќе прочитам вака од да ги наречам безобразни воспитувачки, шо гледаат само помалку деца и обврски да имаат ми се лоши. Па и јас можам да бидам безобразна и да им речам "не ја/го земам, шо сакате прајте" ама во тој случај ќе испаднам немајка и незаинтересирана за своето дете. Плус играат и на таа карта "многу плаче/гладен е", за нормално да ти падне жал и да си го земиш, па и колку инает да те има фатено шо те мафтаат пак ќе попуштиш. :|

10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Колку време оди? Малата првата недела не се делеше од учителката и мислев никогаш нема да се опушти и навикне по тоа како беше значи ја тераше да ја држи во раце да и седи во скут.
    Бевме шокирани оти е многу комуникативно дете, слободно нема гајле сама им оди на децата да се запознае и се вклопува без проблем ама ова и дојди изгледа премногу ново. Така беше првата недела, втората веке остана на спиење и си беше се како шо треба сега си иде од градинка и само ги зборува децата.

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Оваа му е втора недела.
    Не јаде таму, ама и од 8 до 10 останува па можеби и не е гладен.
    Ама за играњето со деца ми е повеќе, а и тоа што плаче таму.

12. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Ден два во градинка мојата изела многу леб и кашкавал 2 парчиња,и чај од лимон пиела,од ручекот ептен малко не сакала .Утрото кога ја оставив се расплаче ама на портата едно девојче се репкаше од плачење и се исплаши мојата,кога влегла внатре право земала да игра.Си играла со децата чекам да ја земам се успала сама :)

На Butterfly1107, CareTee, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Плачеше и кај мене многу, хаосна беше првата недела ама учителките настојуваа секој ден да седи се повеќе и го зголемувавме времето.(затоа шо се смирувала па плачела и така во круг) Е мојава јаде од прв ден за спиење не можам да кажам убави работи ама не е ништо ново.
    Може му теба малце повеке време.

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Баш слушнав една воспитувачка кога зборуваше за нејзина ќерка дека 1 година им протестирала за спиење имала 4 години девојчето и и викала на нејзе не сакам ма да спијам не сакам и после година дена попуштила. Муабетот ми е има и доста тврдоглави деца што си стојат на ставот подолго време. :)

Па од таа причина не ги отпишуваат децата што држат место со месеци па и со години бидејќи не им се работи. Кај нас во јасли 20 деца треба да се едвај 10 одат и рачунај сега кое е болно кое не дошло и само со 6, 7 дечиња се а 3 негователки и уште на една мајка и кажале касно ти е да го земаш во 4 и пол саат :D зошто не им се ни седи. Многу ме интересира колкава плата земаат:D.

На Marmarin му/ѝ се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Не преку 20 илјади, негде околу 18 мислам.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Можеби негувателките земаат толку, учителките (воспитувачки) мислам дека земаат до 25000.

На Klara91 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    И тоа не ни седат ни по 8 саати. Бравос мислев помалце земаат па затоа и не се замараат. :)

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    18000 според мене е малку. Повеќе треба да им дадат

На mamaJana, karak, redhead и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Не земаат толку. За жал платите им се мизерни, а сепак одговорна работа имаат. Јас искрено сум мн задоволна од двете учителки, моето дете нема уште 13 месеци (за некој ден) а иде насмеана во градинка, а кога ја земам ем насмеама ем се гушка со нив за да се испратат. Тоа ми е показател дека и е убаво, никогаш не била вратена со црвено газе или непресоблечена. Се зависи од учителките ама да не генерализираме

На Klara91, TeddyGrey и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мислам еднаш пишав на темата за плата, јас би им дала 1000евра. Презадоволна сум од негователките на син ми, кога го земав еднаш кога видов што се случува во занималната... Едни плачат, други трчаат по неа, хаос, а таа насмеана мило им збори. Секогаш јаден, спиен, чист, а да не збориме за одговорноста што ја носат. Нормално има исклучоци како во секоја професија ама за нормален воспитувач/неговател 18.000 е понижување.

На Sexybaby86, Sara993, Butterfly1107 и 8 други им се допаѓа ова.