Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Mnik

Mnik Популарен член

Искрено и јас сум презадоволна од учителките. Алал да им е колку нерви имаат. Синко на почекотот многу плачеше и само во раце седеше кај едната, а не е мал и не е веќе толку лесен за држење. Еднаш не ми се пожали жената. Си кажа демек си сака во раце, ама стално некое дете е поприврзано за учителката. Синко е тоа дете во оваа група.:rofl::inlove: И ден денес и се пика одма чим го однесам. Ама кај нас е помала градинка, помалку деца, 2 воспитувачки на некои 10/12 деца што е сосема океј, за разлика од тие градинки во Скопје.

2. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Негуватрлките земаат околу 19 000 а воспитачлитр ококу 24000 зависи од стаж

Brpbrp likes this.
  3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Мало е уште, не постои мало дете што не прави проблем за во градинка, верувај. Сум го поминала тој пат, и ќе се адаптира, па ќе се разболи ќе заседи дома па пак ќе бидат плачки. Но, поминува, ќе порасне и созре, ќе му стане интересна градинката, дечињата и активностите понатака. Сите горе-доле го поминуваме тоа со деца во градинка :)

Izzy_0504 and Brpbrp like this.
  4. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Сите поминуваат низ тоа, не се разочарувај. Мојата некој ден ако е отсутна од градинка, следиот ден кога ќе отиде е со плачки уште кога ќе ја види улицата:D плачеше и таму со другите деца ама после заборава, па и уште сама заспивала. Муабетот ми е треба време и трпение, ама ќе биде и тоа :hug:

Izzy_0504 likes this.
  5. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Немам совет ама имам проблем како твојот :D
    Игра само со воспитувачките, плаче на идење до таму, зборува се па цел пат само меле: не сака иде.
    Од мене ја зема само директорката, кај другите не иде на влез. Е сега за таму ми викаат не плаче, ама не сака да игра со децата, воспитувачките и директорката во раце ја носат :x
    Има две години и ова и е втора недела моментално, седи цел ден без проблем ама не знам отсабајле како ја спремам, не сака да се облече, не сака косата да и ја фатам, ништо не сака и само зборува дека не сакала да иде.
    Колку годинки има твоето и колку време веќе оди?
    Со што ги храбрите мајки отсабајле?
    Устата пења ми фати :sweat:

Brpbrp likes this.
  6. Luna91

Luna91 Популарен член

Кога тргна мојава на 2 год, само киндер јајце вадеше ситуација. И кажував дека ако е умна, ќе и купам киндер јајце кога ќе ја земам. Може не е баш ок метода поткупот, ама кај нас делуваше. После едно 30 киндер јајца се навикна:worried::D

Izzy_0504, hammer, Oneo and 6 others like this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Мојот е помал 13 месеци има скоро и го облакам во боди по долги од вечерта и долни тенки пишами за сабајлето додека е успан му менувам пелена чорапи долни тренерки и горна на закопчување, јакна и додека да се освести веќе е во количка :D. Кога стигаме таму не го предавам во раце туку за рака е држиме и така влегува внатре. :D Али ако го разбудам па да го облакам тоа хорори ќе биде дерење до немај каде :D

Vanilla15 likes this.
  8. Coco31

Coco31 Популарен член

Кога не сакаше да оди исто како @Luna91 го залажував дека ќе му купам чоколадце или дека ќе одиме некаде кај што сака :)

Vanilla15 likes this.
  9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Не пали веќе мито и корупција, само првите неколку дена за киндер јајце и сега ништо не функционира :wasntme:

За ова ќе пробам да ја спремам така успана, ама тешко, спијач е ко мене, ко стражар некој е, на штрек, ако направам чекор низ соба а веќе е светло надвор она станува, плус спие во креветче и морам секако да ја кренам :(

Па пробав со киндер јајца ама палеше некој ден, сега пробувам и со дека ќе идеме некаде, најчесто кај прабаба и, да игра со мачето ама еве сабајлево ни тоа не ми запали, не се смируваше. А смирено и зборувам, полека, со молење, ко џабе да е :(

10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Хахаха, и моево се приврза за учителката и не ја пуштал ни на пауза да оди :D.
    2год и 9 месеци е, оди 2 недели.
    И он многу лесно спие, па успевам само чорапи да му облечам без да примети, после се буди и следува вриштењето. Дури пред да излеземе се тресе, како од страв и после престанува додека се возиме, само повторува дека не сака да оди, и после пак почнува со плачење штом се паркираме за во градинка.
    Плаче и се смирува внатре на моменти. Учителката вика, едно ако се расплаче, тие што се "плачковци", му се придружуваат, па затоа и најчесто си плачат.
    Ми изгледа дека ќе ја засака, барем не губам надеж, ама сакам и да си се игра со децата, да се опушта, ама ај може му треба време. Не се сите опуштени и дружељубиви. Битно ми е да се прилагоди и да ја засака градинката, ќе се стрпиме дотогаш (fingers)

Snowflake92 likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Воспитувачките имаат по 6ч работа со деца, а дома знаете колку имаат за да спремат деца? Најмалце уште 3ч, плус час-часиполовина да пополнат администрација. Плус идат на работа во црни зори, од 6ч отвараат они градинка, негователките идат покасно. Малку им е таа плата, малку е платата секаде кај нас не само во градинка.

Izzy_0504, Klara91, MilaSs12 and 4 others like this.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Малата ми оди од минатата среда во јасли, 3 дена по 2ч одеше, а овие 3 дена по 4ч ја оставам. Денес ми кажаа од понеделник да ја оставам цел ден, мирна била. Не очекував толку бргу

Izzy_0504, Klara91, CareTee and 4 others like this.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Очигледно зависи од градинката. Во секоја е различна. Кај нас според договор работи од 6 до 18 часот но они си одат порано. Зборам за јасли за другите поголемите групи не знам како е. Кај нас се 3 негователки на 10 деца. :)

Klara91, Chuchanov and Panovic like this.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Јас мислам дека 40.000 треба да земаат воспитувачките. Мозокот на децата се формира до 6 години, воспитувачките поминуваат многу голем од денот со децата и имаат и те колку голема улога во воспитувањето на децата. А децата, колку и да се мали, се знаат да забележат, која учителка каква е, затоа од некои плачат, кај некои одат со трчање.
    Воспитувачките мора да ја сакаат работата која ја работат и да се соодветно платени за тоа.

Larahappy, Brpbrp, redhead and 9 others like this.
  15. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

И мојата многу брзо се адаптира денес 3ти ден беше од 6 и 45 до 14 часот жал и паднало на свеќи ја земала.оваа утро на врата ме чекаше да ја однесам.исто мирна била,се си јадела и денес млеко пиела(им реков дека непие никакво млеко) :|.

forumce likes this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Колкаво е? Моето е 8м. Помалите побрзо се адаптираат изгледа. Имам комшиче на 4 и пол години прв пат почна во градинка еве 2 месеци скоро оде и уште плаче на оставање. Јас се изненадив од мојата оти она обично плачеше на оставање кајбабите. Ама тогаш и помала беше.

17. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Мојата е 16 месеци,не е оставувана кај бабите до пред да тргнам на работа,не дај боже некој да и прозбори веднаш почнува да плаче.Кошмари имав цела недела од страв дека многу ќе плаче во градинка.Од ова короната и дружбите се намалени,сметам дека на нејзе и беше веќе здосадено по цел ден со баба и и мене,од возбудува кога ќе ја прашаме што има во градинка,радосна вика дади,бато,тете,топи...Мислам дека многу влијаат и воспитувачките овде кај што ја носам јас се 7 деца во јасли на 2 воспитувачки,сабајлето прва ја оставив од цела градинка не ми правеше никаков проблем.
    Дури ми е мака што не ја запишав порано

Izzy_0504, forumce and Jana06 like this.
  18. Anya321

Anya321 Истакнат член

Kolku obroci im davate na decata posle gradinka? Rucekot e dosta porano vo gradinka, doma ni bese vo 2... i dali za grupa 18-24meseci vi prakaat sliki il imate viber grupa, vo nasata gradinka nema a bas bi sakala da vidam kako e vnatre...

Klara91 likes this.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Во која градинка е? Баш скоро пишувавме за ова. Јас му нудам од нашиот ручек, некогаш јаде ама почесто не. Повеќе му се јаде некое овошје, ужина или салата. И после вечера му давам пред спиење.

20. haruki

haruki Популарен член

Ужинка и вечера не сака да руча и дома.