И кај нас е фиксно време, но не толку рано.. 7:30 до 8:00, додека другите се мислам од 7 до 7:30 на тој влез. И прават исклучок ако треба да се носи во друго време детето... Што е тоа бе од 6ипол, прерано е...
И моето е во срничка и негувателката и воспитувачката се во групата. Они ја направија и даваат инфо за сите. Ако сте решени да спие, остави го, побрзо ќе се навикне така. Инаку ќе знае дека го земате и ќе плаче повеќе кога ќе види декА треба да спие.
Епа незнам зошто така известија кај нас. А покомплицирано е. Известува една од мајките, па таа ни пренесува нас, па повратно назад одговор и така натаму. Додуша на некои муабети што се вртат и јас би се исклучила. Инаку апдејт. И кај нас останаа само две со децава. Имаме желба за три, ама тоа само си посакуваме.
Претеризам е тoа сo фб. Jа за мoетo не дoзвoлив, oд другите деца ставаат. Не ми се дoпаѓа, за деца се рабoти.
Dali ako e bolno deteto i nema da odi nekolku dena vo gradinka treba da se izvestat vospituvackite il nema potreba? I ako davaat uplatnica na 15ti sekoj mesec za plakanje koga e kraen termin da se plati?
Јас секогаш ги известувам и еден ден да не оди. Кога си во можност тогаш платија мислам дека нема краен термин. Од оваа година во нашата градинка кажаа ако немаш два месеци платено може да го отпишат детето од градинка.
Пожелно е да знаат, ама рачунај после може да треба да носиш потврда, мене и брисеви чисти ми бараа на почетокот. А за плаќање не смееш да надмашиш 2 сметки не платени, така да имаш месец дена. Ние плаќаме во текот на месецот оти ми е многу глупо кога ќе ги застанат мајкиве во ходник да ги предупредуваат да платат сметки, ми иде да потонам во земја јас а не можам да замислам ним како им е. Од тој пусти страв да не ми речат да платите градинка плаќам предвреме ако треба
Дечки, до кога трае ова разболување во градинка? 4 дена идат па 2 недели се болни, па уште и сите дома се разболуваме и е општ хаос. Децава се 1 година скоро ама не се трпи ова. Не знам ни што да им дадам веќе, нон стоп се затнати
Мојот почна помалку да се разболува некаде откако наполни 4 години. Пред тоа постојано со нешто се оправавме. Последната година во градинка се разболе само два пати и тоа два пати беше само вирус. Не налепи бактерија. Тие два пати јас полошо поминав од него. Он помина само со затнат нос и малку исфрлање шлајм и толку. Јас закачив ларингити, болка во уво и што уште не. За разболување само растење е спас. А за тоа треба трпение.
Почнав да ја носам малата, 3 и пол години е. Првиот ден само пола саат, сакаше сама да осатне до 12. Наредни два дена ме барала ама океј поминале. Последните 3 дена плаче цело време, одбива да прави активности. Споделувајте искуства како ги третирате вашите мали кога одбиваат градинка. Јас и објаснувам дека мора да работиме, дека во градинка на сите деца родителите работат,она само прашувала кога ќе одам да ја земам.
Давав и јас babyvit,сега почнав дефендил и д3 и омега давам,и спреј од диво оригано во нос .да чукнам во дрво 2 недели оди нема нос и претечено,наутро пошто не пие млеко правам цеден сок со портокал
Линекс беjби, вит д и вит ц давам, вo нoсе ацидoсалус превентивнo да не е претеранo секoj ден пред градинка?
Јас секојдневно давам само вит Д и молерс. Пробиотик давам само по потреба,а сега дека е настинат давам и по 10 капки вит Ц.