Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Околу 200 денари.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    За 10 месечно бебе што би препорачале превентивно, витамини, капки?

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    1.734
    Ништо, освен стандард Д3 и ДХА.
    Ако има проблем со имунитет тогаш нешто по препорака на педијатар, ама превентивно ништо. Гледај што можеш повеќе преку храна. Најдобро е сами да изградат имунитет без суплементи.

На Klara91 и Cka им се допаѓа ова.
  4. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Од понеделник стартуваме со градинка беба за недела ипол 9 месеци ќе полни. Јас врска си немам со градинкиве ниту нешто ме упатија што како треба :smirk:
    Сакав да ве прашам тоа портфолиото го потполнувавте ? Има и за матичната да заведе нешто, го носевте да потполнува ?
    Исто, читам дека претопло било во градинките па како ги облекувате малите ? Боди на кратки и тренерчиња ?
    И во ташничето што им ставате? Марамици, памперс , шишенце за вода ? :?:
    Фала ви и извинете на долгиот пост :hug:

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Има дел што го пополнува родител и дел за матичната, ќе и го однесеш да го пополни и да ви даде потврда дека е здраво детето. Од градинката ќе ти дадат уплатница и после ќе потпишете договор.
    Во ранчето му ставам алишта за пресоблекување, пижами и цуцла, се друго носам на почеток на месец памперс, влажни марамици, крема. Топлинките му стојат таму во шкафче. Ќе ти кажат тие дали треба месечно или секој ден во ранче. Инаку кај нас во градинката секој месец носиме брисачи за раце, пластични чаши, тоалетна хартија, прашај си што треба за кај вас.
    Го носам во боди на кратки и блуза и панталончиња на долги, тренерки сеедно. Топло е ама не претопло, ќе си прашаш. Со лесно адаптацијата.

На LucyLu му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Majki eden mesec odime vo gradinka i dva pati se razbolevme, sreka samo mrsuli bea pa pominavme i dvata pati bez antibiotik. Kolku cesto se razboluvaat vasite decinja, ova mi e premnogu, dva pati vo mesec dena (facepalm)

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    3дена оди 4тиот ден е болен :D
    Од тоа што ми кажале првата година цело време се болни, втората еднаш на месец... секако се е индивидуално секако. Имам внуче што ниту еднаш не било болно и не отсуствувало од градинка. Освен понекогаш растечен нос и еднаш годишно температура што е ништо наспрема ова сега што се дешава. Сите се жалат (lalala)

На Butterfly1107, Chuchanov и lejlla им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.074
    3недели оди и не се разболела, 8 и пол месеци е

На Chuchanov, CareTee, LucyLu и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Набилдана е имунитет од дадата.

На Chuchanov, mal.ecka, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.934
    na sekoi 2 do 3 nedeli rastecen nos ili kaslica

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.074
    Во август 2пати антибиотик пиеше. Доволно ѝ беше, нека си мирува сега.

Иначе кога ја запишав малата се жалев овде од учителките, ептен се разочарав кога ми кажаа кои ќе бидат. Сега испадна дека малава пруже раце кон нив и им се смее. Се чудев мм кога ми кажа сабајле. Беше бебе кое плачеше ако ја оставев на друг, а во градинка ниеднаш не заплака. Сѐ повеќе се изненадувам од неа

На Snowflake92, srekice и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Моето во првата градинка мах 4 дена имаше во континуитет одено. Обично 3 дена одеше, четвртиот со температура. Во сегашнава да не го урочам ама 3та недела му е.

13. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Мојот тргна на први септември прв пат на 4 години, се разболи на 15ти. Паузираше една недела и после тоа одеше дури 5 недели без прекин. Една недела така подзатнат одеше виранто давав на своја рака ама немаше подобрување повеќе од недела дена, денес го носев на доктор грло жар црвено си доби антибиотик и една недела дома пак.
    Сепак добро е мислам 5 недели без прекин без настинка како за прв пат одење во градинка. Се надевам и молам дека нема многу често да се разболува (fingers)

На lejlla, Butterfly1107, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    На моите деца никогаш не дале антибиотик за црвено грло. Секогаш одело со нешто друго за да дадат. Има други проблеми? Крвна слика?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.751
    Допаѓања:
    141.693
    Стрептокока се гледа на грло, затоа се дава. Ако е само малку црвено не. Знае докторот зошто за едно црвено грло дава а за друго не.

На fana и SophiaBella им се допаѓа ова.
  16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Докторката на син ми не дава антибиотик непотребно, баш е поборник против давање антибиотици без потреба и досега сто пати го лечела без антибиотик.
    Штом даде има причина. Инаку не правевме крвна слика сега.
    А и доста време го држев така јас без да го носам мислејќи дека е вирус ќе помине, ама не се подобруваше.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Searcher

Searcher Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2017
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    136
    Тргна керка ми за прв пат во градинка од септември на 3 годишна возраст. Детето беше среќно и возбудено, сака деца, нежна е, весела, не дека е моја ама е многу разбирлива и смирена. Не е воопшто проблематично дете. После две три недели детето не сака да слушне за градинка, не останува подолго од 12 часот, се зима пред спиење. Таму не прави проблеми ама плаче тивко и цело време прашува кога ќе ја земе татко и. Денес маж ми кога ја зимал однадвор ја слушнал воспитувачката како вика на негувателката дека детето треба да си го земеме и да е го носиме повеќе. Јас не знам како да се понашам во оваа ситуација и не можам да дознаам што се случило за ќерка ми да има таква аверзија кон градинката. Ве молам, ако некој имал такво искуство, па и да немал дајте ми совет.

18. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Во ред. Пишав зошто цело време читам по форумов како за се се дава атб. Инаку стептокока во грло дава јагодест јазик

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Разговор со детето и со учителките.

На Searcher му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зошто е толку тешко да се испита дали има потреба од антибиотик? Баш дека порано даваа антибиотици од ракав и од око, се крева свеста за ова.
    Јас еднаш ја направив таа грешка, дадов антибиотик без да размислам ама дежурен лекар ми го препиша, ме исплаши, детето гореше од температура и имаше црвено грло. Се подсреди и за некој ден пак истата температура, црп 140 и заврши со Сумамед од лечено недолечено. Можеше побрзо и поедноставно да се заврши проблемот со правилен совет ама нели идеш кај доктор и очекуваш решение, а не да барам совети по форуми.
    Чудно, за витамини толку се пишува да не се даваат, ќе направат проблем кај децата, а за антибиотик никој не реагира.

Последна измена: 26 октомври 2021
    На srekice, Oneo, DoubleK и 7 други им се допаѓа ова.