Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Погрешен антибиотик на крај испадна дека и нема потреба за антибиотик орално. Се заврши со локално лечење во носето.
    И да, и нас докторот ни дава препорака за кс и брис, доколку не е сигурен дали се работи за бактерија или вирус. Никогаш не сум го носела на своја рака детето од што ми текнало ајде сега кс ќе му правиме.
    И никој родител не е толку глуп да чека конвулзии и менингитис. Сигурно во меѓувреме реагира на високата температура.

Стварно излезе од контекст муабетов, а и темава е деца и градинки.

На Izzy_0504, happygirl, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Еден месец во градинка, таман почнав на работа, малце му течеше нос ама стававме капки, чистевме, мислев ќе помине, но се појави кашлица, влажна и ср мачи да исфрли секрет пошто е 10м, отидовме на лекар, црп е 9, докторката вика благо покачено не е за антибиотик, вирусна инфекција е, дома е 2 дена, го мачкам со фитобалм на гради и грб, даваме по малку и чај од бел слез и се надевам ќе помине побрзо. Не знам дал е попаметно пак да го праќаме на градинка за да не се вратиме пак на адаптација која едвај ја поминавме или да седи дома

3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    И ја го носам таму :D

На Happyinlove, Mila_Skopje, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Не реков ништо против него. Верувам дека е супер

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не е паметно зашто детето е болно со паднат имунитет, не ти треба да закачи нешто плус. Друга работа, има и други деца кои може да ги префати од твоето. Нека оздрави скроз и нека тргне, така е со градинките, сите се мачиме со истото. Со лесно.

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.159
    Ако на црп 35 дава Трицеф, се прашувам што ли дава на црп 80 на пример :(
    Со инхалациите веројатно ќе се среди и без антибиотик.

Да поминува побрзо.

7. Aurelija

Aurelija Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Најверојатно за истата градинка станува збор, воспитувачките што се исклучија од вибер групата... невидена работа, многу безвезе потег, сега ништо не знаеме децава како си го поминуваат денот... имате ли некој предлог како да ги притиснеме да се вратат? хаха

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Знаев дека е Паскалов :D Ни тој ни Виктор не даваат антибиотик по секоја цена. Апсолутно се против

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Многу е споменуван не сакам ни јас да го пишувам бидејќи не ми е матичен за децава повејќе. Знаеш каков пропуст ми направи... Јас почитувам да не се труе бебе/дете беспотребно,знам дека сакаат да се бори самиот организам и да стекнат природен имунитет,но како денес го носам т е двајцата и убаво му кажувам. Кашлаат,полни се секрет. Ајде да ги слушнам супер се. Да правам кс? Не нема потреба. Ме јаде црво одам правам кс уредна си беше. И што се деси за два деца спазам,со опструкции во дишењето. Бебе од година. Се чудеа како хрчи. Мислиш доктор не го прегледал од кога е роден.
    Големиот почнува да поврајќа шлајм тој бронхит
    Ренгени на плуќа и инфузии 10 и плус 10 дена панцеф. Инхалации со вентолин
    Големиот Панцеф и сируп вентолин
    А да ми дадеше само два дена порано матичниот ем немаше децава трауми да ми доживуваат јас се не ставам тука како преживеав ем ке примеа доза ама не во оваа мера.
    Затоа сега сум подобро да се спречи него да се лечи.

На Sexybaby86, Chuchanov и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.460
    Mene me interesira kako nekoi deca odat vo gradinka bez den da otsustvuvaat, zar ne se razboluvaat, kako? Bar nos ke mu zatece i ke se raskasla ako nisto drugo. Nie sekoja vtora nedela po lekari sme, znaci edna ide vo gradinka i obavezno vikend ne faka sekogas da mu e nesto. Se cudam po slikive se istite deca celo vreme odat. Dali bolni gi prakaat neznam. Pa od druga strana si vikam pa ako site se zdravi deca od kade ke fati nesto, sigurno ima sto bolni gi nosat eve neznam. Sekoja nedela e so rastecen nos i od toa kasla. Ovaa nedela se zainativ kasla kasla ke go nosam. Na zemanje cekam nadvor pred vrata i slusam kaslaat. Epa izvini nemoze taka. Cekam red na lekar nadvor zbori edna majka so temperatura dete imalo vo gradinka pa i nejzinoto kacilo, pa cekaj neli merat na vrata..
    Ah a za Paskalov neznam ni jas..posledniov pat isto zatnat raskaslan vika nisto ne mu e, a kasla ko starec. Sledniot den aj kaj viktor rekov ama kate se pogodi, go pregleduva laringit vika, pa neli nisto ne mu bese. Dva dena inhalacii se sredi. Sega Kate ja baram za pregled dobar vpecatok mi ostavi posledno vreme, a nikogas ne sme bile kaj nea najcesto kaj viktor ama on sea e kaj zdravite. Za guzvata so termi i nemam komentar, pa nemam jas cel den da cekam tamu, pa i preku red se pikaat. Pa cim sum otisla bez termin znaci itno mi bilo zar za bolno dete termini je cekam abe ajde. Trgna tri dena vo gradinka eve go nosot cesma i kasla od sto mu se sleva, pa i site doma ne zarazi mada nema vrska toa. I odi vo gradinka, dur nema temp (nedaj boze) rekov ke odi. I nego nekoj go zarazil. Dur se pustaat bolni deca vo gradinka vaka ke bide, nekoi epten se neodgovorni, daleronot od doma i ajt so zdravje epa nemoze taka.

Последна измена: 27 октомври 2021
    На Snowflake92, wannaBeMomma и Klara91 им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Епа вака размислуваат како тебе и други и пуштаат болни и затоа се разболуваат. И сите ќе си патиме пошто немаме свест.
    Не мора да значи секогаш дека болно било, некое дете може да е преносител а да нема симптом. Или дента да оди во градинка ноќта дома да се разболи небитно.
    Имавме случај каде девојче од група качи температура. На влез немала, накај 11ч качила ја приметиле и измериме дошле ја земале нејзините. Син ми со воспаление на уво плачеше неколку дена па во градинка го приметија дека е топол и ми рекоа да го земам. Можеше и вирус да биде. Ја поима немав дека плаче од мака мислев скок или заби.
    И да, има деца што никогаш не се разболуваат. Внук ми ниту еднаш болен не бил, тргна на 16м во градинка. Ама баш ниту еднаш за болест не отсуствувал.
    За кај паскалов веќе 4 5 пати одам без термин, никогаш не се испикал некој преку ред. Оставаш книшка и викаат.
    Да, сум била сведок кога родител ќе влезе и ќе замоли да одат преку ред ако детето е со температура, лошо му е не може да чека итн. Ама преку ред не се десило некој да се испика бар јас додека сум чекала.

На KuklickaSk и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.460
    Da de neznaat pa ako majkata ne znae deka nesto ne e vo red so deteto koj drug ke znae ama taka i odgovara da ne zima bolovanje, eve bas nasata gradinka e mnogu mala samo dve grupi se i nema hodnici i nesto pa da ne se gleda ili slusa se bas naprotiv se se slusa, a pogodovo ako prozor e na kip staven. Bas pred nekoj den slusnav kaslaat. Jas do sega od princip sekogas od koga ke ozdravi sum go prakala i plus sum nosela i cist briz, ama dosta mi e veke. Koga na nekoj ne mu e gajle za drugite zosto pa i mene da mi bide za nego neli. I da se pikaat pred red. I toa bas sestrata, taa postarata, pusese nadvor i pocna da si pravi moabet so roditel dur cekase i mu vika ajde vlezete vie, a ne mu bese nesto kojznae kolku loso na deteto. Pa cekaj be nie sto cekame od devet sabajle sto sme. Znaci nemozam bukvalno od devet do eden porucek da cekam so malo dete nadvor na pet stepeni za koga ke mi dojde red nekoj da vleze pred mene.

13. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Мајки, не ги бранам Паскалови, но Виктор и Гого се престручни. Децата знаат да бидат супер и наеднаш да влошат, а тоа не може да го предвиди никој доктор и не е правилно да се дава антибиотик за превенција. Тоа го има само кај нас и никаде на др место. Антибиотиците на запад се мисловна именка за да стигнеш до нив. Детето влошува бидејќи јача имунитет. Мојата беше таков случај... Ја носам топ е, весела, крвна слика топ, за 2 дена спушти на бели дробови. И кој да предвиди? Преку ноќ? Не е само дај антибиотик па после резистенција, па една овична бактерија да не може да се излечи. Дете се следи будно и треба да сме спремни на промена. Денес бев кај Виктор, тр има 38.5,кашла, нос тече не ми даде антибиотик. Крвна слила топ, ама крвна слика не се лечи, дете се лечи...јаде,трча,не застанува, значи се бори организмот. Треба да им се верува на докторите што сте ги избрале, ама да не заборавиме дека не се господ

На KuklickaSk, Oneo, AlicaInWonderland и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Епа баш ради ваков муабет, дека ке го носиш, што ти е гајле, деца завршуваат во Козле. Место да научиме нешто од тие постапки, ние уште се инатиме на сметка на здравје на дете. Каков ментален склоп сме ние луѓетп, страшноооооо. А и своето дете болно уште повеќе го загрозуваш

На mamaJana, KuklickaSk, Oneo и 2 други им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.460
    Da de drugite neka prakaat bolni deca i go zarazuvaat, a jas da si trpam taka? Dosta bev dobra.

16. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Па и твоето е со паднат имунитет и твоето може да закачи секундарна бактериска инфекција

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    19.027
    Син ми кашлаше од мрсули што ми се слеваа. Немаше ништо друго 3 недели кашлаше. Како му се потсмири така се врати во градинка, иако на моменти знаеше да се закашла. И ја сум ги слушала ќе плаче 2 саата и ќе се закашлаат од плачењето. Не значи секогаш дека е вирус.
    Иако секогаш бирам да е под мој надзор кога кашла и да го лекувам наместо во градинка.
    А за ова со паскалов зошто сте премолчеле? Зошто не сте се бунеле. Ја сум одела во 8ч најмногу што сум чекала било 1час.

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.460
    Aaa a od kaj ke zakaci kazi mi ako site se zdravi deca vo gradinka kako sto vikas?

19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.460
    Pa pet godisni koi so godini odat vo gradinka deca retko placat pogotovo do toj stepen da pocne da kasla. A nasata gradinka e samo za golemi deca, nema jasli, nema mala grupa, site se nad tri cetiri godini.

20. Mila_Skopje

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Па ние не живееме во стерилна планета. Има деца со имунитет кои само го носат вирусот, а немаат симптоми ама затоа го пренесуваат. Тешко е да, ама тоа е процес што мора сите да го пројдеме за жал.

На KuklickaSk и Brpbrp им се допаѓа ова.