Ние сме денес прв ден со преспивање, па ќе видиме како ќе помине. Верувам нема да има проблем. Претходната цела недела беше дома, беше настинат и многу кашлаше. Оваа недела кога се оставаме воопшто не плаче. На земање е весел и расположен, не знае уште да каже, но се приметува дека му е убаво во градинка. Воспитувачката подобра не можеше да се погоди. Кратко ја знам, но доволно за да проценам дека сме многу слични по карактер. Не може да не ја сака. За јадење, пиење се е во ред, некогаш помалку јадел од ручекот...зависи како ќе го бендиса. Околу хигиената секогаш пресоблечен и вратен во чист памперс. Се надевам и понатаму без никаков проблем и одлична соработка и договор со воспитувачката и негователката. Еве го и менито за овој месец. Сликите се малку лоши, ми се препратени од другарка.
Ни во нашата градинка не спијат во пижами, ниту побарале да донесеме. Мене искрено не ми смета, зашто и дома преку ден преспива како што е облечена. Но ако градинката си има правило на пижами, тогаш прашај зошто не им ги облекуваат.
Мене лани не ми кажаа дека треба пижами да носам и цела година си преспиваше во алиштата,а оваа година ми кажаа,а и пишуваше на врата да носиме пижами потпишани,па сега си спие во пижами,во понеделник носиме,во петок ни ги враќаат.
Прашав. Наводно,му облекле други,по грешка Ок.Преќутев. Епа,тоа некое друго детенце останало без пижами и спиело топтан, или можеби тоа дента не било во градинка па никому ништо Зачаран круг. Небитно. Да, и дома не секогаш спие во пижами. Ама,доколку немаат време да ги пресоблечат или не знам што,редно е да пријават а не јас триста филма да си правам. П.С.Поради таа случка,вечерта, еве и вчера вриштеше пиштеше да легнел облечен
И во нашата градинка не ги облекуваат во пижами,како лани така и оваа година децата си спијат со алиштата,јас не сум некоја да се расправам и да се жалам ама еве досега изгледа никој од родителите не се пожалиле,плус и рацете не им ги мијат со вода и сапун туку со тој гелот за дезинфекција што не се мие
Мислам дека во јасли ги оставаат како се оденесени (тренерки) така да спијат, а во поголемите групи над 2 год бараат пижами, барем кај нас.
Me interesira dali i sto vi baraat da nosite za deteto? Kaj nas brisaci i plasticni casi. Se podrazbira peleni,vl.maramici,kremce. Dopolnitelni trosoci,koj saka: Godisno osiguruvanje-150 den Rosica/Smesko-600 den mislam bese Obavezen e komplet(boicki i sl.)-600 den Sekoja gradinka svoja politika.Normalno. No,se somnevam vo iks raboti pa sakam da proveram nesto...nebare istrazuvam
Nisto ne nosime osven sok ili mleko koj sto saka od roditelite. Koga koristevme peleni zatoa sto od 9m odi vo gradinka sekogas 6 peleni vo rance imavme + vlazni. Posle ni rekoa deka vlazni maramici da ne prakame od tamu si imaat. Obavezno pizami plus dolen ves i alistenca rezerva i tie ostanuvaat preku nedela vo petok ni gi vrakaat Zimno vreme i gofi,papuci koj sto nosi. Mesecno 1500den gradinka (sin mi ne ode od septemvri zaradi zdrastveni problemi ama ratata si ja plakame zaradi cuvanje na mesto) Za Rosica - 550 den Za pribor i priracnici -900 den Godisno osigoruvanje 100 den Za slikanje dali za rodendeni,nova godina se bara dozvola od roditeli. Koga se ode na teatar,do sega samo ednas bea,lani okolu 60-100den mislam bese,poveke ne.
Nie na pocetokot imavme roditelska i ni rekoa da nisime: Pantofki, mrsni boicki, i plastelin.Ovie bea zadolzitelni, i vo rance se podrazbira pampers i vlazni m. I osiguruvanje 100 den ednas godisno koj saka.Drugo nisto ne trebase.Ni rekoa sisinja so voda,caj,sok... od doma nisto da ne nisime, im davale tamu. Ako nekoe dete sakalo imalo i repete.
Секој месец на 1-ви за секое дете се носи: - две ролни тоалетна -едно влажни -пластични чашки за една употреба -два брисачи за раце
Кај нас во Аеродром -Срничка, -пакетче бришачи, - пластични чаши 50 ком - влажни марамици 2 пакетчиња - 1 крема за газе За осигурување - 100,00 ден кој сака За матерјали за работа 300,00 ден Росица,Смешко-нема,од оваа година така решиле во сите градинки да не земаат ,дека немало потреба,а и околу собирање на парите имале проблеми па не сака никој да се замара
https://www.facebook.com/pausainformazione/videos/475015209375258/?hc_ref=NEWSFEED Она кога има камери у градинка Јаскога одев у градинка нешто ко пижами немаше. Нити носевме нешто од дома. Само топлинки. Раце миење у кофа со средство некое ради бактерии. За Росици цел живот пари се даваа не знам оти.
Кај нас јасли е една група. Син ми е 20м, а во група има и бебенца од 9м. Ни кажаа на родителската дека не практикуваат во јасли пижами. Пижами од наредна година. Топлинки си оставивме таму. Секој ден ни рекоа по три памперси, шишето празно. Секој месец влажни и крем или бебешка пудра. Плативме по 200ден. за прибор. За осигурање не ми спомнале ништо. Тоа е сега засега.
Ние сме во Пчелка 2, клон на Буба Мара, Ново Лисиче. Јасли голема. Секој месец носиме: -влажни марамици -пластични чаши -крема за газето Сега дадовме 600 денари за опрема за цела година (боички и сл.) и 550 за росица. Не ни побарале пари за осигурување Баш ќе прашам зошто. Сакам да ми е осигурано детево. Пижами оставаме таму, на крајот на неделата ни ги враќаат. Топлинките исто така си стојат во градинка. Секој ден по три памперси оставам во ранчето. Се случува често пати на крајот на неделата да ми го вратат памперсот што не го искористила. Како што кажав и погоре, во глобала сум задоволна од градинката. Секако дека може и подобро. Во последно време ми смета тоа што почнува да попримува однесување и навики од другите дечиња таму кои не ми се допаѓаат. Секој ден од градинака ново дете носам дома. Како се справувате со оваа појава, мајки?
Колкава возраст му иде тоа? Дека и поделбата по групиве гледам дека е различно... Ние сме 25 м, во група од 2-3 год. Значи ние најскап комплет плаќаме. Клон „Сонце“ Ново Лисиче/градинка „Бубамара“. Некој спомена „секој ден различно дете носи дома“. И кај нас е ист случај Веројатно е нормално.
Kaj nas -Kavadarci ima jasli,prva mala,vtora mala grupa,juniori i golema-predskolska grupa. Sin mi sega e vo juniori 4god e. Za obezbeduvanje na objekt ne ni pobarale nikogas pari ama neli e toa obvrska na opstinata zatoa sto ucilistata,gradinkite se pod opstinite ? Normalno deka sekoja den ke misles deka razlicno dete noses doma. Decata dodeka se mali kako sunger se,primaat edno od drugo naviki,odnesuvanje. Kako se spravuvam...nikako iskreno da kazam.Do 2god deteto mi bese bubalce a sega ako ne e po negovo place,se lute...znae da me udri. A da,jas bev od onie majki sto vikaa deka nikogas nema da dozvolam deteto da me komanda ... Pred legnuvanje e najmiren pa togas zboreme deka nekoj negovi naviki ne se dobri i vetuva deka ke se smene. Podobruvanje ima samo dodeka spie.