Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Zosto ondak baraat brisevi? Sakas i da ti kazam kolku pred zemanje briz citeralot kapki vo nos stavale, pa negativen posle. Ama ajde, znaci pak e do roditelite. Ne se site posteni ko mene, zatoa od sega drug list.

2. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Секој си одлучува за свое дете. Јас болно дете не пуштам во градинка, најпрво за нејзино добро, а после за другите

3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Znaci zboram za obicno tecenje nos ne za nedaj boze temperaturi ili neznam sto. Nikoj normalen ne bi pustil dete so temp 40 neli? A samo za eden nos koj moze so nedeli da tece kaj deca i da mi sedi doma cel den pred tv ne fala. Mada i sama si znaes deka sum vo pravo ama preku ekran sila se dobiva neli pa aj ke se raspravam dosadno e, a i ti taka postapuvas ili vo idnina ke postapuvas (neznam kolkavo ti e deteto i od koga odi vo gradinka, no ke gi uvidis ovie raboti deka nosat bolni deca)

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Јас ќе ти кажам пример, дека и такви праќаат. Ова пред короната, ја носев ќерка ми на адаптација и дур чекав у ходник татко од на син ми групата чека пред врата и на тел збори и вика: качил температура ми се јавија да го земам, ноќеска изгоре не сме спиени бла бла. Значи дале антипиретик и си пуштиле детето у градинка.

5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Znam, toa i zboram celo vreme ama na koj kako mu odgovara si pisuva. Znaci nemoze site da se zdravi deca i da se zarazi od niv neli. Asimptomatski kako ne, kolku sto se razbiram ne sum medicinsko lice, i nie vozrasnite sme nositeli na bakterii asimptomatski neli pa zosto dur ne ldese vo gradinka ne se razbole od nas. Fakt e deka polesno se pre esuva nesto koga nekoj e so simptomi pa kivne se iskasla vo tebe i slicno.

Coco31 and wannaBeMomma like this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

А што треба,,воспитувачките по цел ден на вибер да висат и да ви праќаат слики од секоја минута што децата ја минуваат таму? Тоа според мене е крајно непрофесионално и место да им посветат внимание на децата, они ги информират мајките дали јаделе, пиеле и што си играле.
    Имаме и ние група на месинџер, ама пишуваат само кога треба некоја задача да направат децата дома, праќат песнички за учење дома, дават информации во врска со градинката и понекогаш пуштат слики кога на некое дете му е роденден или ако цртат или изработуват нешто интересно таму. За сѐ останато нѐ информират на врата кога ги земаме децата.

KuklickaSk, hammer, Klara91 and 4 others like this.
  7. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Ниту добивам сила ниту планирам да се расправам. Нема што да гледам и увидам, мака мачам 2 месеци ама дете со мрсули не носам. Со тебе завршив дискусија

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Dva meseci odi samo vo gradinka? Nazad ti e zimata, doprva ke vidis kako stojat rabotite. Ajde utre ni vo skolo ne go nosi zosto nos mu tece a. Abe i jas se potresuvav za mrsuli koga bese bebe ama i majkite rastat ne samo decata (ako razbra). Eve i mene i na soprugot ni tece momentalno pa ajde bolovanje odma abe i otkaz da dademe ako ne. Rastecen nos woow. Tebe ne te pustale vo skolo ako ti zatekol nos ili si kivnala na kraj kraeva? Zatoa decata nemaat posle imunitet. A se znae kako se stvara imunitet.

Last edited: Oct 27, 2021
    Zumbulka86 and fana like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Kako bre taka Woww?? Rastecen nos moze da e i bakrerija, pa za drugoto dete da bide mnogu poloso. Ccc strashno od vakvi ko tebe ej.

10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

E strasno i od takvi kako taa majka sto go pustila deteto so bakterija pa moeto prefatilo od nego. A strasno e i so takvi ko tebe sto na sekoj komentar se karaat i lecat kompleksi.

11. Black girl

Black girl Форумски идол

Hahaha, aj be olabavi. Muabetite ti se kondradiktorni. Ti em plukas po onie sto gi nosat decata bolni, em i tebe ne ti cue povekje, pa i ti takvo kje go nosish. 8)

12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Pa ke go nosam zosto da ne. Cim na drugite ne im cue dali ke zarazi drugo dete, zosto pa jas. Do sega na sekoe razboluvanje doma, ama od sea drugo. I onaka kolku i da go cuvas doma koga ke trgne pak nekoe sto go pustile bolno ke gi prefati site taka. Ako e vo dobra opsta sostojba zosto da go cuvam doma.

13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Na kraj kraeva pa tebe ke te prasam dali da nosam dete vo gradinka ili ne :rofl:

14. forumce

forumce Форумски идол

На нас никој не ни е правил проблем ако на детето му течело нос. Најчесто е без бактерија и не гледам зошто би седело дома во тој случај

TheSecret likes this.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Hahaha, me nasmea majke mi. (fingers):hai:

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Тоа е само за бактерии. Стомачен вирус може пренесува како да знаеме дека тоа дете има вирус? Брисеви бараат за упис во градинка можеби тогаш се негативни, но после тоа децата си играат надвор, игроотеки, родендени итн може од таму ќе фати и има појак имунитет нема со ништо дасе манифестира бактеријата али на некое друго со послаб и температура ќе крене и нема да се оправи. Можеби ти на твоето дете ќе му пренесеш бактерија не ни знаеш што носиш некогаш и градинките не се виновни за сите бактерии и вируси.

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Абе мене ми е нормално во колектив да се разболуваат. Секогаш било и ќе биде и во цел свет.

Еве мојата фати сипаници прва во група, не откривме од кого, а и што фајде ако знам. Детски болести, нормална работа.
    Вирусите се живи и не се јавуваат на брис. Кружат. И во колектив на работа ги имате, само сте отпорни. А сите се здрави, така?!

EuHenIa, KuklickaSk, babydust and 3 others like this.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мачно е да лечиш дете, да зимаш боледување и после пак да останеш дома заради неодговорноста на друг родител. Мене само не ми е јасно наместо да водиш инает (а водиш инает на штета само на твоето дете), зошто не одиш да изреагираш кај негователките зошто болни деца одат во градинка? Ете јас приметив и изреагирав, ми рекоа дека тие ги враќале назад болните деца ама родителите утредента носеле потврди дека се здрави. Значи пак е до родителот ама следно ќе одам кај директорката. И нема да оставам така ама твоево е детско однесување. А и како ви се остава болно дете во градинка не знам уште па и температура да има. Цел ден раат нема да имам, ќе пукнам од грижа.
    Инаку со растечено носе идел и мојот, онака кога почнуваше по малку да тече, веќе ако смени боја секретот или се затнува не го носам. Нема да може ни да јаде, ни да спие со затнат нос.

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Зимаме со сопругот боледување при симптоми на болест. Секогаш прво се сомневаме на корона. Не би сакале да пренесеме на некого и некој да заврши катастрофално ради нас. Се изолираме 3цата, правиме тест и тоа често пцр од 2000ки само да бидеме сигурни..
    Божеее мојјјј колку сме биле Простиииии како можеше вака глупи да се најдеме со мм еве не знам.
    Јбг памет нема да ни дојде.

Izzy_0504 and mal.ecka like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Со пролив/повраќање, температура и опструкција/бронхит не носам во градинка.
    Со секоја друга состојба - носам.
    Мене матичен за ова ми дава боледување, за растечен нос не.
    Ко шо ве читам треба да ја сменам м?