Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И во нашата градинка немаат чаши (или можеби имаат не знам) и затоа ние купуваме секој месец.

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Кога ќе си ја тргнеш иронијата на страна и збировите кои јас не сум ги кажала, а и твоето дете кога ќе почне само да се соблекува а после и да се облекува ќе сфатиш колку е тоа нормално ;)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    И тука купуваат секој месец носат родители ама за во јасли не им даваат. Ова само поголемите групи, а ве читам доста дека чаши носите и во јасли. Сегде различно. Додуша тие вода не им ни даваат ама ај :D

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    И на 4 има деца што не знаат или не можат - небитно, да се облекуваат сами. И не, НЕ СЕ со попреченост.

На redmama, TarantulaA, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Епа нека научат, не е тешко :)

6. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.036
    Иронично беше кажано поради што спомна деца со попреченост и дека ти било чудно. Според податоци за нормален развој на деца и не е дека се очекува на 3 години се да знаат. Да треба да знаат сами храна до уста да однесат, но не значи дека мора сами да јадат. До 5 години децата треба да научат сами да се облекуваат, бидејќи за тоа е потребна доста развиена моторика и координација. Не е чудно ако детето може и на 3 да се облекува, но исто така не е ни чудно ако не знае.

На daniangel, redmama, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако е државна и моето е во државна градинка и си потпишавме договор дека градинката работи од 06:00 до 18:00, а детето треба да биде земено најкасно до 17:30. Нема што на никого да се одрази не може 10 родители дда напуштат работа за даси ги земаат децата, не работиме сите во администрација. Ќе си се побуните и ќе се смени времето, они сакаат порано да си одат затоа така ви кажуваат и е додека не се побуните ништо нема да се смени напротив ќе ви викаат во 14:00 да си ги земате

8. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Моето бебе е во јасли, точно носиме чаши секој месец и пробале да му дадат од чаша да пие водичка еден ден бидејќи сме зборавиле да го однесеме шишето, ама он не знае има 10 месеци и веднаш ме бараа да му го однесам шишенцето оти било жедно. Така да муабетот дека не им даваат не е точен.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.970
    Нема никакво правило дали даваат вода или не, и општо дали се посветени. Син ми тргна во мај, летово заради одмори три учителки се сменија, сите беа скроз различни. Една даваше вода, друга не, една ги играше, друга ич. Кај две плачеше нон стоп, а за една ни кажа и дека го удрила по раче.
    Едната ми го враќаше со муабет 'епа тоа е, нејќе да јаде', а друга ми викаше 'немаме никаков проблем со јадење он се си јаде'.
    Една се јавуваше во 1 саат 'мајка еве плаче, земи го, не спие', друга го нишкаше бар малку да дремне.

Сега е во друга група кај сосема нови и он е ново дете. На почеток протестираше, нејќеше да јаде и спиеше само по 20 мин, ама цело време ми викаа 'ќе се научи, супер ќе биде'. За неполни две недели почна и да јаде и да спие. Толку се двете посветени, цело време учи нови работи, оди со трчање во градинка и дома ги бара воспитувачката и негувателката. Баба му е љубоморна :D

Кога го земам слушам на врата и кога ги караат и баш воспитно ги караат, со објаснување зошто не треба така.

Така што, се е индивидуално за жал. Како ќе ти се погоди.

Последна измена: 14 ноември 2021
    На daniangel, mal.ecka, Coco31 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Не е точен кај тебе ете им даваат. Не се сите исти фала богу.
    Во минатата градинка не му даваа вода и на ниедно не даваа.
    Кај внук ми самата негователка се пофали дека не даваат вода да не мочаат. Имаше и други мајки што го пишаа истово низ темава.
    Како год, индивидуално е биди среќна изгледа имаш асални негователки. Да знаеш со што си имав работа во претходната градинка на син ми...

На fana, Jana06 и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  11. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    571
    Имам едно прашање, колку вируси, бактерии, повраќање, дијареа и ред др с*ња ќе ги фаќаат децава за да стекнат имунитет?

Ја читам @Jana06 исто како и ние во исто време ни се разболуваат децата, една недела во градинка, наредните две сме дома. Целосно сме исцрпено, таман ќе речам нема полошо од ова и оп шамар влице, од полошото имало и полошо :)

Бар некоја утеха дајте :)

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    После една година одење разболувањето ќе е поретко, а опоравувањето пократко.
    Ако е ова утеха ...

На Sexybaby86, TeddyGrey, KuklickaSk и 3 други им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.934
    moeto e od fevruari trgnato porano na sekoja nedela dve bese nesto a eve sega pred 7 do 8 nedelinposledno bese bolen pa od vcera e pak.

14. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.489
    Голема е градинката,има 3-4 групи што се со деца од 2-3 години,а има и уште една градинка во близина ,па мислев затоа да барам преместување ..

15. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    Многу е индивидуално. Дури може и да изненади. Мојот лани три пати во цела година - по една недела отсуствуваше (во јасли), и од овој септември поголема група, еднаш само една недела. Инаку е редовен.
    Сега сум пред пораѓај дома, но си оди во градинка да не изгуби континуитет.

На Panovic и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    Е тогаш барај преместување :nod:

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Се надевам бар уште пола година и ќе ујачаат :sweat: Два месеци оди во градинка и два пати беше болен (не го рачунам најпрвиот кога фати мораксела, само носето ептен течеше) ама на нога поминува. Првиот пат имаше бронхит и искрено каков страв имав од бронхит и што очекував, супер помина. Сега не знам што е, вироза најверојатно. Бевме на лекар вика супер е детето, дури не знам што да му препишам. Весел е, игра, само што поткашлува, носот тече или се затнува од многу секрет и ноќеска качи температура до 39.6. Еве го од сабајле супер, од последната доза ноќта нема качено.
    Приметувам дека секое наредно разболување е полесно за него, се надевам се полесно ќе станува.
    Јас со него обавезно се разболувам, се што ќе донесе од градинка ме фаќа и мене ама кој ме прашува :D
    Мислам паднат му е имунитетот од четворките, претерано се лигави и обавезно блузите до стомак му се мокри.

На Izzy_0504, Panovic, TeddyGrey и 3 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Зависи ..Моето првата година не се разболуваше колку оваа.Ова е чудо годинава..:doh:

На redhead и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас си нарачав хариени кутивчиња во форма на парче торта во нив ставив киндер јајце лижавче и харибо гумени бомбони од малите, по едно сокче со цефче и секако за прославата смоки и соленчиња. За тетките сок кафе и благо. А сега за именденот му спаковав на секое детенце во целофан со машниче по една калинка кива и мандаринка. И за частење по 1 банџи чоколадце смоки и соленчиња

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Зависи од детето ако има појак имунитет ќе поминува со кашлица ако е со послаб почесто. Најбитно е дали се разболува од ангини, алергии итн. Ако е склоно на алергии малце покасно ќе створи имунитет ако се гнојни ангини воспалени крајници итн се чека до 3 години па тогаш се одлучува што понатака. Некои дечињаси се нежни па тави ќе си бидат и цел живот, затоа индивидуално е. :)

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.