Првиот пат течење на носе и тт каде што кс беше супер, па поминавме без ништо, вториот пат повраќање, третиот пат вироза која го држеше 7 дена и за сега да испадни коксаки вирус. Затоа шрашав што уште треба да испоминиме за да ојача имунитет, секако јас не се откажувам после секое оздравување оди повторно во градинка и така се во круг.
Затоа и ти кажувам коксаки и кај нас во градинка имаше коксаки многу деца фатија али мојот не. Коксаки може да се фати повеќе пати не е вирус што е прележува и не се повторува исто како и стомачниот. Јас 18 години се мачев со бронхити, пневмонии, алергии и после тоа се пројде. Затоа индивидуално е. За разлика од синко што не се разболува така како јас што сум се разболувала.
После година дена идење во градинка, последниве денови плаче кога ќе го оставам. Ова некој период е или? Буквално со смеа идеше во градинка. И кај баба му коа кога го остаив пред некој ден, кога виде дека си одам почна да плаче. Никогаш не реагирал вака. Мислев нешто да се исплашил во градинка, ама плачеше и на друго место...
Да се вратам малце наназад низ страните, што е во корист на децата да научат да прават до одредена возраст. И да, на запад прават се од ова и многу повеќе. Ние малце поише ги галиме па имаме мажи на кои им е испод чест да исчистат вц или фрлат ѓубре зошто е машка работа тоа и девојки кои не знаат јајце да спржат и се гордеат со тоа (на страна од тоа дали и кој и колку треба да знае на одредена возраст од животот) Навистина во Македонија треба да се стремиме кон тоа да се осамостојуваат децата. И многу ми е мака што поради ковидов и скратеното време на оставање деца наутро не можам да го оставам детето само да се спреми наутро пред градинка и додека го оставам во чекална, па ускокнувам и помагам. Кога сме дома се облака и соблака сам, се спрема скроз од глава до пети, зимово ќе учиме и сам да става ракавички со прсти и да врзува врвки зошто е незамисливо да тргне во школо без да знае да врзе врвки а знае соларен систем, држави, пишува и чита, ако му работи до толку мозочето ќе научи и другото. На крајот на краиштата до нас е колку сакаме и ќе ги научиме, во градинка може да бараат и со оглед на тоа колкави се групите стварно им е мачно да ги спастрат сите наутро, кај нас сами си ги спаструваме додуша, ама од помош е дете кога не се тегне наутро да не мрда со мал прст додека мајката го облака.
Dali ako ne odi den dva vo gradinka mora da najavite? Eve denes ne go pustiv i odma mi se javija zosto ne bil. Moralo od sega da se kaze zosto ne odi makar i eden den da e. Imalo mnogu zarazeni decinja taka kaza vospituvackava. Nekoj nov protokol ili? Do sega ako ne odese cela nedela kazuvavme ama za vaka eden den nemalo problem
Se iznenadiv do sega nikogas nemalo problem eden den ako ne odi. Nikogas ne se javila. I jas kazuvam ako e poveke dena na primer i sekogas posle nosam potvrda od maticen. Ama za eden den ne.
Следи, но најверојатно е период. Мојов таман се пододлепи од мене, кога во последно време пак мами па мами.. Културно е да најавиш, независно од ситуацијава. Јас кажувам и ако закасни од Х причини или ако го земам порано, па го чекаат, организираат и они време..
Дали од градинка има електронски дневник како во училиштата ,за да можам да видам кои активности се работат секојдневно?
Не знам дали е електронски кај нас ама на родителска кажаа дека имаат како досие за секое дете. Програмата исто е по план. Прашај за кај вас.
Мене ми кажаа не треба ништо да јавувам. Баш ми е чудно, трева да најавиш зошто не оди пр корона, бронхит, сипаници... сакам да знам некое ако има нешто а не така. Ја цело време кажував зошто не оди и ми викаат не треба само донеси потврда.
И кај нас мора да се каже зошто не оди. Го носев на вакцина, па не одеше два дена и покажав книшка дека стварно примил вакцина. Ако има некое дете потврдена заразна болест (сипаници, коксаки, рота..) не имформираст сите и прават плус дезинфекција.
Кај нас коксаки имало. Сомневам дека кузнај колку дезинфицираат. Со страв ќе го пуштам. Колку е опасен овој вирус за 13м бебе? Чисто да бидам спремна. Дава висока темп. Знам дека исфрла...
џабе дезинфекција кога се во контакт децата, а е многу заразлив. Моите деца и јас немавме температура. Само исфрлени бевме
Исти цуцли лапаат, играчки. Чашка/ шише ако носи некое дете може да си лапнат. Џабе е дезинфекција на површини кога ова се ептен мали дечиња и се во уста ставаат, да се поголемите групи кога разбираат повеќе па не стават во уста. Ама па и тогаш ќе се гушнат, се бацуваат, блиску се еден до друг. Само нека поминаат болестите лесно и брзо, и побрзо да стекнат имунитет инаку ни обелеа косите..
Што симптоми дава коксаки? Поголемата пред 2 години имаше осип на дланките, табаните и во уста, а пред тоа не се сеќавам други симптоми да е имала. Ни кожен ни педијатар не знаеја да кажат што е
Ние сега го поминавме коксаки вирусот, започна со тт, за наредниот ден да добие осип баш како кај вас. Тт имаше само 2 дена. Проследено беше со нејадење, ама брзо се врати во нормала.
Еве и тука да одговорам. Незнам дали е период ама и моето плаче кога одам на работа сабајле, а не плачел многу долго време. И одбива ручек. Ова трае скоро две недели.