Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    571
    Првиот пат течење на носе и тт каде што кс беше супер, па поминавме без ништо, вториот пат повраќање, третиот пат вироза која го држеше 7 дена и за сега да испадни коксаки вирус.

Затоа шрашав што уште треба да испоминиме за да ојача имунитет, секако јас не се откажувам после секое оздравување оди повторно во градинка и така се во круг. :)

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Затоа и ти кажувам коксаки и кај нас во градинка имаше коксаки многу деца фатија али мојот не. Коксаки може да се фати повеќе пати не е вирус што е прележува и не се повторува исто како и стомачниот. Јас 18 години се мачев со бронхити, пневмонии, алергии и после тоа се пројде. Затоа индивидуално е. За разлика од синко што не се разболува така како јас што сум се разболувала. :)

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    После година дена идење во градинка, последниве денови плаче кога ќе го оставам.
    Ова некој период е или?
    Буквално со смеа идеше во градинка.

И кај баба му коа кога го остаив пред некој ден, кога виде дека си одам почна да плаче.
    Никогаш не реагирал вака.

Мислев нешто да се исплашил во градинка, ама плачеше и на друго место...

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Да се вратам малце наназад низ страните, што е во корист на децата да научат да прават до одредена возраст. И да, на запад прават се од ова и многу повеќе. Ние малце поише ги галиме па имаме мажи на кои им е испод чест да исчистат вц или фрлат ѓубре зошто е машка работа тоа и девојки кои не знаат јајце да спржат и се гордеат со тоа (на страна од тоа дали и кој и колку треба да знае на одредена возраст од животот) Навистина во Македонија треба да се стремиме кон тоа да се осамостојуваат децата. И многу ми е мака што поради ковидов и скратеното време на оставање деца наутро не можам да го оставам детето само да се спреми наутро пред градинка и додека го оставам во чекална, па ускокнувам и помагам. Кога сме дома се облака и соблака сам, се спрема скроз од глава до пети, зимово ќе учиме и сам да става ракавички со прсти и да врзува врвки зошто е незамисливо да тргне во школо без да знае да врзе врвки а знае соларен систем, држави, пишува и чита, ако му работи до толку мозочето ќе научи и другото. На крајот на краиштата до нас е колку сакаме и ќе ги научиме, во градинка може да бараат и со оглед на тоа колкави се групите стварно им е мачно да ги спастрат сите наутро, кај нас сами си ги спаструваме додуша, ама од помош е дете кога не се тегне наутро да не мрда со мал прст додека мајката го облака.

На Minnie-e, Bebac, KuklickaSk и 5 други им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Dali ako ne odi den dva vo gradinka mora da najavite? Eve denes ne go pustiv i odma mi se javija zosto ne bil. Moralo od sega da se kaze zosto ne odi makar i eden den da e. Imalo mnogu zarazeni decinja taka kaza vospituvackava. Nekoj nov protokol ili? Do sega ako ne odese cela nedela kazuvavme ama za vaka eden den nemalo problem

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.898
    Кај нас мора да се каже дека не оди макар еден ден и причината.

На KuklickaSk и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.956
    Јас па би се радувала да ми се јави, значи се грижи за децата.

На Adams, Luna91, Chuchanov и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да, секогаш кажувам кога не оди и кажувам причина.

На Chuchanov и TheSecret им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Se iznenadiv do sega nikogas nemalo problem eden den ako ne odi. Nikogas ne se javila. I jas kazuvam ako e poveke dena na primer i sekogas posle nosam potvrda od maticen. Ama za eden den ne.

10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Следи, но најверојатно е период.
    Мојов таман се пододлепи од мене, кога во последно време пак мами па мами..

Културно е да најавиш, независно од ситуацијава.
    Јас кажувам и ако закасни од Х причини или ако го земам порано, па го чекаат, организираат и они време..

На Мариаа. и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Дали од градинка има електронски дневник како во училиштата ,за да можам да видам кои активности се работат секојдневно?

На Bebac и Chuchanov им се допаѓа ова.
  12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не знам дали е електронски кај нас ама на родителска кажаа дека имаат како досие за секое дете. Програмата исто е по план. Прашај за кај вас.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Мене ми кажаа не треба ништо да јавувам. Баш ми е чудно, трева да најавиш зошто не оди пр корона, бронхит, сипаници... сакам да знам некое ако има нешто а не така. Ја цело време кажував зошто не оди и ми викаат не треба само донеси потврда.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.970
    И кај нас мора да се каже зошто не оди. Го носев на вакцина, па не одеше два дена и покажав книшка дека стварно примил вакцина.
    Ако има некое дете потврдена заразна болест (сипаници, коксаки, рота..) не имформираст сите и прават плус дезинфекција.

На mal.ecka, Chuchanov, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Кај нас коксаки имало. Сомневам дека кузнај колку дезинфицираат. Со страв ќе го пуштам. Колку е опасен овој вирус за 13м бебе? Чисто да бидам спремна. Дава висока темп. Знам дека исфрла...

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    џабе дезинфекција кога се во контакт децата, а е многу заразлив. Моите деца и јас немавме температура. Само исфрлени бевме

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Исти цуцли лапаат, играчки. Чашка/ шише ако носи некое дете може да си лапнат. Џабе е дезинфекција на површини кога ова се ептен мали дечиња и се во уста ставаат, да се поголемите групи кога разбираат повеќе па не стават во уста. Ама па и тогаш ќе се гушнат, се бацуваат, блиску се еден до друг.
    Само нека поминаат болестите лесно и брзо, и побрзо да стекнат имунитет инаку ни обелеа косите..

На Bebac, Jana06 и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Што симптоми дава коксаки? Поголемата пред 2 години имаше осип на дланките, табаните и во уста, а пред тоа не се сеќавам други симптоми да е имала. Ни кожен ни педијатар не знаеја да кажат што е

19. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    571
    Ние сега го поминавме коксаки вирусот, започна со тт, за наредниот ден да добие осип баш како кај вас. Тт имаше само 2 дена.
    Проследено беше со нејадење, ама брзо се врати во нормала.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.843
    Еве и тука да одговорам. Незнам дали е период ама и моето плаче кога одам на работа сабајле, а не плачел многу долго време. И одбива ручек. Ова трае скоро две недели.