И јас се изнасмеав пошто грото децава ја знаат песнава ја пеат.Од каде ако не од дома. Учителкава уште силна ќе им ја исклучела ако не пеат, па и уште во вибер група им пратила глејте што учевме
Што да речат кутри деца дека не знаат? И јасно се слуша некои деца викаат мене не ми пуштаат.Штета што ќе мислат дека треба да знаат вакви песни за во градинка .А воспитачкава се познава дека е некоја арогантна партиска службеничка која оди на работа да си прај ќеф. Многу се револтирав, срам да им е. И на сите срам да ни е ,што молчиме и што живееме во вакво болно општество.
Страшно се изреволтирав од видеото. Прво од воспитувачката ако можам да ја наречам така после од самото тоа шо пола од децата ја знаат песната, кутрите деца со такви родители.
Ова е невиден срам. Без разлика на тоа што некои родители дома им пуштаат, не смее да се дозволи сите деца ова да го слушаат. Ако некој родител му пушта хеви метал дома на детето, не значи дека тоа треба и во градинка да се пушта, едноставно не е соодветно за нив, и не смее вакви работи да им се ставаат во глава. Родителов сигурно се исплашил да не го тужат за клевета или слично, ама верувам дека нема да останат рамнодушни.
Баш се кутри. Текстот сега го отворив на песнава. И тоа што сите деца играат не значи дека сите ја знаат...деца што разбираат. А оваа треба да ја избркаат има жени молат за работа и плата со душа би работеле приредби со деца
Немав стомак да го изгледам цело видео. Со ова само ќе се "добие" да не пуштаат по вибер ништо веќе воспитувачите. Тек тогаш никаква претстава нема да имаме што се случува таму.
Нашиве да ги молиш па на две три недели да пратат слика. Така добивам впечаток дека ништо не прават. Стално бојат нешто,цртаат и цртани гледале.До сега синко две песнички учеа, тоа едната сега. Во приватните секојдневно се информирани -за Пиколини конкретно плус фотографии
Да ама родителите многу повеќе ќе комуницираат со децата и ќе обрнат внимание на тоа како тие го поминуваат денот, барем се надевам. Дете не знае да лаже, во даден момент ќе се испушти ако прават нешто што не е во ред.
Нема никакво оправдување за ова. Дома може им пуштаат ваква музика но во градинка/школо не смеат, АЛО воспитно едукативен центар е, нели следат некаква едукативна програма!? зарем толку нема детски песнички па им пиштаат на децава да се "кршат" на жена од султана, па уште им се сили ако не пеат ќе им ја исклучела Господе Боже!!!
Иста ситуација беше и во една градинка во Скопје и пред години. Син ми еден ден дојде дома и почна да пее песна од Северина. Во текстот се спомнуваше алкохол, и не знаеше да го изговори зборот. Кога го прашав од каде ја знае песната рече дека секое утро им ја пушта учителката. И исто вака ги терале да играат на песната. Како ќе слушнеше нешто дома или на тв или на радио кажуваше дека им ја пуштаат во градинка. Препозна уште една народна кафанска песна и песна од изборна кампања на една партија. Значи ништо не се сменило. Син ми смени три градинки, само во таа имавме вакви дешавки. Таму имав и друг проблем, поголем од овој со песните.
Ова треба да ви биде црвено знаменце- затвореноста на градинката. Не е битно да ти слика. Ич немора на мобилен да седи. Битно е да држат редовно родителски, да има двонасочна комуникација со родителите, а не само да си го примопредадеш детето на врата од градинката. Од корист се и заеднички активности преку работилници и приредби. По детето кога ќе дојде дома се гледа што и колку е работено во градинка.
@eli25 @Калатеа Aма сакам да добивам информации преку вибер. Ова ќе им биде шанса на градинките тоа да го стопираат како што не беше дозволено во градинката кај што одеше син ми да се пушти нешто по вибер. Ќе си го свртат они ова во нивна полза.
Знам многу нема да се сложат со мене ама да си го кажам моето. Да се пушта музика ваква не е ок,најмногу ради текстовите.Ама колку и да не била во ред постапката на воспитувачката можело да се реши во кругот на градинката.Прво да се реагира кај воспитувач па кај директор.И они се луѓе и грешат.Еднаш да згрешат одма се на тапет.Ама па до сега не видов никаде да се пофалат воспитувачките.На пр кај нас има дечиња што остануваат до покасно па се гладни.Воспитувачките редовно од свој џеб купуваат кифли ѓевречиња зошто им е жал да седат гладни.Човечки беше да се реагира меѓу нив а не вака јавно.Сигурно и казна ќе следува за воспитувачката.
Во право си за многу работи, ама очигледно на народот му е смачено се. Се согласувам дека не мораа одма по медиуми. Мислам дека нема да ја казнат воспитувачката зашто имаше демек децата ја барале таа песна (што е доволно да се запали и друг аларм). Мене повеќе ме погоди тоа што не се почитува воспитно образовна институција, значи можела да им каже дека во градинка нема такви песни а не уште да вика еее ова слушаат децата. Другиот аларм е зошто родителите им пуштаат вакви песни на мали деца? Зарем до таму стигнавме , толку ли се нема време и волја да се посвети квалитетно со дете? Во какво општество живееме... Извинете на долг пост. И да има и прекрасни воспитувачки и секоја им чест на таквите.
Никој никого не спречува јавно да пофалат негователка. Многу пати низ медиуми имам читано за пофалби на негователки или наставници... и пофалбата е јавно и поплаката е јавна. Сите знаеме дека во склоп на градинка Нема да го решат проблемот. Јас кога ПРОБАВ да поднесам жалба и поплака дека рацете му ги држеа и со сила го хранеа, па глеам отиде инспекција да ги провери. Да, сигурно. Ме окривија мене и управа и градинка. Никој не застана на моја страна, ниту се потруди да ме сослуша. Да се едитирам не ни дозволија да поднесам поплака затоа што ТОА Е МАЈКА ЈАСЛЕНА АДАПТАЦИЈА Е ТАКВА беше одговорот. Во прошлата градинка за вакво нешто да отидев ќе ми речеа еее епа добро де ништо. И пак ќе тераа по нивно. За жал како решение гледам само вака јавно бламирање и објавување.
Било ЖЕЛБА на дете. ЖЕЛБА на дете од 5години. Епа алал вера. Застанете ја земјата да се симнам работава... https://www.slobodenpecat.mk/reagir...a-zhelboteka-decata-igrale-i-na-druga-muzika/