Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. eli25

eli25 Форумски идол

И јас се изнасмеав пошто грото децава ја знаат песнава ја пеат.Од каде ако не од дома.
    Учителкава уште силна ќе им ја исклучела ако не пеат, па и уште во вибер група им пратила глејте што учевме :tmi:

mal.ecka, JoyJoy, Mikha4 and 6 others like this.
  2. Bella*

Bella* Популарен член

Во која градинка е ова се знае?

3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Што да речат кутри деца дека не знаат? И јасно се слуша некои деца викаат мене не ми пуштаат.Штета што ќе мислат дека треба да знаат вакви песни за во градинка .А воспитачкава се познава дека е некоја арогантна партиска службеничка која оди на работа да си прај ќеф. Многу се револтирав, срам да им е. И на сите срам да ни е ,што молчиме и што живееме во вакво болно општество.

Mikha4 likes this.
  4. haruki

haruki Популарен член

Страшно се изреволтирав од видеото.
    Прво од воспитувачката ако можам да ја наречам така после од самото тоа шо пола од децата ја знаат песната, кутрите деца со такви родители.

Glowy, mal.ecka, Milkiway and 2 others like this.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Факт е дека голем дел од родителите им пуштаат вакви песни на децата и тоа е жалосно

mal.ecka and forumce like this.
  6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Ова е невиден срам.
    Без разлика на тоа што некои родители дома им пуштаат, не смее да се дозволи сите деца ова да го слушаат.
    Ако некој родител му пушта хеви метал дома на детето, не значи дека тоа треба и во градинка да се пушта, едноставно не е соодветно за нив, и не смее вакви работи да им се ставаат во глава.
    Родителов сигурно се исплашил да не го тужат за клевета или слично, ама верувам дека нема да останат рамнодушни.

Glowy, fana and Milkiway like this.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Баш се кутри. Текстот сега го отворив на песнава. И тоа што сите деца играат не значи дека сите ја знаат...деца што разбираат. А оваа треба да ја избркаат има жени молат за работа и плата со душа би работеле приредби со деца

8. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Немав стомак да го изгледам цело видео.

Со ова само ќе се "добие" да не пуштаат по вибер ништо веќе воспитувачите. Тек тогаш никаква претстава нема да имаме што се случува таму.

Milkiway likes this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Нашиве да ги молиш па на две три недели да пратат слика. Така добивам впечаток дека ништо не прават. Стално бојат нешто,цртаат и цртани гледале.До сега синко две песнички учеа, тоа едната сега.
    Во приватните секојдневно се информирани -за Пиколини конкретно плус фотографии

Coco31 and redhead like this.
  10. Калатеа

Калатеа Популарен член

Да ама родителите многу повеќе ќе комуницираат со децата и ќе обрнат внимание на тоа како тие го поминуваат денот, барем се надевам.
    Дете не знае да лаже, во даден момент ќе се испушти ако прават нешто што не е во ред.

Cosmic Girl likes this.
  11. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Нема никакво оправдување за ова. Дома може им пуштаат ваква музика но во градинка/школо не смеат, АЛО воспитно едукативен центар е, нели следат некаква едукативна програма!? зарем толку нема детски песнички па им пиштаат на децава да се "кршат" на жена од султана, па уште им се сили ако не пеат ќе им ја исклучела :o Господе Боже!!! (facepalm)

mariz likes this.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Иста ситуација беше и во една градинка во Скопје и пред години. Син ми еден ден дојде дома и почна да пее песна од Северина. Во текстот се спомнуваше алкохол, и не знаеше да го изговори зборот. Кога го прашав од каде ја знае песната рече дека секое утро им ја пушта учителката. И исто вака ги терале да играат на песната. Како ќе слушнеше нешто дома или на тв или на радио кажуваше дека им ја пуштаат во градинка. Препозна уште една народна кафанска песна и песна од изборна кампања на една партија. Значи ништо не се сменило.
    Син ми смени три градинки, само во таа имавме вакви дешавки. Таму имав и друг проблем, поголем од овој со песните.

Milkiway and fana like this.
  13. fana

fana Форумски идол

Дури и дома да им ја пуштаат родителите, вакви песни не смее да се пуштат во градинка.
    Срамота.

14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ова треба да ви биде црвено знаменце- затвореноста на градинката. Не е битно да ти слика. Ич немора на мобилен да седи. Битно е да држат редовно родителски, да има двонасочна комуникација со родителите, а не само да си го примопредадеш детето на врата од градинката. Од корист се и заеднички активности преку работилници и приредби. По детето кога ќе дојде дома се гледа што и колку е работено во градинка.

Калатеа likes this.
  15. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

@eli25 @Калатеа
    Aма сакам да добивам информации преку вибер. Ова ќе им биде шанса на градинките тоа да го стопираат како што не беше дозволено во градинката кај што одеше син ми да се пушти нешто по вибер. Ќе си го свртат они ова во нивна полза.

16. simona_baby

simona_baby Популарен член

Знам многу нема да се сложат со мене ама да си го кажам моето.
    Да се пушта музика ваква не е ок,најмногу ради текстовите.Ама колку и да не била во ред постапката на воспитувачката можело да се реши во кругот на градинката.Прво да се реагира кај воспитувач па кај директор.И они се луѓе и грешат.Еднаш да згрешат одма се на тапет.Ама па до сега не видов никаде да се пофалат воспитувачките.На пр кај нас има дечиња што остануваат до покасно па се гладни.Воспитувачките редовно од свој џеб купуваат кифли ѓевречиња зошто им е жал да седат гладни.Човечки беше да се реагира меѓу нив а не вака јавно.Сигурно и казна ќе следува за воспитувачката.

elimkd, emkaemka, Cosmic Girl and 4 others like this.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Им пуштиле инспекција во градинката. Гарант после излегувањето на видеото на нет отишле инспектори

18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Во право си за многу работи, ама очигледно на народот му е смачено се. Се согласувам дека не мораа одма по медиуми. Мислам дека нема да ја казнат воспитувачката зашто имаше демек децата ја барале таа песна (што е доволно да се запали и друг аларм). Мене повеќе ме погоди тоа што не се почитува воспитно образовна институција, значи можела да им каже дека во градинка нема такви песни а не уште да вика еее ова слушаат децата. Другиот аларм е зошто родителите им пуштаат вакви песни на мали деца? Зарем до таму стигнавме , толку ли се нема време и волја да се посвети квалитетно со дете? Во какво општество живееме... Извинете на долг пост. И да има и прекрасни воспитувачки и секоја им чест на таквите.

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Никој никого не спречува јавно да пофалат негователка.
    Многу пати низ медиуми имам читано за пофалби на негователки или наставници... и пофалбата е јавно и поплаката е јавна.
    Сите знаеме дека во склоп на градинка Нема да го решат проблемот.
    Јас кога ПРОБАВ да поднесам жалба и поплака дека рацете му ги држеа и со сила го хранеа, па глеам отиде инспекција да ги провери. Да, сигурно. Ме окривија мене и управа и градинка. Никој не застана на моја страна, ниту се потруди да ме сослуша. Да се едитирам не ни дозволија да поднесам поплака затоа што ТОА Е МАЈКА ЈАСЛЕНА АДАПТАЦИЈА Е ТАКВА беше одговорот.
    Во прошлата градинка за вакво нешто да отидев ќе ми речеа еее епа добро де ништо. И пак ќе тераа по нивно.
    За жал како решение гледам само вака јавно бламирање и објавување.

Last edited: Nov 29, 2021
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол