Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Милки имаме ние многу поголеми проблеми во градинките.На пр кај син ми просторијата е 20 кв 25 деца.Спијат веднаш до вц а учителките почнуваат со местење на креветчиња уште пред да им се даде ручекот.Јадат стиснати,недај боже некое дете ќе се изгори.Друго што е уште потрагично е ужасната храна во некои градинки.Еве и тука им прават манџа макарони со запршка.Децана во Куманово ги испотруја,дали има некоја разрешница,дали некој е казнет.Мислиш дека секогаш јавното произнњсување делува со резултат?Не би рекла.Тука експресно ќе се реши проблемот,затоа што е само една обична воспитувачка.Ама големите проблеми доаѓаат од големите институции а нив никој не ги чепка.

forumce likes this.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Е сега учителката ќе ја казнат што пуштила глупа музика, а мајката на детето што го научила на песнава, ќе ја казнат?

Oneo, JoyJoy, elimkd and 7 others like this.
  3. kikica14

kikica14 Истакнат член

Мајка конкретно за твојот случај, јас сум моментално на пракса во јасли, и ќе ти кажам дека да така ги хранат децата кои што не сакаат да јадат. Терат инат и верувај дека така се научуват и навикнуваат за некоја недела. Знаеш само колку деца што не јаделе дома ништо, таму прејадуваат се. Имавме и случај каде едно девојче се мачеше 20тина дена и кога беше на градинка не јадеше буквално ништо и мајката ја отпиша, нема како не се проба со неа, не сакаше, тераше инат и тоа е.

Milkiway likes this.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Молам? Леле се вознемирив што прочитав.Да знам дека му држат раце на мое дете и му бутаат храна,тек тогаш ќе се разбереме
    Кој ве вработува вас бе? Тоа ли ви е начин?
    Срамота е мал збор

Детево мое не јаде манџи .Учителката ми рече јас дете на сила не терам.Ама еве успеа барем да си топнува со лепче од манџичката.

Осе, CareTee, Oneo and 9 others like this.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

"Мајка" како не ти е срам да поддржуваш ваков начин на адаптација, страв во коски за да јаде. Па прејадувале после се' |( И тебе да те држат двајца петпати поголеми од тебе и да ти бутаат храна во уста и ти се ќе прејадеш. Свашта. Сите сте за бркање и стари и нови.

Осе, Lady*Bug, dunika and 11 others like this.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Моево дете е голем јадач. Еве во новата градинка од 1 ден нема проблем. Мене тој период и дома ми одбиваше храна откако они со сила го ранеа. Не знам која пракса е да држиш раце и со сила да го храниш. Така само одбивност ќе му створиш. Ако нејќе понудуваш пак за 30м ама ја се изнамачив за да отпосле го средам. Во спиење липаше, а видеше лажица плачеше додека не заборави.
    Негователка овде се дереше на дете да влезе внатре, ги оставаа сами во игрална а они пушеа цигари и си тераа кафиња надвор на тераса. А децава сами внатре нели сами ќе се чуваат.
    Сметам дека треба да се разговара пред да се подаде сила со дете. Ајде утре и по газ нека ги плескаат затоа што сметаат дека така треба. Не е во ред...

Last edited: Nov 29, 2021
    Осе and mimiiiii like this.
  7. kikica14

kikica14 Истакнат член

Јас не терам никого да се разбереме, јас сум таму на пракса и гледам кој што и како прави. Не сум вработена и не зимам плата. Тоа е праксата во јасли од тоа што го видов јас во нашата градинка, а како е во другите не знам.

8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Негователката( се надевам ова не е воспитувач) требала да биде попаметна и кога побарало детето ваква песна да каже ништо ова не може, одбери друга со одредена плеј листа детски песни. Што знам ова е нешто што јас би направила, а родителите можат во кафана да си го однесат детето.
    Се знае што треба во градинка да се прави и слуша.
    Мајката (или таткото) не била присутна во градинката во моментов за да го прекори детето и да му каже НЕ мама, оваа песна вечер дома ќе ја слушаме. И затоа како би го казниле родителот кога не бил таму.

mariz likes this.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

ајдее како се најдов во цитатов? Хахаха. Не ни следев муабет..
    BTW не поддржувам присилно хранење дете.

10. Cka

Cka Форумски идол

Ако му викала не, мама, не е убава песната, немало да му е омилена. Мајка му е крива што детето сака такви песни. Ама секоја може да си воспитува дете како сака, кај нас уште тепаат деца, па за едно музичко воспитување...

JoyJoy likes this.
  11. Septemvri

Septemvri Популарен член

А кај се игротеките каде на секој роденден фрчи ваква музика...бај д веј и мајките седат во игротеката и ни една не се побунила.
    Коренот на проблемот не е во негователката од градинката, з жал.

Осе, elimkd, forumce and 1 other person like this.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ама доста пишувате дека родителите дома ја пуштале песната и од таму децата ја знаеле. Има деца на видеото што викаат дека не ја слушнале. И не ми е неверојатно дека песната или слични на неа песни се пуштаат секој ден во градинката. Така бар беше во нашиот случај. Целта им била да ги размрдаат децата насабајле, да може да се активни. И тоа е ок, ама има толку многу песни на избор, немора ни да се бебешки, ни вулгарни. Сепак можеле да најдат нешто соодветно. Да дадат пример и да ги мотивираат децата истовремено. Воспитно образовна институција се пред се.

Milkiway likes this.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Секако ама џабе ми ја оправдуваш градинката, ако тоа ти е целта.
    Мајката дома може Лепа брена да му ја рока, градинката треба да има граница и здрав разум околу тоа што е дозволено да се слуша, прави...
    Тој родител по мене не е лош, не ми е таа немајка. Сака да слуша фолк детето? Нека.
    Ама јас моето го праќам во градинка да учи детски песни, а не кафански. Мене не ми смета тоа дете што ја сака Жена од султана, ми смета што во градинка го пуштиле. И тоа не е во ред. Ај некое дете нека побара и хорор филм утре па нека им пуштат пошто мајка му дома му дава да гледа. Глупост

@Septemvri низ скопјево во еден куп игротеки одам, сп години по родендени и НИКОГАШ не сум чула фолк. Стално имаа анимација некоја со вработените од игротека. Може родител ако си сака си пушта не викам не. Ќе поседам пола саат ќе напраам чест акп не ми се свиѓа си одам дома. Нивна работа. Лично не сум била сведок. И која е поентата да мешаш игротека и градинка баби и жаби. Игротека изнајмуваш простор и доаѓа поканет. Па кој сака останува кој не му се свиѓа музиката дома си оди.

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Незнам од кај ви е начинот,ама и моја блиска роднина е во јасли, па не ги хранат така. Син ми одеше во јасли во 13 ноември, и беше ( сеуште е) нејадач па немаше вакви модели за хранење.
    Навистина, во која градинка ова вака ги храните ?

Осе likes this.
  15. kikica14

kikica14 Истакнат член

Да напоменам пак јас не ги хранам децата, тоа не е моја работа, јас сум на пракса таму, волонтирам. Градинката не е во Скопје. Ние имаме повеќе јаслени делови и во сите соби каде што бев го практикуваат овој начин.

Last edited: Nov 29, 2021
  16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Запрепастена сум

Mikha4 and eli25 like this.
  17. kikica14

kikica14 Истакнат член

Тоа е што е, јас таму се изнагледав на се и сешто и од страна на негувателките/воспитачките и од страна на родителите. Не замислував дека таква е работата во градинка, ама тоа е што е.

18. Cka

Cka Форумски идол

Апсолутно не ја оправдам воспитачката. Знае што се случува во градинките и затоа е моето дете во приватна и имам секој ден слики што се прави. Онаа требало да каже, жал ми е, ја немам таа песна.
    Ама ако јас дома пуштам фолк, неам ни проблем она да пушта фолк. И да, немајка сум, оти пуштам Јутуб со такви песни а детето толку слушало што ја знае на памет. Лошо го воспитувам. И да, треба да се занимава социјалното малце, не се сите лузни сини. Видеото сте го гледале?

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Па може дечињата и секој ден ја слушале песната во градинка, па ја научиле, не мора да значи дека и дома тоа им пуштаат.

Cosmic Girl, ane.bella and Milkiway like this.
  20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Затоа после некој период како што имаше пукање по докторите, ќе има и тепање на воспитачки.:)