Гледам погоре дека дискутирате на друга тема, но јас имам друг проблем па се надевам нема да Ви пречи тоа што ќе се вклучам на друга тема. Имено, детево мое , кое инаку има 2 години и 4 месеци , во последниов период (посебно последните 2 недели) не сака воопшто да оди во градинка. Значи да спомне некој градинка он почнува да вришти со солзи и вика дека не сака градинка. Денеска и негователката ми рече, не сакал да игра со децата,се повлекувал сам седел или со учителките. Многу бил растревожен и тажен. Не можам да разберам која е причината, ми вика дека не е убаво во градинка,го прашувам зошто ,не ми кажува. Он тргна во градинка во септември и на почетокот беше добар, но правевме неколку паузи по една недела или по неколку дена кога се разболуваше, и сега не знам дали тоа е причината што една недела е во градинка другата дома или нешто друго е во прашање... Како сте постапиле во вакви ситуации кога децата едноставно одбиваат да одат во градинка? Значи како друго дете е буквално, претходно одеше кај секого,играше со деца,а сеа не сака со никој,со сите плаче, па дури и некогаш не сака на пр јас да го пресоблечам туку татко му и тоа со вриштење ...
Па ти си соучесник во се тоа што го правите внатре.За мочани 18 000 ден ќе ќутиш и гледаш што се случува внатре,а нема да пријавиш или обратиш негде.Во најмала рака да пробаш да смениш нешто,присутна си на се тоа што се случува внатре.За деца мали се работи,за деца што незнаат да зборуваат и кажат.За деца што утре ден ќе им биде сосема нормално некој да ги мава или бута храна со сила,зошто мама и тато ги сакаат највеќе а ги оставиле на тоа место. Ти знаеш како влијаеш во моментов на мајките што ги имаат децата оставено во градинка? И кога го почнуваш муабетот веќе истерај си го до крај барем кажи што им се прави таму на децата. Еве ќе кажам за воспитувачките на големиот,немам зборови,таков добар педагог,толку се вложува во се тоа таму.Секој ден нова ааактивност,ама секој ден.И они си имаат одредени грешки ама ги решаваме,разговараме. За кај помалиот не сум баш во целост убедена како е и што се случува таму,ама ќе си дадеме време,само два месеци е таму.Знам дека од дете што не сака да научи пет основни бои,се врати дете од градинка што рецитира песничка. А ти засрами се за се што напиша овде.Подобри ич да не напишеше да не не просветлуваш со вашата способност.Уште сопствените деца не би ги пуштила во градинка.Срамота
Жалам што многу родители не ја сфаќаат сериозно институцијата наречена градинка. Тоа не е место каде што едноставно престојува детето зошто нема кој да ти го чува дома. Се нарекува образовна институција, значи се очекува да се социјализира детето, да научи нешто корисно, да се подготви за училиште и едноставно да почне да го користи мозокот. Песничките кои ги учат таму не ги учат од ќеф, туку со секоја песничка детето учи нешто низ песна (семејство, хигиена, годишни времиња, бројки..). Запрепастена сум од коментарите, кажав и погоре. Повеќе од поразително е тоа што ова не е осудувано од родителите ами поддржувано. Не секој може да ја работи оваа работа а се примаат секакви негователки кој го поминале филтерот наречен партија а не образование и педагогија. Секоја пора во општеството ни е отруена, зошто не и оваа? Жално.
Обиди се да дознаеш дали нешто се случило или се случува во градинката, ама преку игра, без форсирање. Да си играте градинка, ти да бидеш воспитувачка, да имитирате се што се прави таму и следи го детето што прави. Причина има, ама не знае да каже точно, оти е мало.
Ако можеш остави го неколку дена дома, кажи му не работи градинката.Нека му се средат емоциите и да одмори а у меѓувреме пробај да дознаеш дали има проблем како што ти кажа Анат
Можеби коментаров не ми е за на темава , ама читајќи коментари особено по социјални мрежи,ме натера да се запрашам што се случува со родителите. Плус и некои случувања во мојата околина. Јас не можам да се помирам со оваа песна да се пушта во градинка ама ете сме глумеле загрижени. Сепак, кога размислував убаво, сфатив дека навистина има родители кои им пуштаат на децата ваква музика, кои ги учат да пцујат оти нели тоа е интересно и смешно , кои ги возат на предно седиште неврзани и разно разни глупости кои се прават со сопствените деца. Поголемите деца се распраќаат на триста активности спорт јазици плус на школо имаат седум часа. Дали тоа може да го издржи дете од 10гидини? Фактот што секое второ дете има проблем со говорот многу зборува за нас како родители. Дали сосема ги пуштивме нашите деца од раце? Затоа што во педагогијата образованието започнува од дома,се вика семејно воспитување....Не сакам даа ги ставам сите родители во ист кош но навистина ме загрижуваат ситуации на кои лично сум сведок...
Не коментирав во врска со султанката зашто не сакав да се повторувам, гледам повеќето го делиме истото мислење. Кога се пуштив на фб се разочарав колку родители уствари си ги трујат децата со таква одвратна музика. Најголемиот шок ми дојде од особа вработена во македонска опера и балет. Ми текна на една случка со познаничка, не сакала на детето да му пушта цртани и музика на англиски јазик зашто сакала да научи прво македонски убаво да зборува (си помислив баш фино, една од ретките) и за 5 мин вика 'Ние си слушаме само наше, ајде душо покажи и на тетката како играш ти на нашата песна' и пушта некое српско земјоделие (значи баш аграр од типот Стоја, не ми текнува која песна беше). Така да, за случајов не знам од каде треба да се почне, дали од градинката или родителите. За членката погоре на пракса во градинка имам да кажам само алал да ти е како успеваш да преќутиш на тоа што го гледаш. Мада јас стварно не знам што е тоа толку лошо што им го правите на децата, да не сакаш повеќе твое дете да стапне во градинка. Ако е така, голем срам за вас и да се молите мое дете да не стапне во ваша занимална. Читам и ми се спојуваат жичките, на деца сила покажувате?
Сакам да прашам, како е ситуацијата со дечињата со посебни потреби од типот на даун и аутизам? Дали мора да имаат асистенти? Кај синко има две и со едното имаме проблем од почеток кој ескалираше неделава. Мене ми е многу жал, но нели штом се во група со другите дечиња треба да има некој со нив цело време?
Во градинка не мора. Нема ни во закон дека им следува. Во школо добиваат образовни асистенти. Дури ни во школо не е по автоматизам доделувањето на асистент. Се зависи од проценката за тоа како детето се снаоѓа во средината. Ама постапката треба да ја покренат родителите или институцијата. Јас дури и во Велика Британија сум гледала деца без асистенти зашто родителите одбиваат (ова за школо зборам).
И кај син ми има дете со аутизам без придружба е.Ама тешко им оди на воспитувачките а даваат се од себе.
Па тоа викам.Една е сама до 10, нив не смее да ги испушти од вид.А другите? Башка секунда е доволна да се деси нешто
Извини стварно не би можела да споделам колку што знам друго детенце со аутизам таму нема.Баш пред некое време детенцето скокајќи се повреди.Инаку си е супер прифатен го сакаат многу си се дружат,пробуваат да учествува во сите активности,ама стварно им е тешко на воспитувачките.
Такви се ,ептен се мили. Гушкалчиња невидени. Затоа ми е ептен криво и го исплакав едното , ама сепак морам да го гледам и моето. Мајката мисли дека сме здружени за да го избркаат И на нејзино место се ставам. Дружељубиви се и синко ептен го засака ,прво детенце кое го збореше беше тоа. И синко беше цел натажен , викаше дека не сакал.
Градинката или воспитувачките треба да разговараат со родителите и да најдат асистент. Некои градинки имаат и дефектолог, а други зимаат човек плус за да биде со тоа дете. Тоа не е задолжително али за доброто на детето и групата ако е неопходно, треба да се превземе нешто.Како и да е прежално и тешко за родителите и детето :/
Извинете ќе упаднам малку, ама навистина е жално за дечињата. Малку надвор од темава оти за училиште е примеров. Кај син ми во класот имаат две деца така со атипичен развој ( не се баш со посебни потреби) . Децата се тотално игнорирани од наставниците и децата,седат сами во клупа. Едното знае и да плаче на часовите. Е сега после три месеци , почнала една наставничка оваа недела да работи со едното даа го прашува прости задачи по математика и детево си одговарало и почнало да соработува да крева рака (тоа оваа недела кога баш е посветена на нив ). Значи навистина треба работа со нив а наставниците не можат да постигнат и да предадат материјал и на нив да се посветат.Мене искрено ми е многу жал за нив и мислам секое дете кое има потреба треба да има асистент ( иако и тие вработувања ги злоупотребија). Плус мора прво родителот да дозволи а после мислам училиштето. И пак ќе речам наместо кога веќе се залагаат за инклузивно образование нека вложуваат во тоа а не само во фиктивни вработувања по канцеларии. Таму каде што баш треба да се вложува се игнорира....