Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Aaanb11

Aaanb11 Нов член

Se zacleniv na forumov samo za da pobaram mislenje, iskustva od drugi roditeli za nekolku raboti sto me zagrizuvaat vo vrska so gradinkata kade sto odi moeto dete(poveke ne odi otkolku sto odi,bidejki go sednuvaat do bolni deca i po 2 dena odenje prefakja od niv). Vospituvackata vo grupa na viber vo koja se site roditeli objavuva sliki od aktivnostite na decinjata. Megju aktivnostite ima objaveno sliki kako decinjata rakuvaat so ostri nozevi za da secat zelencuk i ovojse, koga vidov se zaprepastiv, na site pola prste im e pod nozot, inaku se grupa na vozrast od 3 god. Potoa objavuva sliki kako site jadat od zaednicki oval, brckaat so lazicite i site taka jadat, a utredenta objavuva deka e pronajdena bakterija kaj dete ama deka nema potreba od brisevi. Poodamna objavuvase sliki kako sobiraat listovi, drvca i pecurki vo dvorot na gradinkata(od kade se sigurni deka pecurkite ne se otrovni?!)Dali ova se slucuva i vo drugi gradinki, normalno li e deca da rakuvaat so nozevi, ne daj boze ako se probode ili povredi nekoe...
    Vtoro nekoi od roditelite vo grupata se vo trans i voodusevuvanje od ucitelkite, med od usta im tece vo grupata(majkite se prijatelki so ucitelkata, a edna od niv e i ucitelka vo druga grupa), ne reagiraat voopsto ni za nozevite, ni za jadenje od ist tanjir, ni za bolnite deca na slikite( jas moeto da go odnesam takvo od vrata ke ne vratat) i grupata im sluzi samo za sobiranje pari. Baraa pari za televizor, greota bile decata samo oni nemale, pa pari za cvekje bez povod da gi iznenadile ucitelkite, a sega najnovo po 500 den od dete, da se nasle ako im tekne uste nesto vo idnina. Decata mora da se zemat najdocna do 15h, site gi zemale toa vreme, da sme se snaogjale babi dedovci koj moze da gi zeme.. Sami gi pustaat vo wc bez nadzor( moeto imase obleceno pantoloncinja i ne mozelo da se otkopca i se pomocalo vo niv, kojznae kolku vreme sedelo taka), Dodeka nosese peleni go zemav lom do stomak isbrisano nedoizbrisano..itn itn Ne znam dali voopsto vredi da se prefrlime vo druga gradinka ili realnosta e takva segde..

tina2018, crazylady and TarantulaA like this.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Има ли таа градинка клонови повеќе?
    Внатре меѓу клонови дозволено е да префрлаш и би требало да ти одобрат.
    Јас би го префрлила во друг клон или друга група. Инаку ова телевизори, завеси, прозори... сегде бараат. Пари за денес во претходната бараа по 300 за играчки во јасли, по 500 за материјал за поголеми, во новиов клон кај што го префрлив ништо не побарале.
    Кога веќе сите мајки се воодушевени, а ти не, најбезболна варијанта ти е преместување.

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Не побарале кај мене ова.

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Добро да има исклучок лошо се изразив во мојава нова не бараат. Во претходната завеси теписи телевизори хаха уште службена кола не побараа

Осе likes this.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

И кај нас не , но на пример сами си купуваме пластелин, листови, боенки, папки, фломастери, кутивчиња за нив и уште што ти не 1500 ден фаќа, на почеток на година.
    @Aaanb11 јас би ја преместила зошто мислам дека нема да се разбереш со овие. Ми личи на група мајки што се блиски и што нема да прифатат промена зошто само ти ќе реагираш. А и односот на воспитачкиве е ко од улица.
    Пробај премести ја само биди строга од почеток.

6. Aaanb11

Aaanb11 Нов член

Za materjali vo septemvri plativme 650 den, a sekoj mesec nosime vlazni, plasticni casi i brisaci, toa se zadolzitelni trosoci, a neoficijalno preku grupava, demek na inicijativa na roditelite za se drugo. A moevo odi vo gradinka 2 dena a potoa 3 nedeli ne odi, i za tie 2 dena potoa ne koshta min 2-3000den po lekari, za brisevi, za suplementi, za lekarstva i zatoa mislam deka nema potreba da davam za bilo sto sto ne e zadolzitelno, da mi go cuvaa i da si odese vo gradinka svrzano barem 2 nedeli so spienje ajde bi dala, ama za 2 dena mesecno idenje vo gradinka mnogu e i 521 den.
    Me interesira vo odnos na zemanje na decata od gradinka, do kolku casot vi sedat? Mislam deka 15h e prerano, reagirav sto ako sum do 16h na rabota, no mi odgovorija samo deka site gi zemaat toa vreme i muabetot so babite i dedovcite.

7. Coco31

Coco31 Популарен член

Јас до кај 15ч го зимам дека работам од дома и плус дека не руча во градинка. Кај нас на родителска кажаа до 16ч да си ги зимаме децата, ако не ги земеме до тогаш ќе ги оставале во друга група.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@Aaanb11, @Milkiway освен за редовните потреби од типот средства за хигиена, еднаш годишно прибор за работа и неколку пати ако треба билети за претстави ништо друго не ниво побарале. Децата исто остануваат до 17 часот (сега со Ковид беше 16 часот).
    @Aaanb11 во однос на играње надвор супер што одат надвор. А за ножот јас на моето му давав нож на 3 години ама не остар. Ако не ти одговара тоа што се случува премести го.

Инаку барањето работи е повеќе од родителите. Сега во школо само некои луди идејни се добиваат за тоа што им треба на децата. Наставнички те рекоа соберете пари за средства за хигиена и да ги носиме по институции, музеи и слично. Од тие пари се купуваат елки, лампиони, сега имаше идеја пакетчиња за Нова Година да сме купеле и разноразни глупости. Така што родителите се размазени, кадарот си користи.

Осе, eli25 and Milkiway like this.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Кај нас прват година после Јасли побараа по 500 денари и тоа беше буквално за се. Меѓу кои и за системче за да им пуштаат музика.
    Лани кога почнаа со короната не знам, мојата покасно тргна и побараа само ситници некои.
    Оваа година 400 ден за материјали и потоа ми пратија слики од набавениот материјал и фактурите.
    Се друго има градинката. А тв немаат.
    Забележав дури на слики дека и гумени чизми имаат за децата кога имаат активности во двор(пример садат цвеќиња или е мокро).
    Чашки, влажни, тоалет носиме но еве од март до сега втор пат купувам.
    Имам пишано и друг пат, јас сум презадоволна и се што се пишува овде кај нас го нема.
    А верувам дека се случува зошто и пријателки ми се жалат.
    За активностите да не објаснувам, алал да им е. Секогаш смислуваат нешто ново и забавно.
    Искрено боље и од приватна градинка е. Не знам дали и во клоновите е така, ние сме во матичен објект. Значи секој ден, буквално се насмеани, секој ден ни кажуваат како поминало детето, јадело, спиело..

crazylady, TarantulaA, hammer and 4 others like this.
  10. hammer

hammer Истакнат член

Здраво, дали сте задоволни од Мајски цвет Тафталиџе, кај катастар и Орце Николов кај Драмски и Лептокарија? :)

11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Од Орце воопшто. Отпишав дете. Телевизор пуштен, не го менуваат какано седеше секој ден, божемски најадено земав дете мртво гладно и жедно, во сред лето вода не му даваа, носеа болни деца, пред мене со сирупите им даваа на учителките. Тоа беше крајно кога видов и ајде чао. Изгледот на градинката ме излажа за да го запишам таму ај демек поубав објект ама мое лично искуство, хорор.

crazylady, TarantulaA and hammer like this.
  12. drugarka

drugarka Популарен член

Мајски цвет, друг објект, презадоволна. Има на фб фан страна ги објавуваат активностите секој ден.

crazylady, TarantulaA and hammer like this.
  13. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Дали има некоја мајка искуство со градонката Пролет,до ОУ Владо Тасевски-Козле?
    Аплицирав таму...страв ми е како ќе биде коа ќе тргне дете здравје септември '22г

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас сум презадоволна од клоно кај Канела,а една колешка имаше дете во матичниот објект и исто беше ептен задоволна.
    Се трудат да имаат многу активности, децата се задоволни, секогаш чисти ги враќаа на земање. Баш убаво се забабуваше моето во градинка. И ептен учеше.

TarantulaA likes this.
  15. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

@hammer моето момемтално е во мајски цвет,кај коменски.Презадоволна сум.Не е баш лична од надвор градинкава,стара градба,ама затоа срце му се учителките.А и од др групи што знам родители,не де жалат.
    @JoyJoy фала на одг.Ќе треба да го префрлам сега во пролет.Стравот ми е што видов учителка како се дере на детенце.Крибо ми е што неизреагирав.Со навреди,со све се издераваше.

hammer likes this.
  16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Вчера ми се јавија од градинка да ја земам пошто многу си го чешела окото и и се подуло,плус се исповраќала пошто се прејадила(1 варено јајце,2 парчиња кашкавал,јогурт и леб многу изела така ми е пренесено од негувателката).Ја однеснов на лекар-коњуктивитис има а кога ја однесов ни око чешаше ни ништо.Незнам што е ова работа неможеме 1 недела цела да одиме оди 3 дена 2 дена дома,некој косата да го боли и нејзе ќе ја боли од што е многу нежна.Сабајлето залепено окото од горелки
    Давам дефенцил.биога,вигантол,Д3 со омега,и витамини на Бекутан

17. Katerina94

Katerina94 Популарен член

И јас денес кога ја зедов ми кажаа 3-4 пати и ги чистеле очите, да ја носам на доктор и со потврда од понеделник на градинка. Закажав за утре па ќе видам што ќе ми дадат. На своја рака не ни знам што да земам тука или дали даваат. Што ти дадоа за очите?

18. kikin

kikin Популарен член

А докторот не ви даде капки да ставате?

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас во нашата градинка никогаш не сум слушнала такво нешто. И по детето се познава. Глупости од деца учеше и кажуваше никогаш не кажал дека учителките некого навредувале. Јас сум лично презадоволна.Ако па ептен не ти е убаво да го пратиш таму детето тогаш не го префрлај. Нека си остане каде што е и толку.

TarantulaA likes this.
  20. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

е од деца се се учи,не се потресувам..Ќе видам,здравје.Фала на одговорот и споделеното искуство.