Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Во систина. Таа ми ја даде терапијата сега. Пред тоа кај Искра во ремедика го носев. Обочки е многу многу солидна

@RainBow сега земав боледување на основ на малиот. Рачунав големиот дека има подобар имунитет но не било така. Се менувам со мајка ми... До кога ке видиме...

2. fana

fana Форумски идол

Да, знам, ми ја имаат вратено за нос течење, ама сакам да кажам дека нема издржана медицинска логика.
    Носето тече и од топло-ладно променливо време, алергени....
    Не може дете кое јаде пие е весело сака да си игра и има енергија да го искачи Водно, да треба да дреме дома оти носето течело нели?

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Тешко е, ама при толку разболувања подобро е некој период воопшто да не одат во градинка и да заздрават поубаво, отколку вака само да се повторува и пак немате мир, ниту па можеш да одиш на работа.

А за мрсулите тоа е, има деца кои вирусот така го поминуваат, по некое мрсулче, ама другото па ќе го фати три пати повеќе. И никогаш нема да бидат сите здрави во градинка баш поради ова.

Sexybaby86, Happyinlove and fana like this.
  4. fana

fana Форумски идол

@Happyinlove консултирај се со педијатарот за Изопринозин да дадеш.

mal.ecka and Happyinlove like this.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Sistina, pedijatar pulmolog

6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас и со бактерија.во нос носев. Значи се молев и нити еден педијатар не ми даде атб. Здраво дете без тт без секрет без ништо не се давало лек за бактериите во нос :|

SkarletOHara, mal.ecka and fana like this.
  7. fana

fana Форумски идол

Во право се :)

drugarka, Jana06 and mal.ecka like this.
  8. Happyinlove

Тоа е за да зајакне имунитет?

9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Да, обично се дава после јака вироза за да се поврати имунитетот. Моиве и двете имаа сипаници минатиот месец, па пиеја Изопринозин 10 дена, па пауза од 20, па после уште 10 дена (моментално пијат). Сево ова по совет на лекар.
    Изопринозин на своја рака никако, консултирај се со матичен :)

10. duffi

duffi Форумски идол

Антивиротик е. Се пие исклучиво по препорака и по шема како шо кажа Секси.
    Најчесто го дават кај возрасни после Херпес Зостер. А кај деца после сипаници. Всушност, иста вироза е во прашање.
    Го даваат и на деца кои спуштаат и се доста болежливи. Ама не зборуваме за настинки, туку сериозно разболување.

11. fana

fana Форумски идол

Не баш за сериозно заболување. За вака е, за чести настинки како кај хепи.
    Нејзините деца, треба да пијат според мене.

duffi and Happyinlove like this.
  12. Happyinlove

Да тоа е баш како за моето и на дада @monik55 . Немаме ние искуство со настинки. Само бронхити проследени со спуштање на гради.
    Јас мислам додека сум по пат со темп да одам да вадам крв за малиот додека стигнеме тој спуштил. При прв симптом. Нема остави организам да се бори. Одма ренген и одма терапија. Ова е се на се 10 месеци а малото е 14 месеци ....
    Ке побарам матичен. Фала за советот

hello-kitty.90, monik55 and duffi like this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Мислев сериозно како спуштање на гради, високи чести температури.
    Не само течење на нос. :)
    Тогаш секако консултирај матичен да даваш нешто. Ова е мачење и за тебе и за нив. :(

mal.ecka, fana and Happyinlove like this.
  14. fana

fana Форумски идол

Инстистирај на изопринозин.
    На пролет дај му и бронхиваксом.

15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Мојата со секоја недела има тт, чести гнојни ангини, еднаш спушти на гради, па и инекции за тие ангините, потечени крајници и постојаааааани напади на кашлица.
    На ОРЛ добивме совет за изопринози 20 дена 3 по 5 мк, а во паузата, десет дена респивакс апчиња. Цело време и киндеримуно. Крш е, се надевам оваа терапија да ја оправи.

16. gjul

gjul Истакнат член

Taa e srekna sto odi veruvaj mi jas vcera ne ja pustiv da odi zasto kaslase inaku vo ponedelnik ke im kazam zasto u dosie dete si e napisano ubavo deka i treba pomos

Bese taa vo soncogledi koga ziveevme pod kirija tamu no kupivme stan odma do gradinkata i edvaj ja zapisav so molenje i tvorenje ako me veruvas .Bas vo ponedelnik ke im nagovestam mnogu ubavo pa ke vidime

Izgleda ne procitale no vo ponedelnik ke im kazam deka se si e navedeno i deka mi go vrakaat so gomneni gaki i rastresena obleka .Neka mi prostat sto ke kazam vaka no 1500 den ne se malku tie plata zimaat redovno a jas napustiv za da odam na hemoterapija i da odam so neja na logoped treba malku pocit grozno bese koga ja slekov navistina

Last edited by a moderator: Dec 18, 2021
    Milkiway likes this.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ај што е грозно ама за девојче и опасно е може ешерихија да развие. Ти провери и една уринокултура. Особено сама ако не се избришала добро.

Luna91 likes this.
  18. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Вака е кај нас во австралија. Во група сите се растечен нос и поголем дел кашлаат. Малата ми е со тт и кашлица на антибиотик, ама ни брисеви земаат ни крвни слики. Докторот ми рече понеделник да се вратила во градинка ако нема тт, велам ама последен ден од антибиотик ќе и биде нели треба дома да седи?! Вели не. Прашав градинката велат ако нема температура во понеделник донеси ја. Инаку ја запишав пред 1 месец.. прв пат сега се разболе

SkarletOHara and fana like this.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мене па матичната никогаш не ми дава потврда одма кога ќе оздрави. Еве и кај нас во група ги носат одма штом ќе симнат температура, едно дете имаше со уште неизлечен бронхит тргна, едно уште додека пиеше антибиотик. Нашата докторка секогаш вика да почекаме уште една недела од антибиотикот, а многу пати стварно бил супер и џабе седел дома ама не дава потврда. Затоа по 3 недели отсуствува. Друга работа што неколку мајки не пријавуваат болест во градинката туку измислуваат други причини и не носат потврди. Неколку пати негователките реагираа ама ништо не постигнаа. Се помирив јас одамна дека вака ќе биде, само чекам да помине овој период и се надевам од пролет полесно ќе е. Ама овие неспиени ноќи, нервози, трчање по лекари, плачки за јадење, пиење, сирупи... Оф аман.

TarantulaA, Coco31 and Katerina94 like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Кажи им на докторите во Австралија дека кај нас крвна слика и после антибиотик правиме на децата :tmi:
    Да се дешава нешто (facepalm)