Во систина. Таа ми ја даде терапијата сега. Пред тоа кај Искра во ремедика го носев. Обочки е многу многу солидна @RainBow сега земав боледување на основ на малиот. Рачунав големиот дека има подобар имунитет но не било така. Се менувам со мајка ми... До кога ке видиме...
Да, знам, ми ја имаат вратено за нос течење, ама сакам да кажам дека нема издржана медицинска логика. Носето тече и од топло-ладно променливо време, алергени.... Не може дете кое јаде пие е весело сака да си игра и има енергија да го искачи Водно, да треба да дреме дома оти носето течело нели?
Тешко е, ама при толку разболувања подобро е некој период воопшто да не одат во градинка и да заздрават поубаво, отколку вака само да се повторува и пак немате мир, ниту па можеш да одиш на работа. А за мрсулите тоа е, има деца кои вирусот така го поминуваат, по некое мрсулче, ама другото па ќе го фати три пати повеќе. И никогаш нема да бидат сите здрави во градинка баш поради ова.
Јас и со бактерија.во нос носев. Значи се молев и нити еден педијатар не ми даде атб. Здраво дете без тт без секрет без ништо не се давало лек за бактериите во нос
Да, обично се дава после јака вироза за да се поврати имунитетот. Моиве и двете имаа сипаници минатиот месец, па пиеја Изопринозин 10 дена, па пауза од 20, па после уште 10 дена (моментално пијат). Сево ова по совет на лекар. Изопринозин на своја рака никако, консултирај се со матичен
Антивиротик е. Се пие исклучиво по препорака и по шема како шо кажа Секси. Најчесто го дават кај возрасни после Херпес Зостер. А кај деца после сипаници. Всушност, иста вироза е во прашање. Го даваат и на деца кои спуштаат и се доста болежливи. Ама не зборуваме за настинки, туку сериозно разболување.
Не баш за сериозно заболување. За вака е, за чести настинки како кај хепи. Нејзините деца, треба да пијат според мене.
Да тоа е баш како за моето и на дада @monik55 . Немаме ние искуство со настинки. Само бронхити проследени со спуштање на гради. Јас мислам додека сум по пат со темп да одам да вадам крв за малиот додека стигнеме тој спуштил. При прв симптом. Нема остави организам да се бори. Одма ренген и одма терапија. Ова е се на се 10 месеци а малото е 14 месеци .... Ке побарам матичен. Фала за советот
Мислев сериозно како спуштање на гради, високи чести температури. Не само течење на нос. Тогаш секако консултирај матичен да даваш нешто. Ова е мачење и за тебе и за нив.
Мојата со секоја недела има тт, чести гнојни ангини, еднаш спушти на гради, па и инекции за тие ангините, потечени крајници и постојаааааани напади на кашлица. На ОРЛ добивме совет за изопринози 20 дена 3 по 5 мк, а во паузата, десет дена респивакс апчиња. Цело време и киндеримуно. Крш е, се надевам оваа терапија да ја оправи.
Taa e srekna sto odi veruvaj mi jas vcera ne ja pustiv da odi zasto kaslase inaku vo ponedelnik ke im kazam zasto u dosie dete si e napisano ubavo deka i treba pomos Bese taa vo soncogledi koga ziveevme pod kirija tamu no kupivme stan odma do gradinkata i edvaj ja zapisav so molenje i tvorenje ako me veruvas .Bas vo ponedelnik ke im nagovestam mnogu ubavo pa ke vidime Izgleda ne procitale no vo ponedelnik ke im kazam deka se si e navedeno i deka mi go vrakaat so gomneni gaki i rastresena obleka .Neka mi prostat sto ke kazam vaka no 1500 den ne se malku tie plata zimaat redovno a jas napustiv za da odam na hemoterapija i da odam so neja na logoped treba malku pocit grozno bese koga ja slekov navistina
Ај што е грозно ама за девојче и опасно е може ешерихија да развие. Ти провери и една уринокултура. Особено сама ако не се избришала добро.
Вака е кај нас во австралија. Во група сите се растечен нос и поголем дел кашлаат. Малата ми е со тт и кашлица на антибиотик, ама ни брисеви земаат ни крвни слики. Докторот ми рече понеделник да се вратила во градинка ако нема тт, велам ама последен ден од антибиотик ќе и биде нели треба дома да седи?! Вели не. Прашав градинката велат ако нема температура во понеделник донеси ја. Инаку ја запишав пред 1 месец.. прв пат сега се разболе
Мене па матичната никогаш не ми дава потврда одма кога ќе оздрави. Еве и кај нас во група ги носат одма штом ќе симнат температура, едно дете имаше со уште неизлечен бронхит тргна, едно уште додека пиеше антибиотик. Нашата докторка секогаш вика да почекаме уште една недела од антибиотикот, а многу пати стварно бил супер и џабе седел дома ама не дава потврда. Затоа по 3 недели отсуствува. Друга работа што неколку мајки не пријавуваат болест во градинката туку измислуваат други причини и не носат потврди. Неколку пати негователките реагираа ама ништо не постигнаа. Се помирив јас одамна дека вака ќе биде, само чекам да помине овој период и се надевам од пролет полесно ќе е. Ама овие неспиени ноќи, нервози, трчање по лекари, плачки за јадење, пиење, сирупи... Оф аман.
Кажи им на докторите во Австралија дека кај нас крвна слика и после антибиотик правиме на децата Да се дешава нешто