И јас прво би зборувала со воспитувачката. Таа е цело време со децата и не би требало да не е запознаена со ситуацијата. Би кажала отворено на што се жали детето и би ја видела нејзината реакција. Не би пишувала одма на сите, би пробала прво со воспитувачката ако може да се реши. Ако тоа не вроди со плод, тогаш би се обратила и до родителите.
Јас за било каков проблем се јавувам на воспитувачката,и воопшто не се потресувам што ќе кажам и како ќе ме сфати за Мое дете! Најбитно е да се реши проблемот
Тие што сте биле во изолација поради позитивна учителка, за оправдание на деновите од работа би требало да ни стигне решение за изолација? Да чекам да ме контактираат или?
Па не ми требаше, работев од дома. И за малата коа и беше наставничката, а и за јас кога фатив. Мислам има некој меил да побараш ќе ти пратат ама не го знам.
Боледување. Не си ослободен ако си во изолација, си зимаш боледување и ти кратат од плата. Освен ептен ако не ти е фер претпоставениот.
Веќе може да се симнат од страната наменета за тоа. Малава во 3 недели, 2 пати и беше групата во изолација. Дури последниов пат (тргнаа во четвртокот сега), имаа грешка во датумот и брзо за ден се среди грешката и си ги симнавме решенијата со нов датум. Ова е за изолација на детето поради контакт во градинка, со кое може да се правда и еден родител. https://vakcinacija.mk/mk/landing Со матичен број на детето се симнува решението за изолација и со тоа решение се правда како што реков, еден родител
Ова ми го кажаа и од градинката, во изолација сме од петокот, но сеуште нема ништо на странава. Кога отприлика да очекувам да го стават или да реагирам некаде со време додека сме во изолација барем. Сега и веќе касно ми е да отварам боледување.
Неделава треба веќе да ги изготват, ако не прашувајте во општина. Кај нас пред да функционира страната родители си одеа директ до општината и си зимаа решенија. Прашајте прво и дали на детето/учителката кој и да е позитивен дали нивното е прво готово, ако е, може да си барате во општина, треба прво тие да се заведени во систем за да може и вие да вадите решенија...
Да прашам дали уште прават проблем за ммр вакцината во смисла, може ли да тргне детето а да ја прими покасно?
Ако имаш медицинска индикација појди на разговор со документите, веројатно ќе земат во предвид. Знам за дете кое е запишано со документ дека не смее да прими вакцина сега, дека дури после 3г ќе прими и го запишаа.
Откако ќе ја примат мрп, колку дена треба да седат дома ако немаат реакција? Мојата во група е најмала, сите други ја имаат примено оваа вакцина
Па со оглед на тоа дека реакција покажуваат од 7 до 10 дена, минимум 10 дена. Јас 2-3 недели го оставив дома, така нешто ама имаше температура до 10тиот ден.