Оваа година кај нас во градинка кажаа дека ќе работат таа сабота кога ќе се обработува ден на дрвото, а и во средата работеа со полно работно време. Ние сме општина Кисела Вода
Мајки, да ве прашам за искуство околу процесот на адаптација во градинките. Малава ќе оди само петоците за старт, пред да си почне најнормално секој ден од неделата. Денес беше првиот ден и сум малку загрижена. Иако мислев дека ќе имаме проблем со станување рано се помина одлично. Убаво се најаде палента со сиренце, ја стокмив и тргнавме. По пат без проблеми си седеше во количката фала богу и за околу 10 мин. пешачење стасавме. Седев во истата просторија, на страна, со децата и воспитачките. 3 воспитачки на 10 деца беа во моментот. Едно девојченце само беше помало и едно на иста возраст. Сите останати поголемки и можеа да зборуваат и убаво да разбираат. Малата се заигра, си земаше играчки, остваруваше некаков контакт со децата...не ме ни приметуваше дека сум таму. После пола саат почна појадокот. Си апна што имаше во кутијата за појадок и после им се пушти на другите дечиња . На едно му ја зема кутијата за појадок, на друго шишето, на трето му истура врз рачето сокче, четврто избутка од столчето за она да седне на негово место. Почна да ги задева дечињата. Не ме чуди што не знае како да се понаша со дечињата, немала никаков контакт до сега, ама како некое диво помеѓу сите тие кротки мирни ми дојде .
Добро е што има контакт, а учителките би требало да стекнат некој авторитет за да ја научат. Јас имам спротивен проблем - го носам на адаптација еве цела недела по час-час и половина, таму или реди коцки, или само учителката за рака ја држи, нејќе да се пушти Да не зборам дека со плачење се оставаме секој ден. Ама тоа е, и мали немал контакт со толку мали деца (а тие душички му носеле играчки, го викале...)
Мојава која ќе чуе НЕ како во очи да и брцаш и вика колку ја држи глас. Инатот ја фаќа, па уште поактивно прави тоа што не треба Како џандар некој ровареше цело време и она да задева...не ги опули воспитачките. Се надевам во право си за авторитетов. Не дека ќе ги разбира што ќе и кажуваат, ама тоналитет ќе разликува. Инаку за прв пат не јадеше во хранилка туку на столче и масичка...нели пред да почне да им се пушта на другите дечиња ова. Се надевам кога ќе гледа другите како се понашаат ќе се скроти На крајот мојава нејќеше да си оди а они сите, и деца и воспитачки, им олесна
Типката си знае што сака Јас понеделник ќе го носам на подолго, од 7.30 до пред спиење (накај 12), па ќе видиме. Моите денес не прашале каде јадел, инаку дома борба водиме бидејќи најнеискористен предмет ни е хранилката, јаде исклучиво стоечки, или пред телевизор . Криво ми е што моите другарки имаат поголеми деца, па не бил во прилика повеќе да се дружи до сега, на мм другарите имаат поблиска возраст, ама пак мажи додека се договорат поминуваат месеци помеќу две гледања. Баш затоа и добро дојде ова одењево во градинка (инаку планирав следната есен).
@danichap нема ли можност да си оди редовно во градинка од понеделник до петок? Така побрзо ќе научи како треба да се однесува, ќе си створи нови навики таму. Ние немавме никаков проблем со адаптација. Но внук ми, на сестра ми детенцето беше исто така, кога ќе дојдеше кај нас се му земаше од раце на син ми, со други деца истото, сакаше се негово да биде. Во градинка кога почна истото го правеше, но за многу брзо време се прилагоди и научи како не треба. Мислам после една или две недели редовно одење во градинка беше веќе друго дете. Сега сам му дава играчки му ги носи да си играат. Во иста група се во јасли, син ми е неполни 22 месеци, внук ми 21 месец, немало никаков проблем досега. Како што викаат и самите воспитувачки тука се сосема други деца за разлика од дома. Ќе се прилагодите и вие верувам во најскоро време.
mislam deka malce si imas problem so malata.Vnukot na mm e takov i doma i v gradinka abe site gi tepa ama sepak oni tamu imaat nekoj avtoritet ko sto rece clenkata pogore, ne deka gi mavaam tuku koga igraat nego go isklucuvaat od igra za drug pat da ne gi tepa drugite deca tuku da igra so niv, no dzabe toj pak si prodilzuva i maski i zenski gi tepa. A i koga e doma si gleda vrezling ( onie sto se tepaat na ring) i toa rodutelite dozvoluvaat, vprocen od niv se naucile decata da gledaat takvi raboti, I ete toa vlijaelo mnogu na edno malo dete od 3 ipol god. Mojot poRano se tepal ama doma, v park koga ke go nosev abe sto ke pomine pokraj nekoe detence ko za pozdrav go mavase, no otkako ovaa god pocna v gradinka prekina ne se zakaca so nikogo.. A so maki go nosam sekoe utro, nesaka ic da odi. I mislam deka malce vlijae toa sto dosega nemala nikakov kontakt so deca, zasto i mojot bese takov dodeka bil sam, sega koga e so drugi deca ne, poleka poleka ke si dojde i ona na mesto
@Tajnaotrovna на жалост нема таква опција за сега. Свекрва ми ја имаше утнато годината на раѓање во формуларот и со месеци во погрешна група место ни чувале. Кога се вративме со малата и лично отидов за разговор ова ми понудија како алтернатива, а си реков да пробаме... Во јануар ми е термин за пораѓај па и јас ќе бев пресреќна сега да е секој ден и можеби до тогаш адаптацијата да биде целосно завршена. Место добива од март. Дек. ќе го минеме вака а јан. и феб. ќе видиме... Едноставно дива ми се виде споредено со сите дечиња таму @Nalutena1 детето ниту е сведок(независно на тв или во домот) ниту применува некаков вид на насилство. Не ги тепаше дечињата. Под задевање и пофаќање на личните работи повеќе мислев на недостаток на социјални компетенции за заигрување и немање манири на маса при јадење. Односно не се соочила со фактот дека не може се да има и не е се нејзино. Си се понашаше како да може се да има и посегаше по работите како да се нејзини...а дечињата нормално збунети. Плус беше збунета не разбираше што и зборат... Се надевам дека авторитетот на воспитачките ќе проработи и дека ќе се створи ред малку по малку.
Не се согласувам дека станува збор за проблем. Едноставно,на малата и е ова прв контакт со поголема група деца.Се и е ново.Дома е „сама“.Си има свој карактер,независно од возраста.Секое е индивидуално.Допрва истражува,осознава,нова средина,другарчиња... Мојот пред да тргне во градинка се делеше,од играчки и храна(на пример во парк),пројди зајди некој ќе го бутнеше,удреше, синко ќе се збунеше и само ќе наведнеше глава. Откако тргна во градинка, почна да враќа на секој „удар“ од друго дете во парк. Едноставно, во случајов ја препознав „борбата“ која ја имаат во градинка...првите денови сам шетал низ занимална,„истражувал“ терен,речиси бил див...денес веќе е друга приказна,си игра со сите,се дружи. Кај Дани мислам дека малку ќе оди потешко адаптација,оти еднаш неделно е речиси ништо,во споредба со секојдневно одење во градинка. Но,не мора да значи. Сепак,подобро е да нема толкави паузи,но,колку што знам, такви им се условите.
Rekov problem zatoa sto na dever mi nnstop mu kazuvaat deka sin mu se tepa v gradinka ama apsolutno sekoj den i bas vcera ni kazuvase i izgledase dosta iznerviran za toa. I sin mi e sam dever mi i zenata si ziveat vo druga kuka i retko doagjaat taka da sin mi i tetko gledal deca samo koga ke go nosev v park e togas se tepal so decata se sto e negovo ne daval, ama sega od septemvri pocnav vo gradinka da go nosam se naucil so drugite decinja i si igra normalno ne zakaca nikogo. A i vo pravo si deka na malata malku po tesko ke i odi so toa sto ja nosi samo 1 nedelno
@danichap ич да не се секираш. Само еднаш сте биле и тоа на кратко. Однесувањето на малата не е воопшто конечно. Ок е ко за прв впечаток да се замислиш, нели мајки сме па се преиспитуваме кај децата. Но воопшто тоа не е правило дека така ќе се однесува. Прво, сметам дека е напредок што не плачела, не се плашела, не се пикала во тебе. А другото однесување повеќе го доживувам како љубопитност и начин на игра. Не верувам дека на овие години идејата и е да ги задева намерно децата. Со тек на време како што ќе биде со нив се повеќе ќе има интеракција, и се повеќе ќе сака да ги имитира другите деца. Башка воспитувачките ќе воспостават авторитет. Сигурно нема уште прв ден да и викнат и да ја уплашат или да створат некоја одбивност према градинката. На нашата адаптација мојата исто си играше прво сама, а јадеше одвоено оти уште мораше некој да ја храни. За многу брзо се навикна на децата и почна да јаде седната со нив. Дај време пред да се секираш. Не можам да знам во иднина како ќе се адаптира, но сметам дека е рано да се секираш за нејзиното однесување. Башка нормално е меѓу децата да постојат и закачки. Мојата беше супер долго време, па после имаше период од два-три дена во кој правела ексцеси, се карала со дечињата, им земала прибор за јадење, на едното играчките му и земала и откако ја натерале да му ги врати му ги фрлала... ☺ Помина за неколку дена. И мојата е инает, малку е и со краток фитиљ... ама тоа е. Освен тие ексцеси и тек тук по некое лутење за глупости, супер е. Обожава да оди во градинка, некогаш и не сака да си оди кога ја земаме. Ама интересно и е, верувам. Имаа дешавки секакви. Фотосесија, па шетаа со лантерни кои ги правеа самите, па забар имаа во градинка... сега се спремаат за божиќна забава па снимаат филмче за нас родителите а и за нив да имале спомен од секојдневието во градинка. За сите што ги носите на почеток, тешко е со разболувања, речиси да нема дете кое не поминало низ тој период што е многу фрустрирачки за родителите (читнете ме на темава имам еден тон фрустрирачки постови), но поминува. Кај нас траеше 4 месеци и сум убедена дека причината беше лошиот педијатар кај кој ја носевме. Откако го сменивме педијатарот детево не било болно. Има два пати кренато температура, сум дала чепче и толку. Мрсули има, кашла, затнат нос, ама 40 температури немам одамна доживеано. Инхалираме кога треба, давам сирупче за кашлица, капки за нос, аспирирам кога има многу мрсули... не давам никакви сирупи за имунитет, се трудам преку храна да делувам. Дали има некакви бактерии кој знае... ќе дознаам во МК кога ќе дојдам. Ама се додека нема мака мирна сум. Ако ви е утеха, од 40 температури кои траеа месеци, детево преку ноќ оздраве (нормално со соодветната терапија). Буквално преку ноќ.
Мече Лино доаѓало низ вашите градинки? Што носевте за донирање? Учителките поим немаа а на врата залепено дека настанот е утре.
Доаѓаше Лино κај нас. Изненадно беше неговото доаѓање. Не знам дали се дониρаше нешто. На децата им дадоа балончиња.
Majki moze da me posovetuvate. Denes koga ja zemala od gradinka ( svekrva mi) ucitelkata i rekla deka malava zbori poveke na angliski a poslabo na makedonski I da pocne da posetuva logoped A bas malava napredna so zboruvanjeto ovie 2-3 meseca,znaci se razbira, reagira nemam nekoj konkreten problem. Ne znam kako da postapam sega?? Da ja nosam na logoped ili da pocekam uste nekoj mesec. Malata ima 2 god i 6 meseci.
@iki26 А дали и ти дома истото го имаш забележано?!?! Ти сигурно повеќе внимаваш и минуваш повеќе време со малата отколку учителката така да ако имало навистина проблем досега секако ќе си го забележала. И кај нас малата знае да погреши и да каже нешто на англиски како резултат на Чу - Чу Тв , ама ја поправам веднаш за да научи како треба да каже. За почеток скрати ги англиските песнички и цртани и ќе видиш дека за брзо време ќе се среди проблемот.
Zbori malava i na angliski i na makedonski no jas ne go smetav toa za problem. Ne deka zbori mnogu tecno i razbirlivo, no gi izvrsuva komandite najnormalno ( donesi mi, obleci se, zemi go ova-ona, stani -sedni gi kazuva so zborovi slikite od slikovnicite,...) Redime kocki, znae tri pesni celi da gi kazuva so baba mu sto gi ucela. Ce se slusnam ponavecer so ucitelkata no se stvori revolt vo mene zosto vednas da se pocne so logoped ( ne deka e strasna rabota).
Mila nemate potreba od logoped uste e malecka ucitelkata neka ne se sekira stom znae angliski,makedonski maka nema skratete crtani so angliski i pesnicki,Maksim voopsto ne gleda crtani i pesnicki na angliski on slabo zbori ama ne sum zagrizena bidejki se razbira i e napreden,megutoa gleda pepa prase na makedonski slusa zlatno slavejce pesnicki doma peeme igrame,samo teletabisi na mini gi gleda na srpski ama mnogu retko mu davam toa,jas rabotam so angliski jazik ne e problem ke go naucam koga ke treba ama na 2 godini i skoro 3 meseci nema potreba nikakva od angliski ne se sekiraj ic