Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @MilaSs12 знаеш каков не спијач е малата.
    Од прв ден им е кажано или ке спие пола саат или нема да заспие воопшто толку нема кој да ја зима во 12ч затоа што не спиела.
    Никогаш не ми се јавиле да ја земам кога не спие а сите спијат седи со нив црта, бои и наоѓаат занимации значи може да биде.
    Ке им кажеш јас го зимам во 12ч и тоа е тоа нема кој да дојде да го земе порано.
    @Milkiway забораваш каде живееме. Се е можно во оваа скапана државичка кога имаш врски.
    Во група на другарка малиот има родители(мајки) шо не се во работен однос па децата им се во градинка.
    Пред некој ден баш зборевме за мрп има деца шо ја немаат примано а се над две години и пак одат во градинка.
    И да им ги чуваат без проблем.
    Би се изненадила ако нешто функционира според закон.

На Milkiway, KuklickaSk, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.891
    Допаѓања:
    18.773
    Мене ми одговара да го земам пред спиење. Ама ме нервира што ме бараат пред тоа, на негово закенкување.
    Не е дека не сака да седи, ама на негово прво мама ме бараат.
    Вчера нос почна да му тече и денеска не е во градинка.
    Ни јас не сум во работен однос, преку upwork работам. Ама работа како работа имам.
    Во наша држава милиони крадат, вие за деца во градинка се замарате, дали мајката работела или не.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.376
    Точно, крадат милиони, ама заради родители кои шетаат на кафиња а децата во градинка има мајки кои не можат да работат, нема кој да им чува деца. Јас морав да вратам кредит за самовработување зошто немаше место за моето во градинка а кога тргна во групата знаев за 4 мајки кои не работат а пуштаат деца во градинка. Не е фер.

На bertold, Oneo, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.728
    Допаѓања:
    40.120
    Кога бев бремена со второто, декември беше останав дома 2 недели на боледување и сакав да не ја носам во градинка поголемата, а нејзината учителка ми рече да си доаѓа на градинка, убаво било таму, ќе украсувале елка, ќе се радувале децата. Никој не ми се јавил без потреба. Дури и малото кога одеше на адаптација, негувателките убрзаа оти си беше мирна и втората недела веќе цел ден седеше. Малото ниту еднаш не ми го дале извалано или без сменет памперс. Дури од нив ѝ стават лигарче ако сум заборавила да ставам. Кај нас добри се погодија и воспитувачките и негувателките

На TarantulaA, Izzy_0504, CareTee и 2 други им се допаѓа ова.
  5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Абе види шо е до мене сите деца треба да одат во градинка без разлика дали родител седи дома.
    Ама за сите да има место но живееме каде што живееме и тоа е тоа.
    Јас ти споделив мое искуство.

На Milkiway, KuklickaSk и Coco31 им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.891
    Допаѓања:
    18.773
    Грешка си. Не е заради мајки кои шетаат. Туку заради милионите кои ги украдоа а не направија градинки колку што треба. Наместо да направат градинки и да вработат кадар, па со тоа и мајки со деца да работат, паритњ на народот ги трошат на швалерки коли итн.
    Не е фер, ама не сум јас виновна. Најмалку јас и мајки кои шетаат.

На Bupalu и fana им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.376
    Ама топката ако си ја префрламе овој е виновен, оној е виновен, нема ништо да бидне. Не си крива ти ама иди објасни и на мајка која нема кој да и чува дете за да оди да работи и нема за памперс и млеко.

На Sofi.ja, Katerina94 и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.286
    Допаѓања:
    28.024
    Има околу 20.000 деца на листа на чекање и 18.000 деца кои се запишани, а не одат.

Факт е дека државата треба да обезбеди место во градинка за сите, секое едно дете треба да оди. Ама нема обезбедено доволно градинки и стварно не е фер за некои деца кои стварно нема кој да ги чува, а други држат место,а не одат воопшто.

Периодов директорите масовно се јавуваат на родтели на деца кои не одат, и ако не тргнат ги отпишуваат. Кај син ми во група има веќе отпишани деца кои еве од септември ниту еднаш не дошле.

На the.vampire.girl, Bupalu, Panovic и 3 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.376
    Кај нас поише од 3м не толерираат отсуство, а нормално сите родители се снаоѓаат за потврди. Познавам мајка која работата и е да отиде сабајле во семејниот дуќан да земе документација да ја однесе кај сметководителката и да испие кафе, лично ја познавам и си кажува мене не ми треба да носам дете во градинка, ама оти да седи дома, јас вака си имам време да си се прошетам.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.891
    Допаѓања:
    18.773
    Директно или индиректно кажувате дека мајки кои не работат не смеат да помислат да пратат дете во градинка, затоа што други се во поинаква ситуација.
    Секое дете треба да оди во градинка. Државата е виновна и никој друг. Не се врши притисок, сите се на форум силни само.
    Како што некоја друга мајка нема пари за памперс, мојата мака беше што синко е со слаб говор за возраста.

Можеме уште многу да ја вртиме топката, да кажеме дека од сите деца кои се во државна, 1 од 10 може да оди во приватна. Ама тие родители велат, зошто да давам 200-300 месечно кога можам со 30 да поминам. Ај да им кажеме и на тие да ги пратат децата во приватна затоа што имаат пари?

На Madrugada, kikin, Mnik и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Не го кажуваме ние тоа. Државата си ги скрати групите. Треба да ги прошират тоа е факт. А не се прави селекција на едни, на штета на други.

И да ви кажам на сите сега, ако мила на тебе се надоврзав.
    Дури ние се кошкаме оваа работела, одело детето,таа кафе пиела, оваа баба има ...они да не се изразам погрдно ќе речам: ИЧ НЕ ИМ ЧУЕ.
    Јас би излегла директно на еден протест. Или би почнала петиции со јасни барања и составување на родителски совет.
    Не за зголемување групи, него вклучување на приватни градинки со субвенции за да се олабават државните градинки. Како србија што направија:
    -Место за сите без врски.
    -Гледање на реална состојба колку градинки фалат.
    -Јавно излагање на родители што се на список и чекаат пошто немаат врски. Да покажат дека чекаат уписи со години.
    -Пријава и инспекција колку се јавуваат по родители и ЗОШТО?!
    -Какви активности имаат во градинка децата, услови и бројка на групи.
    -Работно време до 18ч
    За поголеми плати нека ни се приклучат ќе ги поддржиме.
    -Да се стај крај на бирократизација.
    -Листава нема крај...

Џабе овде ќе се џавкаме до утре. Ајде да се буниме за подобро на нашите деца.
    За поубави градинки, за подобро мени, за средени простории, помали групи. Не ја жалете државата. Они се налапаа паричиЊа
    Не ни требаат згради и молови, ни требаат градинки. Ни треба за нашите деца.
    Ама прашање е дали со кафето на фемина ќе се караме или сакаме да преземеме акција. Зошто се плаќаме НИЕ со наши пари.:@

На januari19, Emma2, Bupalu и 12 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.891
    Допаѓања:
    18.773
    Ти не, ама погоре се говори за тоа дека мајки кои не работат е фер да ослободат место на мајка која работи а нема кој да и го чува. И пак таа што нема врски нема да го запише, макар моето дете и децата на други кои пијат кафе да не ги носат.
    Болката нека им се тие кои во администрација пијат кафе а земаат плати од наши даноци и не обезбедуваат место во градинки. А не да сум проблем јас и некоја друга мајка која не работи а сака детето да и се социјализира.

На Mnik и fana им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Не. Не е фер никој ништо од нас да прави отстапки затоа што државата е неспособна да ни пбезбеди услови за да почнеме да размислубаме за 2ро 3то дете. А не ја да мислам што ќе правам ако треба 2те да ми одат во приватна затоа што немам веќе кај да оди. А од мака земав кредит да плаќам таму. Од убаини не земав. Храната не ми сметаше ми сметаа тоа што не работат после 14ч, детето ми беше истрауматизирано, изгребано од прстени и нокти. И модро по рацете што го држеле со сила да јаде.

На Mnik и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Дали го пријави ова?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.891
    Допаѓања:
    18.773
    И јас го велам тоа. Не се мајките кои пијат кафе виновни. Ако мажоте работат и печалат доволно, зошто да не пијат?
    Ете јас од тој аспект сум задоволна, ама од друг не сум. Се опуштија и земаа залет. Јас знам дека детето ми е размазено, ама како може некои денови да седи до земање а други денови да ме бараат. Сепак е до тоа колку ке работиш со него.

Убаво вели Моник, ги пријави ли? Дете им оставаш на чување.

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Кај да го пријавам не сакаат да разгпвараат. Ми викаат ја паничам таква била јаслената адаптација. Го запишав во друга градинка. Таму подобро среќа. Ама не се адаптираше. И уште до зимај го до 15ч зимај го. Пробав не дека не пробав да разговарам. Сите се штитат. Па совети добив ќе му се осветувале на детето ако пријавам. И ајде што да правам.
    Нема да се смени ако сите заедно не смениме нешто. Само јасно ми е сите се уморни и измачени од секојдневието.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Пријава не во градинката туку директно кај одговорниот на градинки во Општина.
    Не да му се осветуваат туку ќе го бацуваат.
    Од искуство ти кажувам.

На zuto, Mnik, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.741
    Допаѓања:
    77.053
    Па и да треба да го направи тоа, ќе треба да влече дете со себе. А зошто да го влече по дуќани, наместо да оди да се социјализира и да учи нешто од нешто. И јас едно време не работев, а одеше синчето во градинка. Градинката на многу подобро го промени, беше наивно дете, кое не знаеше да се избори за ништо, повлечено и уплашено од други деца. Сега е сосема друго дете кое знае што точно сака, прваче, претседател во одделение. Јас дома немаше да го постигнам тоа, па колку и да работев со него, а си работев. Плус има мајки невработени, кои не планираат да останат невработени... Населението расте, а градинки слабо се градат, воспитувачи без работа остануваат, работат друго, за жал..

На Ole.grbeva, januari19, Цвет88 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.376
    Ама мене се ми е јасно, секое дете место му е во градинка и крај! Мајката го правела тоа за да се прошета, не и е тоа работа, и била другарка сметководителката и она зимала документација и носела, не дека тоа и е работа, едноставно да се прошета што исто не е ништо страшно, што рече Мила па ако маж и доволно заработува што ни е нас грижа, или на негователките, апсолутно небитно. Мене се тоа ми е нормално, на крај краева и мајка што не работи треба да почне да работи некад ако сака и да оди по интервјуа, а како ако чува дете дома... Ама во моментов со скратени групи кога беа по 15 деца, стварно беше нефер мајки кои по пиџами носат деца и се враќаат да доспијат, а другите добиваат отказ... Не е фер па макар и јас тоа правела и крај!

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.741
    Допаѓања:
    77.053
    Имаше доста што не одеа... Особено тие што имаа кој да им чува деца, не ги носеа тие деца (бар кај нас). А овие по пижами ги има и кај нас, само тие се родители кои работеле 3та смена или се втора смена на работа. За тоа си имаше решение, се бараше потврда од вработени родители.. Јас во една година 2 пати изгубив работа и по месец дена седев дома и моментално маж ми ги носи, а јас сум дома пак невработена :?: Само што ќе се вработам, па затоа не ја опишувам малата.

На kikin и Mnik им се допаѓа ова.