Добро нема друг начин да добијат тоа што бараат освен штрајк? Денес се отепав од ѕвонење кај матичната на малиот, за да ми каже дека не работат сите матични лекари и тие се во штрајк. Од понеделник и образовните работници. Да се снаоѓаме и за доктори и за воспитувачи и за наставници.
И моето не разбираше ништо кога почна па од 15 ч си седеше со други учителки. Така што јас знам како е. Е сега плачеше ама седеше. И по некое време преплачи. Е јас немав одмор ни тогаш. Немам ни сега.
Има на фб објава од МТСП: Во согласност со Конвенцијата за правата на детето, одредбите во Уставот на Република Северна Македонија и Законот за заштита на децата на Република Северна Македонија, неприкосновено право на децата е да им биде пружено згрижување и воспитание во предучилишни установи како облик на заштита на децата. Согласно Законот за заштита на децата, во преучилишните установи за деца, вршењето на дејноста згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст не смее да се прекинува освен за вонредни состојби (природни непогоди, епидемии и друго), за што решава основачот, а по претходна согласност од Министерството за труд и социјална политика, но не и за време на штрајк. По повод најавениот штрајк од страна на СОНК и во предучилишните установи, а кое право е загарантирано право на работниците согласно со Уставот, при остварувањето на правото на штрајк вработените се должни да обезбедат минимум непречено извршување на функциите на установите и неопходно ниво на остварување на правата и интересите на граѓаните, односно треба да биде обезбедено непречено згрижување и воспитание на децата од предучилишна возраст. Сите предучилишни установи треба да го почитуваат Законот, Уставот на Република Северна Македонија и Конвенцијата за правата на детето и да го организираат згрижувачко воспитниот процес. Поради тоа ја известуваме јавноста и родителите дека сите предучилишни установи во деновите на најавениот штрајк, ќе ја обавуваат својата дејност згрижување и воспитание на децата како и до сега. За Министерството за труд и социјална политика, грижата за најмладите, децата е приоритет, а заштитата на нивните права, наша заедничка одговорност.
Нема. Вака ке мора нешто да исполни владата, затоа е и штрајк. Да се согласела веднаш на барањата тогаш нема да има штрајк. Се штрајкува за да се покаже сериозност. Мене прва не ми одговара ова со паузи и менување учителки, уште не е навикнат како треба.
Дали тоа значи дека МТСП т.е. државата свесно и намерно ги крши правата на децата со тоа што не обезбедува места во градинка за сите дечиња, па имаме листи на чекање по минимум 200 дечиња по Општина? Дали ние можеме да ја тужиме државата за прекршување на горепосочената одредба од Конвенцијата за правата на децата имплементирана во нашиот Устав? Или за тоа пу пу не важи?
А судиите за шо? За мала плата од 1000 евра и судења по нарачка? За доверба у судство 2% ај награда да им качиме плата. Смешна држава. Ич не се гледа дека се ова е политички договорено. На грб на децата, за жал.
ќе протестираат тие што се во синдикат членови, останатите вработени што не се во синдикат ќе бидат поделени по групите и ќе ги чуваат децата.. нз како ќе се изведе ова, посебно во јаслените групи, катастрофа...
Нас ни кажаја дека ќе имало некој непознати што ќе ги чуваат а наставничката ни рече вие родителите нормално дека нема да ги носите кај непознати