1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    Имале среќа мое дете шо не удриле:!: Недај Боже таков ден да дојде:x
    Јас имам траума од воспитачка која ме удирала :nod: и ден денес кога ќе ја видам на улица ми се наткрева нешто :@
    А мои родители тон не ми повишиле.
    Затоа, од свое искуство, тргнувам кон пристапот на децата, та кон моите, та од секој кон било кое дете. Ситниците остануваат трајно во сеќавања и прават трауми.
    Многу, мноогу, премногу сум против мавање на деца!! А особено од некоја тетка во градинка па уште и пред сите дечиња таму :x абе кои педагози се тие вработените бре :fubar:
    Еве, ќерка ми одбива да спие во градинка, учителката и дава да си бои, на неколку дечиња им се случило.
    Абе мое дете да се пожали така, :call: директорката :call: градоначалникот :~: локалните телевизии = :makeup::swear::swear::swear::swear: :handshake:

На bittersweet, Bozica1980, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.763
    Jas se izviniuvam za latinicava, ama od mob. Sum

3. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.556
    Ова згрозува бре, како си дава за право да го удри по глава и врат на мало 3 годишно дете? Кој пример е воспитувачката, ауу страшно!
    Да е повредено од некое друго детенце, ајде до некаде ќе толерираш зашо стварно некогаш секунда е доволно за да се повредат (изгребат, удрат, турнат), ама ненормално е самата воспитувачка да ти го повредува детето! Нејзе и го оставаш да го чува, значи и веруваш на установата и на воспитувачкта дека најдоброто ќе го прави за твоето дете, а уствари сфаќаш дека детево ти го малтретираат! На ова не би останала рамнодушна, секако ќе барам да се применат санкции, ќе барам извинување па и преместување на детето во друга група или отстранување на вспитувачката на која не и е местото во таа установа !

Малограѓанско ми е тоа да се караш со воспитувачката, лом да ја правиш, да ја омаловажуваш.. сепак има и други начини за правдата да биде задоволена! За флеки по облека или ранец, за гребнатинка, за подвикнување некогаш по детето не би се расправала никогаш,зашо деца се, се е возможно да се случи колку и да се грижливи воспитувачките! Би се обратила смирено и културно ако е возможно да се обрне внимание на конкретниот проблем, наместо да се распаравам! Сметам дека само коректен однос помеѓу родител и воспитувач е клучот за добро згрижено дете во градинка!

На Kitten, azelea и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    @snegulkata велиш - ! Сметам дека само коректен однос помеѓу родител и воспитувач е клучот за добро згрижено дете во градинка!

Јас сметам,дека дури и родителите и воспотувачката на приватен план се макар и први непријатели, кога е таа насвоето работно место и работата и е да негува и воспитува деца, и тоа дете како и сите во групата МОРА да бидат третирани исто!

Мора повеќе гласно да се зборува за вакви настани, па кое време сме! Срамота!

На Petar80, Nalutena1 и snegulkata им се допаѓа ова.
  5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.556
    Да да, во право си Бубале (најкомплициран ник си ми на форумот и не можам да те означам)! Воспитувачката во никој случај не е оправдена, пишав и јас дека не би останала рамнодушна и би барала казни и санкции! Не станува збор за ситница од типот му подвикнала или го исфлекала и сл. туку станува збор за кревање рака на дете што секако значи дека работава треба да се истера до крај!

Поентата на последната моја реченица беше дека не секогаш треба да се караме со воспитувачите, зашо тој нарушен однос води кон лоша соработка помеѓу воспитувачот и родителот! Не мислам на воспитувачката од погоре, за неа се изјаснив дека треба да биде казнета! Ама има ситуации кога е возможно да се реши проблемот без лом правење, Исфлекан ранец на пример ми е банална причина за да се скарам со воспитувачката! Би и укажала на грешката, ама не би се карала!
    Некои ситуации се толерираат, за некои пак треба да се поразовара со воспитувачкатам за некои пак (како случајот на Пепа) треба да се поразговара и со дирекотор на градинка, со телевизии и сл.

На Kitten и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  6. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.763
    Ako mislis na mojot post da ti kazam deka..... Jas bogami koga stanuva zbor za moe dete ne toleriram nisto!!! Ke im kazam I toa kako, nivna rabota e toa, pa neka si ja rabotat kako sto treba. Za ranecot pa ne Ednas sekogas go naogjas lom epa aj nekolku pati, ama sekogas takov doagjase od skolo. Duri Ednas srede zima otidov da go zemam, gledam detevo mokar, more gledam poubavo...toj da se izmocal I kojznae kolku vreme sedel vakov sto farmerkata mu bila veke vlazna za razlika od toa koga ke se izmoca pred 5 min. Da receme.
    Apa ni dva ni tri oni mene me prasuvaat dal donesov promena? ??? Treba da mi se javuvate da Znam, da mu donesam da oblece a ne vaka alistata vrz nego da se isusat sredev zima. Velat ne pa sega ima 5 min kako se izmocal, mi rekol deka saka v wc da odI ama ne slusnav..... aj toleriraj??? Mokar da sedi I da se razboli..... Isto odam da go zimam gledam edna malecka ce valka na podot, odosno spie, vospituvackata zboruva so mene, ripa nad nea da ne ja zgazi, a ne ja kreva od podot a nemaat tepih vnatre se e vo ploci Sekoj gazi ,.....malite se karaat I tepaat a oni si zborat mygju sebe.... jaS I kazuvam, a ona mi VEli, ne place po majka I. ..a nema vrska glavata v zid I ja udrile, I ne bilo dovolon 1 sekunda, tuku 5 min vospituvacike si zborele megju sebe I se znaele.
    Ne velam deka tReba da se tepame so niv, ama jas I'm kazuvam se sto ne e vo red, pa da si popravat ne gledam isto loso vo toa. Koga nesto ne e ok maloto odbiva da odI ne se snaogja, ts ne se custvuva dobro tamu, ima nesto.
    Kako moze dete da mi dojde doma so izgrebano lice a jas zdrav I prav go isprativ sabajle? ?? Abe ajde mene dusa mi znae sto se trpam radi nego i ne toleriram ama bas ic koga stanuva zbor za moe dete.
    Glej da kutime pa da se sluci ona so vospituvackata sto go izgore deteto so vrelo kafe sto go pravese koga ne bese vreme za pauza .... kutroto dete. Se pojavija I nekoi snimki kade se gleda deka deteto go mavaat so samarI I po glava sto ne sedi miren, kamerata bese skriena, da vidat kako se odnesuvat so decata.
    Abe koga nemas zivci, nemoj da rabotis so mali deca, da maltretiras necie dete.

7. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Да, ја пријавив и ја викнаа па нез со кои мерки помина мислам дека не е више таму во таа група туку кај директорката во таа градинка преместена...

Srcka vcera koga ja prijaviv vibse veruva li cela den moevo dete bilo pottisnato cela den dodeka bilo so nea ... pa sramota be ljuge e voa ... ako si vospituvac za site bidi za site podednakvo ist .... kakvo vreme dojdi ....

Модератор:Ве молиме пишувајте кирилица

Последна измена од модератор: 6 април 2017
    На MilaP и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.318
    Да, верувам и знам дека така се чувствувало детенцето.
    Раџговарајте со детето дома, ако можете разговарајте со воспитувачката, детево може трауми за секогаш да има :(
    Добро би било,ако прифати воспитувачката, да се состанете вие со неа и детето и таа да изведат еден ритуал каде ќе се смират, ќе си се извинат и двајцата и одењето во градинка ќе биде полесно.
    Јас би постапила така, на кое и да сум место, макар дефинитивно кога би работела во градинка, не би се нашла во ситуација да навредам или повредам на кој било начин некое дете.
    Многу се грижам за детските емоции

9. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Srce vospituvackata od deneska e premestena go drug objekt ima opomena mislam i deka uste nesto e kaznata .. ama muabetov mi e deka gi prakame vo gradinka so nadez deka ubavo si pominuvat tamu ama izleva sprotivno .. e sega moevo e so govorot malku tezok ne zboruva mn pa muabetot mi e deka so ova so se sluci vo gradinkata nedaj boze mozebod straf da ne razgovara voopsto tamu pa udte pogolema belja ete ti .. nez.. strasno ...

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Izvinite .. od mob sum ukl paa zatoa ne moz kirilica

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    kirilica_samsung.jpg

На snegulkata, Kitten и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Мајки приватните градинки накај Карпош која цена се и дали имате инфо како иде се тоа?

13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Веселата дружина околу 7000 денари беше, ама не примаат деца помали од 9 месеци

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Фала ти мн. Се филмам нешто, па да видам дал ќе успеам. :D

На referentka и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    QUOTE="LadyC, post: 3334225, member: 109231"]Фала ти мн. Се филмам нешто, па да видам дал ќе успеам. :D[/QUOTE]
    Има уште една, кај Лептокарија, ама незнам како се вика,таа е 6000 денари

Во Карпош Има Пиколини и Јахја Кемал исто

Мислам дека би ти послужило

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Има уште една, кај Лептокарија, ама незнам како се вика,таа е 6000 денари

Во Карпош Има Пиколини и Јахја Кемал исто

Мислам дека би ти послужило[/QUOTE]
    Оваа ми е изгор. Сега се јавив цената до 18 месеци е 12 000 ден. А многу ми е блиску...(facepalm)
    Фала ти, ќе ги ѕирнам и другиве. :* :* :*

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Исти е третманот и во приватни и во државни.
    Во државните градинки би било скапо , ама ние само партиципацијата од 1490 денари ја плаќаме, бидејќи нели Министерство за транспорт и врски го сноси поголемиот дел од трошокот.

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Мене знаеш што ме плаши? Слушам муабети од стилот дека намерно зимно време оставаат отворени прозори за да настинат дечиња за да имале нареден ден помал број. Не знам дали е точно, ама ми го пикнаа црвот под кожа... :/
    Нека ми даде некоја совет дал е лага, имам во Козле градинка на 5 метри државна. :)

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас почнав да го носам малиот во козле и се предомислив. Не ми се свиѓаше односот на воспитувачките и начинот на работа со децата. Барем сметам дека не е добар за моето дете иако на многумина можеби им одговара.

На joy1 и LadyC им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    @zuto каков однос имаа воспитувачките ?