Имам едно прашање до вас мајки па да споделите искуства Како работодавците толерираат отсуство од работа ради болно дете? Во случајов јас сум сама мајка имам две деца сега сакам да почнам да работам од 1рви децава ми почнуваат со градинка ама не ми баш јасно како работодавецот би толерилал мое отсуство од работа во случај да се разболат децава. Баш вчера разговарав со пријателка на темава и ми вка демек абе 10 дена сме градинка 2 недели дома... Не знам како од работа би ми дале боледување месечно 1наш по две недели за болно дете... Ве молам споделете искуства
Знам ми кажаа и на вакцини дека може да качи температура ама како што кажав не сме биле болни до сега фала Богу ... таака непријатно искуство
Температура од вакцина е очекувана појава. Во врска со отсуството од работа - законски си заштитена да земеш, меѓутоа колку тоа би го толерирал работодавецот зависи од работата и лично од самиот човек. Пример кај мене немам проблем, меѓутоа на почетокот кога почесто се разболуваше (една недела во градинка, две дома, па сипаници-3 недели дома, па корона, пак 2 недели дома) можев да зимам боледување, меѓутоа имаш помала плата, па работев од дома за да земам плата цела, во договор со фирмата секако искочи во пресрет.
Добро е ако се десет дена,кај нас беше два дена во градинка две недели дома.Кога ќе сврзеа цела недела за нас беше славје.
Tо Законски сум заштитена да ама на повеке од 5 огласи каде што се јавив за работа кога кажав дека имам две деца дека сум сама мајка ми се кажа дека не се толерира отсуство од работа дури ми кажаа да си ги пораснам децата па да одам на работа... Страшно... Чисто како инфо го споделувам ова
Ти ако вака се потресуваш за температура како очекувана реакција од вакцина незнам кај ќе ти биде крајот кога две деца ќе ти тргнат во градинка. Работодавци не смеат да те прашуваат за деца и брачна сосотојба. Нема потреба да кажуваш и да најавуваш боледување. Законски ти следува, ама па и за се не даваат лекари боледување со исклучоци. Пример за бактерија во нос без симптоми не се дава боледување, а во градинка не смееш да ги носиш без чисти брисеви. Исто така треба период на адаптација за во градинка, ако треба на 1ви да почнеш со работа, тие деца веќе треба да се адаптирани за престој. Како што те разбрав самохрана мајка си со две деца , во моментот без работа, би требало некаква помош да ти следува. Поврзи се со групи за самохрани родители сигурно имаат совети како да го поминеш овој период. Каков и да е работодавец, ама ако ти најавуваш боледување уште не почната сигурно нема да добиеш договор на подолг временски период.
. А да сега кога ќе ми тргнат децава градинка ќе мора да бидам спремна на разболување и температури Јасно да ако најавувам боледување нормално дека нема да ме примат на работно место, ама на две позиции што имам аплицирано за работа на интервју ме прашаа дали сум во брак дали имам деца ( мислам дека е незаконски да прашуваат дали си во брак дали имаш деца ). Како и да е имаш право да ќе се поврзам со групи за самохрани родители.
Мајки а колку време трае коксаки? Детенце од кај синко што беше исфрлано од минатиот петок сега дојде на лулашки ,дури се стрчав синко застана со него и му зема играчка од рака
Престанува да биде заразно кога тие ќе почнат да се сушат брунките како кај сипаницата. Така педијатарот ни кажа. 7-10 дена треба детето да е изолирано и да не се меша со други деца.
Вчера детенце од градинка добило сипаници. Мислам крупни пишаа. За колку време може да очекувам и моите да пројават симптоми?
Zdravo na site Pokaneti sme na rodenden kaj 4 godisno drugarce od gradinka osven deka e masko ne znaeme nisto sto mu se dopaga sto bi podarile ? Minatiot pat koga imase rodenden vo igroteka se organizirase zaednicki podarok samo pari davavme pa kupia nekoa golema igracka od site drugarcinja a sega nema organizacija bi trebalo nesto sami no nemam idea sto vi blagodaram mnogu na pomoshta
Топка, сет со колички, количка на далечинско, маичка со принт, летни пижами, нешто од Биби и Боби, пластелин сет....
Имаме купувано неколку пати производи за лична хигиена, паста и четка за заби со бетмен од дм,оде како комплет, машки шампончиња и купки за бањање некои интересни со топки или ликови на нив, парфемче некое.
Инкубацијата на коксаки 4-5 дена пред појава на осипот. После осип вирусот трае околу 5 дена. Моментално малиот ми е со коксаки.
Ние од нашата група меѓу нас купуваме поклони околу 500 денари. Мене најдобар избор ми е некоја едукативна книга или некоја поголема сложувалка. Јас најчесто и кажувам на ќерка ми да го праша тој што слави роденден што сака да му купиме. Некогаш ми успева тоа.