Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Petros

Petros Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Имам едно прашање до вас мајки па да споделите искуства :) Како работодавците толерираат отсуство од работа ради болно дете? Во случајов јас сум сама мајка имам две деца сега сакам да почнам да работам од 1рви децава ми почнуваат со градинка ама не ми баш јасно како работодавецот би толерилал мое отсуство од работа во случај да се разболат децава. Баш вчера разговарав со пријателка на темава и ми вка демек абе 10 дена сме градинка 2 недели дома... Не знам како од работа би ми дале боледување месечно 1наш по две недели за болно дете... Ве молам споделете искуства

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Petros

Petros Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Знам ми кажаа и на вакцини дека може да качи температура ама како што кажав не сме биле болни до сега фала Богу ... таака непријатно искуство

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Температура од вакцина е очекувана појава.
    Во врска со отсуството од работа - законски си заштитена да земеш, меѓутоа колку тоа би го толерирал работодавецот зависи од работата и лично од самиот човек.
    Пример кај мене немам проблем, меѓутоа на почетокот кога почесто се разболуваше (една недела во градинка, две дома, па сипаници-3 недели дома, па корона, пак 2 недели дома) можев да зимам боледување, меѓутоа имаш помала плата, па работев од дома за да земам плата цела, во договор со фирмата секако искочи во пресрет.

На Izzy_0504 и Petros им се допаѓа ова.
  4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    17.649
    Добро е ако се десет дена,кај нас беше два дена во градинка две недели дома.Кога ќе сврзеа цела недела за нас беше славје.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Petros

Petros Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5

Законски сум заштитена да ама на повеке од 5 огласи каде што се јавив за работа кога кажав дека имам две деца дека сум сама мајка ми се кажа дека не се толерира отсуство од работа дури ми кажаа да си ги пораснам децата па да одам на работа... Страшно... Чисто како инфо го споделувам ова

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.742
    Ти ако вака се потресуваш за температура како очекувана реакција од вакцина незнам кај ќе ти биде крајот кога две деца ќе ти тргнат во градинка.
    Работодавци не смеат да те прашуваат за деца и брачна сосотојба. Нема потреба да кажуваш и да најавуваш боледување. Законски ти следува, ама па и за се не даваат лекари боледување со исклучоци. Пример за бактерија во нос без симптоми не се дава боледување, а во градинка не смееш да ги носиш без чисти брисеви. Исто така треба период на адаптација за во градинка, ако треба на 1ви да почнеш со работа, тие деца веќе треба да се адаптирани за престој. Како што те разбрав самохрана мајка си со две деца , во моментот без работа, би требало некаква помош да ти следува. Поврзи се со групи за самохрани родители сигурно имаат совети како да го поминеш овој период. Каков и да е работодавец, ама ако ти најавуваш боледување уште не почната сигурно нема да добиеш договор на подолг временски период.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Petros

Petros Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    . А да сега кога ќе ми тргнат децава градинка ќе мора да бидам спремна на разболување и температури
    Јасно да ако најавувам боледување нормално дека нема да ме примат на работно место, ама на две позиции што имам аплицирано за работа на интервју ме прашаа дали сум во брак дали имам деца ( мислам дека е незаконски да прашуваат дали си во брак дали имаш деца ). Како и да е имаш право да ќе се поврзам со групи за самохрани родители.

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.830
    Мајки а колку време трае коксаки? Детенце од кај синко што беше исфрлано од минатиот петок сега дојде на лулашки ,дури се стрчав синко застана со него и му зема играчка од рака :envy:

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    Ко и секој вирус ... Не верувам да е заразно детето веќе.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Кај нас беше 5 дена.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    19.094
    Престанува да биде заразно кога тие ќе почнат да се сушат брунките како кај сипаницата. Така педијатарот ни кажа. 7-10 дена треба детето да е изолирано и да не се меша со други деца.

12. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.187
    Вчера детенце од градинка добило сипаници. Мислам крупни пишаа. За колку време може да очекувам и моите да пројават симптоми?

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    2 недели.

14. Bube.96

Bube.96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    9
    Zdravo na site Pokaneti sme na rodenden kaj 4 godisno drugarce od gradinka osven deka e masko ne znaeme nisto sto mu se dopaga sto bi podarile ? Minatiot pat koga imase rodenden vo igroteka se organizirase zaednicki podarok samo pari davavme pa kupia nekoa golema igracka od site drugarcinja a sega nema organizacija bi trebalo nesto sami no nemam idea sto vi blagodaram mnogu na pomoshta

15. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    631
    Топка, сет со колички, количка на далечинско, маичка со принт, летни пижами, нешто од Биби и Боби, пластелин сет....

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.792
    Допаѓања:
    40.300
    Имаме купувано неколку пати производи за лична хигиена, паста и четка за заби со бетмен од дм,оде како комплет, машки шампончиња и купки за бањање некои интересни со топки или ликови на нив, парфемче некое.

17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    9.862
    Инкубацијата на коксаки 4-5 дена пред појава на осипот. После осип вирусот трае околу 5 дена. Моментално малиот ми е со коксаки.

18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.830
    Со лесно да поминува:(

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Ние од нашата група меѓу нас купуваме поклони околу 500 денари.
    Мене најдобар избор ми е некоја едукативна книга или некоја поголема сложувалка.
    Јас најчесто и кажувам на ќерка ми да го праша тој што слави роденден што сака да му купиме. Некогаш ми успева тоа.

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Прв ден денес бебе е 10 месеци ич не плачеше, денес 20 мин ќе видиме од утре како кее.

На Minnie-e, Ema.Sk, Pacient srna и 4 други им се допаѓа ова.