Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас не би реагирала за изгребано колено освен ако не било ептен лошо. Тргнувам од себе, колку сме паѓале како деца и не ми текнува некогаш да сум кажала дома или да ме дезинфицирале освен еднаш кога ептен беше одрано.
    Доаѓа и мојов изгребан од некое дете, се удриле, се закачнале, немало реакции досега, деца се.

azelea, karak, Izzy_0504 and 5 others like this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Па да ама еве сп години ниедна група не купила инаку тоа останува во наследство. Само радио и им пуштаат музика

3. An-na

An-na Форумски идол

Подобро цртани да им пуштаат, отколку музиката да ја слушаат :tmi: Турбофолк им пуштаат иначе :x

4. Ano

Ano Форумски идол

Кај нас во група колку што сум запознаена не пуштаат таква музика. Доволно е голем и раскажува и кога и да сум прашал ми кажува детски песнички. Ниту па некој од родотелите спомнал или се пожалил за вакво нешто

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Сериозно реагирате зашто паднало дур трчало?
    Зошто?
    Да го врзат ли?
    Или да го остават да гледа преку прозор дур другите трчаат...

azelea, mal.ecka, kalinaka and 6 others like this.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ni jas...detevo vo gradinka do sega ne padnalo ama malo e 15mes. Ali zatoa doma u eden vikend rascepi usta i izroni kecovite od sto padna i sledniot den plesna so glava na masata i bese so rascepena potecena usta i modro oko....zar ja nejkeme doma ne ja gledame li...do nea si ama ete se desava. Jas im se cudam kako gi dopazuvaat svaka cast...

7. haruki

haruki Популарен член

Ако е нешто сериозно нормално дека ке реагирам ама за гребнато колено не. Каква ја праќам ко шо е бесна здрави колена нема никогаш.

Spidy, Kasiopaja221, Meckicja and 2 others like this.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Не би реагирала за изгребано колено, претерување ми е скрос.

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Edno vreme na tebe ti gi dezinficiraa li ranite koga pagase

karak likes this.
  10. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Никаде не дезинфицираат изгребано колено. Имаат медицинска сестра за повеќе клонови која доаѓа на повик ако е посериозно, односно поголема рана и треба да се дезинфицита и преврзи.

Meckicja and Grungie like this.
  11. Grungie

Grungie Популарен член

Благодарам за одговорот,според мене беше голема раната,отприлика 2x2cm, влажна од крв, до вечерта едвај се засуши... Сеуште немам изреагирано,не знам дали да се бунам

12. Grungie

Grungie Популарен член

Да,со еден жолт спреј кој печеше како пекол :sweat:

kukla21 and Meckicja like this.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ne se buni dovolno e sto go zabrisale so vlazni maramici del od niv se antibakteriski

14. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Не да се буниш туку можиш само културно да прашаш дали воопшто имаат нешто за дезинфекција, зошто можи и да немаат. Некогаш не се ни тие криви.

Grungie likes this.
  15. Grungie

Grungie Популарен член

Не реагирам зошто трчало,прочитај првин за што пишувам не знам дали уствари да реагирам некако сеуште. Погоре пишав ми го даваат со рана на колено од која тече крв, не го дезинфицирале ниту му залепиле фластер, па се прашувам дали тоа е вообичаен третман кое детето ќе го добие таму...
    Јас како родител не би го оставила така,а освен тоа,после трчањето надвор со крваво колено седел внатре,ручал,мачкал крв по масичките таму којзнае што било :D

И уште една членка пишала,зашти читате како што мислите а не како што е напишано? Деца,трчаат,паѓаат и т н... Ама нели овие треба да спречат инфекција или јас тоа многу се занесувам и очекувам саглам да ми го чуваат?
    Ај ако не,да се надевам дека ги тераат да мијат раце пред оброк,или ќе пише некоја на улица кога расневме и јадевме кришка со ајвар рацете да не ни биле измиени? :D

Meckicja and LiliBoz like this.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

2х2 цм не е воопшто голема рана.
    Уствари не може да се нарече ни рана.
    А ова до вечерта едвај се засуши, влажна со крв, искрено да ти кажам, звучи толку драматично ко којзнае колку да ја расцепил ногата. :)
    Ако дезинфициравме на секоја гребнатинка од децата, ќе требаше секој ден да трошиме по едно шише алкохол.
    Такви површински рани се чистат со сапун и топла вода и толку, си има имунитет детето и ќе му се обнови за брзо пошто само кожата му е оштетена површински.
    Не бива ни на децата најнормални настани од детството да им ги претвораме во медицински ситуации, доста ги дезинфицираме цела пандемија.
    Можеш да побараш да му стават фластер зошто коленото е место кое и да се засуши, при виткање пак потекува крв, или стај му еден ханзапласт во ранец ако немаат тие и тоа е тоа.

azelea, mal.ecka, Oneo and 3 others like this.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Чоек, дојде дома со рана на колено што три недели не се опорави. 2 на 2 е ништо, цело колено буквално му беше партал.
    Стрес е, знам, ама буквално изборот е тој. Или ќе седи внатре или ќе има спомени со белези. Не ме сфаќај погрешно ама второто е дефинитивно подобро за детето... :?:

azelea likes this.
  18. Grungie

Grungie Популарен член

Епа ни тоа,не го исчистиле нити залепиле...
    Може претерувам,до вечерта му течеше ваљда лимфа е тоа како вода и едвај фати кора,на бетон се одрал и му фали парче кожа,мене ми личеше страшно, е сега да сум доктор на ургентно ќе ми игледаше као мачја кашлица ваљда

Mantub likes this.
  19. Grungie

Grungie Популарен член

Абе чоек ти пак не ме разбра... Прашањето ми е дали треба да очекувам интервенција од нивна страна како дезинфекција/фластер и пошто тоа го немаше,а сметам дека е нормално дали да се бунам...
    Во ниеден момент не реков не треба дс трча или да седи внатре или да не иде у градинка...
    Се извинувам,оптеретив на темсва ем не знам да спојам мислења

LiliBoz likes this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Те разбрав. Ама не треба ништо, уживај. Лесно се регенерира кај децата, затоа и не се замараат околу такви повреди.
    Мое мислење е дека не треба да реагираш ако не е повреда од типот глава...

Meckicja and Grungie like this.