Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мерките се укинати, нема врска што е пандемија.
    Кај другарка се 40 деца измешани во група и рече носеле од др клонови. Ова за карпош. Сигурно не би ризикувале да не смеат

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не биди сигурна, по 2 на креветче легнуваат, нема кај да седат по земја седат, по 40 се во група. Тоа е, нема кој да ги чува, у право си и тие треба на одмор да одат. Јас ради ова го отпишав, од септември трга во школо.

3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ne veruvam deka se tolku poso i od tide deca ima na odmor. Iame viber grupa pisuvaat roditelive. Na krajot od denot deteto mi se vraka srekno, raspolozeno, najadeno i cisto. I da se poveke deca koa e ona ok ne mi e tragicno toa

lovely91 and MissWitch like this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Толку се, зошто ги спојуваат во групи по 2-3, ама ко што кажа ако детето е задоволно нема зошто да се грижиш. Кај мене се покажа проблем, еден ден го дале на некоја друга баба, почна да одбива да оди зошто им ја двоеа групата, ги делеа со дечињата и затоа го отпишав, а и повеќе не одеше од што одеше па подобро вака. Воглавно бев задоволна од градинката во овие 5г, здравје со бебе ќе одиме во истата градинка.

5. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Да има, не гледам зашто би било проблем кога не мешаат во иста занимална групи од различни клонови туку делат објект, барем така е во нашата градинка.

6. Muf

Muf Истакнат член

Здраво дали има некоја членка што во скоро запишувала дете во градинка во маџари да ми каже што документи треба и каде се поднесуваат?

7. LadyM1

LadyM1 Активен член

Здраво мамички за во државните градинки како оди процедурата може ли во било кој период да се запише или има одреден период и кои вакцини ги бараат на уписот ние сме сеуште мали но да бидам во тек

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Било кога може да поднесете апликација, а обично групи се формираат во Август. Ги бараат сите задолжителни вакцини согласно возраст. Инаку ние аплициравме за во градинка кога имаше бебе 3 недели, така да колку и да сте мали, не сте мали за апликација за во градинка, има листа на чекање. Родена е во јануари, аплициравме во февруари за да почне од октомври.

LadyM1 and Izzy_0504 like this.
  9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

за колкаво дете? Јас малата ја запишав без проблем пред 1.5 месец.

10. LadyM1

LadyM1 Активен член

Благодарам мила ние сме 1ипол месец па сакав да ја знам процедурата ❤️

11. Mama993

Mama993 Истакнат член

Здраво мајки, се сеќавате на мене ?
    Успеав со молења врски да ја префрлам малата во друг клон истата градинка.Ми беше ветено трансферот да се изврши на 1ви Септември нели тогаш се уписите,во Август формирале групи но за да не губи денови од градинка почнав да ја носам од денес на адаптација по саат-два,колку да го научи просторот,децата,жените кои ќе се грижат за неа воспитувачки итд.
    Да ви кажам има разлика,тоа што ме убедуваа психолог и директорката дека лошо ќе било за неа да смени средина нема врска,баш супер и беше денес многу беше радосна. Цел ден раскажува како ја чувале други добри тетки. Башка и времето на оставање ми одговара, примаат деца до 8:30, во претходната примаа најкасно до 7:30 и ако закасневме 10 мин ме караа. Децата во 15:00 ги вадеа со ранци надвор седнати на клупа да си ги чекаат родителите,цел саат а некој и повеќе од саат време чека на клупа со ранче. Наметнале бабетини некои свои правила,што не ми е јасно како е можно истата градинка друг клон толку да се различни правилата. Овде има дежурно до 18:00 и ранецот останува во граднка во текот на неделата,Понеделник се носи ранче во Петок се зима,неморам да влечам и ранец секој ден. За почеток е супер ќе видиме како ќе е понатаму,радосна е ме прашува дали може и утре да ја однесам во убавата градинка. Инаку нема да се откажам од идејата да ја направам воспитувачката славна само ја штитат како бела мечка,толку да неможам до презиме да дојдам.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А зошто не се обратиш до министерство за труд и социјала, одма ќе ти дадам информација. Или до општина.

13. Mama993

Mama993 Истакнат член

Незнам како одат тие работи,треба да имам познат или можам рандом без никого да прашам и да ми дадат инфо?

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ако имаш број мобилен од олошот на информации кажи го бројот ќе ти дадат податоци

Mama993 likes this.
  15. Осе

Осе Популарен член

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Тешка телесна повреда и никој не ги информирал родителите???
    Па уште го зеле детето и пак не ги информирале туку родителите сами заприметиле...
    Еднаш исто имам доживеано буквално, само среќа не беше тешка повредата, ама беше повреда на глава кај дете кое не зборува сеуште и за кое не дознав ни како паднало, ни дали бил силен ударот.
    Жално...
    Божем приватна градинка, ама испаѓа исто е.
    Си мислеле ќе заташкаат па никој нема ништо да забележи.
    Се надевам само дека ќе биди ок детенцето и дека ќе се обелодени за која градинка се работи точно.

TarantulaA and Milkiway like this.
  18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

На бил Илинден е Грин Хаус. Лошо, како преќутеле ваква работа?

TarantulaA likes this.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И јас на нив помислив има и уште една на раскрсницата кај влада на сам почеток на илинденска. Ама таа е повеќе школо.
    Да криеш ваква работа е срамота не знам што ги кријат одма јавно треба да кажат штп се десило сите да знаат. А не само ги кријат ко бели мечки се градинкиве во државава

20. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Ее не ја знам таа. Неубаво како и да е и која и да е:doh:

Milkiway likes this.