Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Да дефинитивно. Не гледам трагично во тоа што паднала ќе се случи ете несреќа, туку во тоа што криеле и не викнале лекар.

Pacient srna, Bella* and Mari-Li like this.
  2. Осе

Осе Популарен член

На постот не е напишано.. сакав да продолжам со
    Демек приватна градинка подобри не знам што , дефинитивно е како ќе ти се погоди работава. Не е битно дали приватна , државна друго мене не ми е јасно таа воспитачка како може да заспие бре ?
    Се знае колку страшни последици може да има пад за мало дете ако не се реагира навремено...

Познавам случај во кој што после пад во градинка детето остана со трајна епилепсија . Исто не кажаа на родителите ...

3. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

На секој може се да се случи, жив човек, паднала. Ама да кријат не смеат и точка

Осе and Milkiway like this.
  4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ужааас.
    Се случува боже мој ( другарка е негователка и прее две години кога ја почна групата имаше детенце што и беше во раце постојанооо, дури и во тоалет со неа идеше), нели се грижат за децата, крени спушти, им помагаат ….
    И на мајка може да и се случи, АМА да не пријави на родител или да викнат доктор е неоправдано и несфатливо.

Осе, Mari-Li and Milkiway like this.
  5. Осе

Осе Популарен член

Не знам да не ме сфативте погрешно
    Како може да заспие ноќта кога знае дека не кажала ништо а може да останат трајни последици.
    На тоа мислев .

Mari-Li and Milkiway like this.
  6. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Баш ми е мило за детенцето. А нели можеш да им кажеш дека ке ги тужиш колективно како градинка, па они нека се договорат која негователка била? Кажи им дека ако не ти кажат која била ќе ги тужиш сите, па нека видат. Распрашај се кај адвокат, мислам дека и оваа опција ја имаш

7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Dali decava site jadat mnogu posle gradinka? Moevo e 16 mes otkako ke dojde doma dur da zaspie samo jade nesto. Prasuvame i vl gradinka vikaat jade...ne mi e jasno malce im e ili detevo moe so apetitot e na najjako pustena

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Сите јадат. Се беси на хранилкана кога ќе дојде дома , турбо и спремам јадење, урла додека правам. Денес тегличка готова и дадов пошто веќе се качи на хранилка скоро немав време да спремам. 18 месеци. Изгледа таа втората ужинка не ги држи баш многу.

Tiny Love and Pacient srna like this.
  9. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Моиве јадат, гладни се кога ќе ги земам. Секогаш сум нудела после градинка, секогаш јаде, а сеа дека е поголем ми кажува, се дере гладен сум гладен сум уште во кола накај дома. А малово е бебе и плаче кенкава е, па ќе се најаде, напие и се смирува. Исто и прежедни се двајцата.

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Doaga doma i pravec u kujna...kojznae doduse i tamu kolkavi porcii im davaat. Koga sme doma za vikend jade ama u opredeleno vreme 3 obroka 2 uzinki so razmak vrmeenski megu niv

Slonce91, Tiny Love and Cherry79 like this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јадат, ама сум го приметила и моево, кога јаде редовно и поише уште повеќе му се јаде, кога забушава се он не е гладен. А и прилично се активни, не седнуваат, трошат доста така да нормално е.

Tiny Love likes this.
  12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Јаде, уште по пат кога идеме накај дома вика њами, њами и едно влегување мие раце и оди и чука на хранилка или во кујна покажува на јадењето. Мислев дека од градинка ме лажат дека јаде, но за викенди се уверувам дека стварно јаде. Постојано нешто сака да меле со устата.

13. Marge

Marge Популарен член

Значи не е само моево со јадењево. А што им давате дома, ужинка или главен оброк? Моево во градинка јаде ручек во 11.30, некогаш и по 2 порции викаат јадел, па после кога ќе го земам во 2, гладен е и обично давам да дојаде што му останало од доручекот од градинка (од дома му праќам спакуван доручек), некое овошје со лепче/вафла/палачинка обично, ама накај 4 пак бара да јаде, тука давам ужинка и вечера давам накај 6 - 6.30. Не знам дали да му давам ручек пак во 2, па ужина, па вечера, страв ми е ако дадам ручек, да не му ја расипам вечерата, па да не не јаде.

14. Ano

Ano Форумски идол

Сите се гладни после градинка. Сепак ручекот е околу 12. Јас мојот го зимам во 15, таман тогаш или завршил со ужина или ни ја даваат за дома и ја јаде по пат и дома обавезно руча со нас околу 16:30-17:00

TeddyGrey likes this.
  15. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Дали има неекоја мајка искуство со градинка Пролет-Козле? Особено за предшколска група.Тенкју

16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Мојава бута нешто цело време ама јас сум приметила мн вода пие кога ќе си дојде. Им ставаат ли многу сол во јадењата, знае некој? Значи не може да се налока вода, по пола шише пие.

17. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Недоволно пијат вода, не знам ни колку им даваат, двајцата кога ги земам се со пресушени усти. Ќе прашам дали пијат, се знае да да цело време

Pacient srna and Tea SK like this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Големиот кога одеше во градинка последната година имаше негувателка што не им даваше вода да пијат, за да не мочале, да не оделе нонстоп во тоалет. Самиот ми кажа неколку пати. Па дома пиеше вода ко никогаш да не видел.
    Е сега, и во лето пијат доста, поради топлото, плус се доста активни и потат, може тоа да е, не верувам дека сите негувателки се вакви ко оваа.

19. Grungie

Grungie Популарен член

Тоа со недавање вода им е општа пракса.. .син ми два пати во последниов месец дена како иде ми се жалеше дека не му давале вода да пие... Е сега он е навикнат додека јаде да потпивнува ама не му пречи тоа да си се најаде, а веројатно таму не им даваат да пијат додека јадат за да изедат повеќе...

Tea SK and Milkiway like this.
  20. fana

fana Форумски идол

Да да тоа со водата е мислам генерално во сите градинки. Не им даваат оти ги мрзи да ги носат во вц.

Tea SK and TarantulaA like this.