Да дефинитивно. Не гледам трагично во тоа што паднала ќе се случи ете несреќа, туку во тоа што криеле и не викнале лекар.
На постот не е напишано.. сакав да продолжам со Демек приватна градинка подобри не знам што , дефинитивно е како ќе ти се погоди работава. Не е битно дали приватна , државна друго мене не ми е јасно таа воспитачка како може да заспие бре ? Се знае колку страшни последици може да има пад за мало дете ако не се реагира навремено... Познавам случај во кој што после пад во градинка детето остана со трајна епилепсија . Исто не кажаа на родителите ...
Ужааас. Се случува боже мој ( другарка е негователка и прее две години кога ја почна групата имаше детенце што и беше во раце постојанооо, дури и во тоалет со неа идеше), нели се грижат за децата, крени спушти, им помагаат …. И на мајка може да и се случи, АМА да не пријави на родител или да викнат доктор е неоправдано и несфатливо.
Не знам да не ме сфативте погрешно Како може да заспие ноќта кога знае дека не кажала ништо а може да останат трајни последици. На тоа мислев .
Баш ми е мило за детенцето. А нели можеш да им кажеш дека ке ги тужиш колективно како градинка, па они нека се договорат која негователка била? Кажи им дека ако не ти кажат која била ќе ги тужиш сите, па нека видат. Распрашај се кај адвокат, мислам дека и оваа опција ја имаш
Dali decava site jadat mnogu posle gradinka? Moevo e 16 mes otkako ke dojde doma dur da zaspie samo jade nesto. Prasuvame i vl gradinka vikaat jade...ne mi e jasno malce im e ili detevo moe so apetitot e na najjako pustena
Сите јадат. Се беси на хранилкана кога ќе дојде дома , турбо и спремам јадење, урла додека правам. Денес тегличка готова и дадов пошто веќе се качи на хранилка скоро немав време да спремам. 18 месеци. Изгледа таа втората ужинка не ги држи баш многу.
Моиве јадат, гладни се кога ќе ги земам. Секогаш сум нудела после градинка, секогаш јаде, а сеа дека е поголем ми кажува, се дере гладен сум гладен сум уште во кола накај дома. А малово е бебе и плаче кенкава е, па ќе се најаде, напие и се смирува. Исто и прежедни се двајцата.
Doaga doma i pravec u kujna...kojznae doduse i tamu kolkavi porcii im davaat. Koga sme doma za vikend jade ama u opredeleno vreme 3 obroka 2 uzinki so razmak vrmeenski megu niv
Јадат, ама сум го приметила и моево, кога јаде редовно и поише уште повеќе му се јаде, кога забушава се он не е гладен. А и прилично се активни, не седнуваат, трошат доста така да нормално е.
Јаде, уште по пат кога идеме накај дома вика њами, њами и едно влегување мие раце и оди и чука на хранилка или во кујна покажува на јадењето. Мислев дека од градинка ме лажат дека јаде, но за викенди се уверувам дека стварно јаде. Постојано нешто сака да меле со устата.
Значи не е само моево со јадењево. А што им давате дома, ужинка или главен оброк? Моево во градинка јаде ручек во 11.30, некогаш и по 2 порции викаат јадел, па после кога ќе го земам во 2, гладен е и обично давам да дојаде што му останало од доручекот од градинка (од дома му праќам спакуван доручек), некое овошје со лепче/вафла/палачинка обично, ама накај 4 пак бара да јаде, тука давам ужинка и вечера давам накај 6 - 6.30. Не знам дали да му давам ручек пак во 2, па ужина, па вечера, страв ми е ако дадам ручек, да не му ја расипам вечерата, па да не не јаде.
Сите се гладни после градинка. Сепак ручекот е околу 12. Јас мојот го зимам во 15, таман тогаш или завршил со ужина или ни ја даваат за дома и ја јаде по пат и дома обавезно руча со нас околу 16:30-17:00
Мојава бута нешто цело време ама јас сум приметила мн вода пие кога ќе си дојде. Им ставаат ли многу сол во јадењата, знае некој? Значи не може да се налока вода, по пола шише пие.
Недоволно пијат вода, не знам ни колку им даваат, двајцата кога ги земам се со пресушени усти. Ќе прашам дали пијат, се знае да да цело време
Големиот кога одеше во градинка последната година имаше негувателка што не им даваше вода да пијат, за да не мочале, да не оделе нонстоп во тоалет. Самиот ми кажа неколку пати. Па дома пиеше вода ко никогаш да не видел. Е сега, и во лето пијат доста, поради топлото, плус се доста активни и потат, може тоа да е, не верувам дека сите негувателки се вакви ко оваа.
Тоа со недавање вода им е општа пракса.. .син ми два пати во последниов месец дена како иде ми се жалеше дека не му давале вода да пие... Е сега он е навикнат додека јаде да потпивнува ама не му пречи тоа да си се најаде, а веројатно таму не им даваат да пијат додека јадат за да изедат повеќе...