Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Големата не ми се пожалила да не и дават вода да пие. Они и сами си одат во вц, така да нема зошто да не им даваат. А малото кога го земе татко ѝ одма бара вода да пие. Ем во памперс ем не и дават вода, не знам која им е логиката

2. fana

fana Форумски идол

И тој треба да се менува срц :|

mal.ecka, Tea SK, karak and 1 other person like this.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Секако го менуваат. Со полн памперс никогаш ја немаме земено, по три памперса оставаме и ептен ретко,до сега мислам еднаш да ѝ е црвен газот ако е била покакана повеќе време. Не знам стварно

mal.ecka and fana like this.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Добро како реагираат вашите деца на заедничкиве групи и промената на учителки?
    Од дете што со пеење оди во градинка, сега не можам да го облечам, вчера со влечење со сила зајден од плачење го оставив, денес не ни отиде.

Само кажува неубаво таму, тетата лоша, ништо друго. Оди година ипол вака никогаш не правел.
    Вчера зборевме со таа на замена, почна да ми збори како не слушал она сакала да помогне да научи детето, инат бил, ама ние сме немале доверба?!? Како немам доверба толку време оди..

Значи знам дека е инат ама никогаш до сега не сме имале проблем, неговите учителки го знаат и имаат супер пристап со него, се ги слуша.
    Негувателката негова е со него сега овие денови, ја прашав, ми рече внатре не плаче, ама повеќе се инати од порано и целосно одбива да учествува во се што прават, а за коментарот на колешката ми кажа
    'Немаме ние никаков проблем со детето, не се секирај, секој си дава право да коментира'.

Искрено не знам како да постапам. Денес и утре нема да оди, ама вака ако право и од понеделник не знам што ќе правиме. Има некој револт во него, ама па и не смее да се научи дека со плачење ќе добива се што сака.

enaena and TarantulaA like this.
  5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

@KuklickaSk и мојов е истрауматизиран од промените. Од дете што никогаш не направи грешка од кога тргнавме пелени, таму 3 пати мочка во гаќи. Кога ќе спомнам градинка тажи, како исплашен да е, ептен е жален. Поготово плаче кога ќе ја спомнам на име замената. Кажува дека го карала а он викал мама мама. Претажен е. На оставање вришти хистерично...
    Јас изгледа ќе се снаоѓам и ќе чекам да се вратат у нормала и групи и учителки.
    Само се плашам од што е преплашен и кога ќе се вратат у нормала да не прави проблем.

6. Ano

Ano Форумски идол

Изгледа им е трауматично на некои деца. Зависи од карактерот. Мојов не прави проблем и одма си нашол другари и од другите групи. Ама има едно детенце од неговата група откако почнаа да ги спојуваат групите со плачење и тегнење го оставаат цело време. И тоа овие се поголеми (мојов сега ќе почнува група 5-6години), последна година пред училиште.
    Кај нас сега па и реновираат дел по дел и повеќе групи се споени на куп:worried:

7. LjLj

LjLj Истакнат член

Отворам да пишам што правите за јадење после градинка, и читам веќе има дискусија :D значи како се префрламе во темиве генерациски сите со исти прашања сме :?:
    Јас ја земам јас во 16-16.30, јаде таму доручек, ужинка, ручек и уште една ужинка, и ми викаат јаде се и бара уште. Мешето полно кога ќе ја земам и дома пак бара..
    Не знам што да давам дома, од ручекот за нас или ужинка па покасно вечера.
    Ако и дадам од ручекот малку каснува, па бара овошје, па шмукалче многу сака. Па вечера... и така хаос е попладне додека ја легнам правам јадења, нудам па сака па не сака, и не знам дал е сита или не.

Cherry79 and Pacient srna like this.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ама па мала е мојава, 1 год во пелени е уште. Плус шишето по 100мл испиено мин е стално. Затоа ме замисли.

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Два дена по ред ми вртат да ја земам од градинка, наводно имала 37.5. Дете прегледано од доктор, со чиста крвна слика, со мирно црп, дома температира нема. Значи весела е, беснее, се смее кога ја земаат.
    Мислам дека лажат зашто им досаѓа за во раце да ја држат.
    Ви се случило вакво нешто?

TarantulaA likes this.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mojata mislam deka samo nesto dzvaka. Nie kaj 4.30 se pribirame doma i prov i davam ovosje zaso tamu seuste e na kasi neso konkretno da jade. Posle znar sama da si bara leb biskviti ili noe ako rucame obavezno i od toa jade i kaj 7.30 vecera. Pres nekoj den boranijata ni ja izede be:D

Vecerata i e oves i jogurt ili neso mackano. Ne stigam neso drugo da napraam a i neam idei bas. Isto voda ke se utepa od pienje ama pa jas i davam doma ovosje i odma nadvor ideme trca niz parkcrto i normalno pak ke jade doma

LjLj likes this.
  11. Grungie

Grungie Популарен член

Сабајлево спомнав на таа што го зема на врата дека два пати се жали син ми дека не му даваат вода. Учителката видно потресена кога го земав ми објаснуваше дека нема шанса да им брани вода особено на жешково, единствено додека јадат не смееле да пијат, тоа било правило. Син ми не лаже,знам дека ми кажува дека не му даваат за време на ручек,ама ќе мора да се навикне на правилата.
    Инаку е хаос со групите,он е сеуште на адаптација и поради тоа што нон стоп се менуваат и деца и групи и воспитувачки,само на две дечиња досега успеал да запамети имиња и да се заигра со нив... Инаку програма као би требало да имаат ама не, знам дека после доручек ги пуштаат надвор во двор саат време,потоа внатре саат време цртаат,бојат или гледаат цртани и ручаат. Потоа ги легнуваат и децата мора да легаат мирни и ништо да не прават иако не спијат... Он е најголема група, порано имало можност децата што не спијат да седат во посебна занимална и да гледаат нешто сликовници,книги и сл... Не знам како е во други градинки,ако знаете споделете искуство.
    Некако ми е жал приморан два саата да лега мирен како казнет и не смее да мрдне, го карала негувателката дека мора да лега и ја именува дека е лоша.
    Едвај чекам септемви!

TarantulaA and Meckicja like this.
  12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Што стигнам давам. Овошје, ручек, јајца, готова тегличка... Што можам да направам. Вчера после градинка кај 17:00 изеде пола авокадо, праска и банана. Седнува со нас на ручек и бара. Ако е погодно за неа и давам од ручекот ако не, јаде сирење или кашкавал и павлака во чаша сама да јаде. После ја ставаме во базен на тераса ние пиеме кафе и јадеме овошје и бара од овошјето и и даваме. После тоа чоколадче третина или пола животинско. Излегуваме се враќаме, јаде обично кисело или јогурт со житарици. Ќе поигра уште малку , ја бањаме, пие млеко од 120 мл и спие. Така да цел ден меле нешто после градинка. Викенд сме посредени со јадење, преку недела хаос. А да и додека сме излезени знае да направи пауза од играње и да побара смоки. 4-5 смоки. И вода во бесконечност. Ама цел ден не застанува, не може да ја сликаме , не е мирна ни 30 сек за слика.

TarantulaA and LjLj like this.
  13. enaena

enaena Истакнат член

Исто е мојата. 4 и пол е, од година и пол оди, вакво вриштење насабајле да нејќи во градинка ко оваа недела немало до сега. Минатата недела буквално ја влечев за да тргни кон градинка.. вели дека овие учителки се лоши, многу викаат, имало мали деца шо многу врескале и не можела да поднесе.. Ја оставив оваа недела кај баба и, па ќе видеме од понеделник..

KuklickaSk likes this.
  14. Tosh

Tosh Активен член

Zdravo, ke ve zamolam ako moze da spodelite iskustva so bebe 8-9 meseci vo jasli? Proces na adapticija od prilika kolku trael? Preporaka za gradinka vo Aerodrom?
    Blagodaram.

15. LjLj

LjLj Истакнат член

А сабајле пред градинка им давате да каснат нешто ?
    Немам баш време од сабајле да спремам дете и себе и да ја однесам. Вчера виде банани на маса и бара, цела изеде.

16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Млеко АД и давам 120мл некаде пие

LjLj likes this.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

I mojata bara da jade sabajle.banana iam obavezno doma za da ne se buta leb ili biskviti. I jogurt pie

LjLj likes this.
  18. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Пред градинка пие 180мл млеко
    Оти во 7 го носаѓ, го држи до 8ипол до појадокот таму

LjLj likes this.
  19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Зависи oд дететo.
    Мoетo тргна на 9 месеци, лесен е и пребрзo се адаптираше.
    На пoчетoкoт пo малце седеше и секoj ден згoлемуваа, пoсле две недели веќе спиеше.

Tosh and Meckicja like this.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Хорор, не знам што ќе се прави.