Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    soncogledi vo vlae ideshe sinko super pominavme.
    Inaku sega opshtina karposh zapishuva samo po l.k. nema moznost za biranje osven ako nemas dve l.k ili dogovor za stan i se sto se bara. Ne e kako porano i ne e bilo koja gradinka vo karposh. Decata koj se zapishani ne gi premestuvaat ama novite samo po l.k

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Ти благодатам. Ние сме во Карпош па Сончогледи спаѓа кај нас, аплициравме таму и во Мајски цвет и во двете не примија па за тоа прашувам.

3. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.048
    На мисла сум жени шо да правам. Син ми 3 години е, од 1,5 оди во градинка. Лани летото ко го одбив од доење фати стомачен вирус лежевме во болница, Октомври месец лежевме заради бронхо пневмонија од стрептокока, од тогаш до пред две недели не го носев во градинка, сега таман почна фати стомачен вирус 6 дена лежевме во болница :(
    Тој сака да оди во градинка, јас сакам да го носам оти знам дека му е убо ама премногу ми е страв од вирусите и настинките. Зборав со докторката шо го прими на детско ми вели ако има кој да го чува барем уште една година да не оди, многу е нежен.. За чување ке се организираме некако то е најмал проблем, ама незнам дали да го отпишам.. Трауми имам од се шо поминавме, а допрва се настинките.. :(

Да се редактирам не спомнав дека таму само леб јади др ништо, дома си јади одбрана храна, пробано на многу начини ама неможиме да се убедиме никако..

Последна измена: 24 август 2022
  4. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    искуство во Мајски цвет Карпош?

5. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.015
    Денес ваков го земав 16613529696044723273018342201612.jpg
    Не знам зашто само прмолчев минатиот пат.Знам дека и моето е не мирно но она кај гледала.Инаку ова се случува во градинката ПОНИ во Хиподром.

6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ova e griznato be

7. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.015
    Да и веќе се прават модринки.

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    На жалост е често, посебно во помалите групи. Икс пати сум ги земала апнати, ми споделиле што се случило, ставиле ладна облога и ги информирале и родителите на “гризачот”. Најчесто биле фази кои минеле… само едно детенце е сега 4.5г сеуште добива некои напади на бес и апе, но родителите побараа веќе советување и помош од дефектолог за да работи со него, па се трудиме сите заеднички да допринесеме да ги надмине потешкотиите со кои се соочува.
    Доколку не е поединечен случај, се затегнале за играчка или слично, најчесто воспитачките обрнуваат малку повеќе внимание на детенцето кое е во фаза на апење…Оти буквално секунда треба за беља а не се залепени до нив нон стоп. Но да ве информираат треба.

На Осе, lackygirl, Lalalupsi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Ова е гризнато најверојатно од друго детенце,такви работи се случуваат и јас не би замерила кога е меѓу деца. Би изреагирала само кај била воспитувачката во тој момент. Барај си друга градинка..

10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Најпозитивно, ја препорачувам.

На BeLLaDona23, karak, derjus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    И каj нас има гризачи вo група, дури рабoтата излезе oд кoнтрoла па маjката jа направи на гoлемo.

12. Zumbulka86

Zumbulka86 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2020
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    66
    Здраво мајки. Има ли некој да сподели искуства од градинката Калинка од хром? Поточно од улителките Магдалена и Катерина.

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Дали е пуштен клонот Црвенкапа од градинката Срничка во употреба? Знам дека го реновираа, но не знам ситуацијата каква е, дали примаат нови дечиња?

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ohlala

ohlala Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    249
    Здраво ,дали некој има искуство со градинката Орце Николов, во Карпош 4?

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    Sto ?

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.703
    Цела 1 година, од лани февруари кога почна в градинка до овај февруари беше болен, 3,4 пати стомачни вируси, температура лани летото на 2 пати имаше по 4 дена а лето ќе речиш, бактерија моксарела...нон стоп мрсули без прекин, кашлање, 3 дена в градинка, 2 недели дома. Февруари оваа година беше дома да се накрени малку оти јануари многу се разболи, цела недела тт имаше и помина без антибиотик патем, па од март до јули супер беше, само конјуктивит фати пролетта ништо друго, значи стекнал колку толку имунитет, зимата пиеше мултивитамин со омега од бекутан сирупот, потоа ништо. Ми е збор, џабе ќе го чуваш дома, дури стекни имунитет ќе се разболува, мора се да помини, ретки се деца кои не се разболуваат често. За јадење и моето не е јадач, в градинка јади само леб. Во декември 4 год ќе прави.

На flower55555, Larahappy и Fifi84 им се допаѓа ова.
  17. @malena

@malena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    28
    Дали некој има искуство со јасли во градинка Буба Мара - Сонце и Буба Мара - Пчелка 2?
    Сега го запишавме малиот. Иницијално беше пријавен за во Сонце затоа што ни е многу поблиску, но од градинката ни дадоа совет да го префрлиме во Пчелка 2 затоа што таму групите биле помали.

Генерално како сте задоволни од јасли? Дали во сите градинки се една воспитувачка и 2 негователки на 20 деца? Не можам да сфатам како 3 жени постигнуваат да се справат до 20 деца што не јадат сами, не одат сами, не зборат, носат пелени...

18. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Што документи треба за упис во градинка?

19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Мамички син ми треба да почне во градинката сега од Септември. Има година и три месеци и сеуште ја нема примено МРП вакцината. Во план сме наскоро да ја прими. Јас сум бремена и во Октомври треба да се породам па не сакам сега да му правам плус стресови и да се изложуваме на ризик па затоа сакам да му го одложам одењето барем за некој месец но ми е страв да не ми го испишат. Ве молам за совет како е најдобро да постапам, каде да се обратам за да наидам на разбирање?

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Син ми го испишав некаде јануари, во мај негователката ми бараше уплатници да и однесам. Ниту ме праша детето зошто не оди, ниту кај е. Може и мислела дека оди не знам што кажам (facepalm)
    Така да зависи од градинката, ако се како кај мене тие едвај чекаа некој да не оди од 30 деца

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.