Се уште не е,вчера баш со вработена во управата зборев,рече почеток на септември нема да е пуштена,може на крај од септември ,ама не се знае. Инаку во Срничка од вчера се формирани веќе групите да знаете,има списоци.
Во срничка нема истакнато списоци, баш мм беше сабајле. чекале родители за упис но немало списоци. Кој виде списоци?
Мислам зависи од градинката, мојата има скоро 2 год, ги има примено сите вакц освен ММР, го однесов картонот, сега засега ништо не кажаа, ја примија регуларно.
За Пчелка2 искуства ? Таму се запишавме и од понеделник здравје треба да тргнеме прв ден .Јас едвај чекам, а тој уште од сега се противи и плаче.
Na mojata kerkicka denes I bese prv den vo gradinka I super pominavme bez placki bez nisto I koga ja zemav od gradinka kaza utre pak da sum ja nosela na gradinka tamu imalo mnogu igracki I mnogu deca
Од понеделник почнуваме прв пат во градинка. Читам по форумов, разговори со мајки, од работа/пријателки доста се жалат од градинкиве... негователкиве/учителките бараат многу работи дечињата да ги знаат, да треба од дома да научи многу работи, но они за што се таму, да им се придераваат на децата, зарем не треба да ги научат нешто...еве на пр. моето дете е 3год. и 2 мес. што се треба да знае за да им ја олесни нив "работата" чувањето... и ако може да ми кажете, што да понесеме во ранче, ( без пелени сме)
Vo rance ke staves eden komplet I dolen vesh I corapi I od stranata ke staves sise so voda a zatoa da se prideravaat nez nas denes ni bese prv den
Dzabe ti e siseto voda od casa im davaat. Jas stavav epten bebe koa bese kako naprai god i neso prekinav gleam isto puno go vrakaat. Gi prasav mi rekoa ne be od casa si pie
Баш така, и јас еднаш ги прашав за водата дали пие бидејќи секое земање малку помалку имаше во чашката која и ја носам од тоа што сум наполнила. Ми кажаа или од обична чаша пиела или цела дека ја испила и после и ја дополнувале. Затоа најдобро да се праша се што ве интересира. Исто и за цуцлата. Јас и ја давав само за спиење, а госпоѓицата 8 месеци во градинка без цуцла спиела, важно јас 8 месеци ја миев навечер неискористена. Дома ја бараше, таму не. Ја одвикнав за три вечери и дома само што дознав дека не ја користи. Да не прашав ќе ја миев уште којзнае колку време.
Deneska I go frlile siseto I moi komsivki mi kazaa oti ke treba casi za edna upotreba sto se ke treba da nosime
I jas koga odev na gradinka bese taka sega slucajno bide mojata ucitelka sto mi bese vo gradinka da bide ucitelka vo gradinka I na mojata kerkicka
Во мртални лончиња им даваат само кога имаат оброк, останатото време во пладтични чашки, зошто ги мешаат, па вака почедто им менуваат. Кај нас купувавме до пред некој месец сами и носевме еднаш месечно, сега градоначалникот превзема и општината обезбедува. Секаде во моментов се користат пластични чаши за вода.
Кај нас во градинка си користи шише ќерка ми. Никој не ми рекол дека не може. Сабајле шишето во ранче и и даваат да пие таму, полу празно ми го враќаат. А зошто во другиве градинки не им даваат од шише, па што ако бебе не знае од чаша да пие? Па има бебиња од 8 мес тргаат во градинка.
Дали знае некој, decathlon топлинки, каде во Скопје, може да се купат? Ни ги препорача Антоније ортопедот за во градинка.