Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.048
    Па ете 6месеци шо го чував сега како прв пат да оди, ама стварно ми е страв ептен ми е стресно по 5 дена лежење на болница психички неможам да поднесам.. Сега за сега не оди, ама кај и да е ќе го пуштам, збесна дома веќе..

2. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки што им ставате во ранчињата за во градинка? 2ипол год сме не носиме памперс, треба да почне месецов во градинка.

3. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Зависи од градинката , јас на моето покрај памперс резерва обавезно има и облека резерва , маичка панталончиња , чорапки ...

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.213
    Допаѓања:
    124.924
    Долен веш (гаќички , маичка), чорапи, алишта ( сега шорц и маичка, после менувам тренерка и блузиче ).

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Цел комплет облека резерва (веш, чорапки, блуза/тренерки/маица/шорц зависи од сезона. Секој понеделник нови пижами што ни ги враќаат во петок.

6. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.271
    Што носите освен хартиена торта во градинка за честење?
    Имаше тука мислам и некоја идеја со хартиени кесички, со очиња нешто такво?
    Што обично се става внатре? Што сакам? :D
    На малава до сега и давале хартиена торта, со лижавче, блок чоколадце и ледено чајче
    И на воспитувачките, бомбоњерка некоја и сок/кафе ли?

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.213
    Допаѓања:
    124.924
    Тоа ставаат и кај нас(чоко бисквит, крем бананка, лижавче) и обично носат големи сокови од праска за децата и воспитувачките и пластични чаши. Нашиот роденден е во август, дека тога не оди не сме носеле, ова од другите што гледам. Инаку, јас би однела некоја симболична бонбоњера и за воспитувачките

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.494
    Допаѓања:
    22.826
    Секој различно, некој сака побогато, некој му е сеедно.
    Крем банана,лижавче и мало чоколатце ставам јас.
    Некој додава, бонбони пример, балонче...и плус сокче. До сега вака частеле кај нас.
    Имало и спакувано во обични ќесички за замрзнување, во хартиени чашки. Тоа до сега било поразлично.
    Пиши ми пп ќе ти пратам слики што изработувам.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    7.644
    Сите ли носите нешто за учителките?
    Воопшто не ми текна на тоа :^)
    Кај нас хартиена торта и сокче со цевка и тоа не им даваат таму туку за дома ги праќаат.

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    40.355
    Јас носам кафе и чоколадо за воспитувачките

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.213
    Допаѓања:
    124.924
    Од оваа година почнаа (т.е. сега од септември) таму да ги јадат и сокчињата исто таму ги пијат барем што гледам по сликите инаку досега дома ги праќаа и во ковидот не ни носеа , беше забрането ептен пролетта почнаа.
    Сега изгледа фри мерки и се по старо :)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Мајки моите се 2 години и 9 месеци, пред една недела започнавме во градинка, само ден два плачки и се супер прифатија (правевме пауза два месеци), полека се опуштаат и внатре да играат со дечињата, сега седат до 12:30 часот, не се брзаме со адаптацијата иако засега е супер. Најголем проблем е тоа што не сакаат да јадат, јадат само парче леб (и дома се премногу проблематични со јадењето), истово беше и пред некој месец, значи одевме од март до јули во градинка и освен леб ништо друго не пробаа, од таа причина не ги оставав со спиење, жал ми беше гладни да стојат толку време, но сега сакам да започнат да седат како и другите деца со престој. Што правите во ваква ситуација, не сум паметна како е најдобро за нив, дали да си ги земам дома или да ги оставам гладни до три часот :?:

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.528
    Допаѓања:
    23.423
    Ако ти е за утеха и внук имам и е таков. Само лепче јаде и вода. И некое од овошјата. Седи цел ден, со спиење .

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Јас не однесов, скроз заборавиви на нив:$. После тоа кога се сетив ми падна дури и незгодно. Бар кафе едно да однесев. Ама ај имаше вишок од хартиената торта, па се надевам се почастиле:rofl:

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tave

Tave Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali ima slucaj na otpisano dete od gradinka poradi toa sto ne e na reon , vo slucajov karposh?

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.528
    Допаѓања:
    23.423
    Имам блиска што раб во градинка во карпош, некои деца ги отпишаа поради тоа што не се дел од општина карпош или се иселиле( родителите промениле адреса ).

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tave

Tave Нов член

Се зачлени на:
    15 септември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Како е правно ме интересира ,дали може да го отпишат , не постои ли некоја конвенција за заштита на децата или закон..И ние имаме прпблем па ме интересира што може да се направи

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Може да се обратите до народен правобранител.
    За жал, доколку секоја година се обновуваат договорите може да не му го продолжат.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.438
    Правно општината има право да си изгласа на совет реонизација и да си ги заштити децата од својата општина односно да не биде дека дете од Карпош нема место во градинка додека деца од Ѓорче одат во нивните градинки. И фер е, ама ако сме сите фер ќе беше се подобро, нели, немаше да бидеме во оваа состојба, но сите си гледаме за себе и своето и не ни е гајле кој и како се снаоѓа. Пример Ѓорче си изгласа реонизација и за внатре во општината, да ги распореди децата во училиштата и градинките, да нема преоптовареност во едно училиште и да се фаворизира па другите училишта да зјаат празни и годинава мислам дека најмногу се почитува тоа. Иако да бидеме искрено, и така се прават мучки, од пишување адреси во друг реон до врски фаќање, така да тоа е тоа.

На Coco31, Tiny Love и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.528
    Допаѓања:
    23.423
    Одлука на градоначалникот. Имало премногу деца од други општини кои иделе таму, а список со деца од карпош огромен. Имаат и проблем на пример во барсовци има градинка, ама они ги носат децата во карпош , бидејки се етички настроени. И тука пак е гужва, ама дека Бардовци е под општина Карпош па ги примаат.
    Ти знаеш дека Ѓорче околината кај стадион има еден куп згради и многуу дечиња( и дај боже да се множат) а нема градинка за од јасли нагоре, туку мислам е од 4 години. И родители носат деца или хром или ѓорче од другата страна. А пази дека тие дечиња од градинка ги зима баба/дедо…и тие не возат кола, и по сонце 45 степени, по дожд, снег треба да идат пешки да ги земат. Ама битно потписи за згради фрштат без проблем.

На Tave му/ѝ се допаѓа ова.