Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Може до некаде и во право си, ама мене навистина ми е жал кога ги гледам со толку деца како излегуваат на крај. Плус има недокажани и неразбрани мајки, па и со оди разбери се. Верувам дека во градинка даваат се од себе за деџата, ги учат песни, мојава таму научи сама да јаде, од градинка научи сама да ги облекува и соблекува сите обувки и на место да ги става, а јас дома лично не можев да ја научам.
    Секако има и негативности, но во глобала со толку деца и тоа шѕо ќе го научи задоволна сум. Замисли колку има деца што се навистина размазени и можам да речам невоспитани. Па да се разбереш и со нив, да ги доведеш до некој ред.
    Само не дозволувам физичко малтретирање врз деца.
    И мислам плата поголема од 15000-16000 ден. (Ако не се лажам) не земаат, што е малку за нивната работа

На M&M, galapce, PUPICA и 5 други им се допаѓа ова.
  2. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Читав на нетов една мајка кажа дека додека чекала бус на станица, слушнала како две негователки разговараат и едната рекла дека веке и биле преку глава децата, а другава и дала совет од типот, да ги отвори сите прозори и ете утредента пола деца помалку.

Да земеш и да ја икривиш во кичмата за навек.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Оваа хорор приказна, мит или вистина, се провлекува постојано на темава. Дали еден кажал па се шири, или методов станал популарен кај воспитувачките па го користат за да одморат од гужви, не знам.
    Тоа што учеле за да работат со деца не значи дека и сто да им пикнеш во занимална треба за сите да се погрижат како треба. 30 деца кои едвај одат, не знаат сами во ве-це, не знаат сами да јадат, немаат уште осет за ред и дисциплина, со една или две жени не може да не е хаос. И ти како родител барај си влакно во јајцето, фрлај камења по нив наместо да се реагира таму каде што вистински треба. Тие во такви услови подобро и не можат (не зборам за оние што воопшто не сакаат да се трудат), затоа и ќе ти го вратат детето некогаш извалкано или изгребано, а ти мисли дека нешто си променила со тоа што ќе им се развикаш или на фб револтот ќе го истуриш и на крај ќе кажеш дека не ти е гајле колку деца имаат, тоа им е работа, за тоа се платени. Супер мама :muscle: На докторите 30 пациенти сите одеднаш во соба им се па очекуваат ист третман истовремено? Плата колку знам негователки околу 12 000, воспитувачки 18 000, така е?

На Bozica1980, Kaetana, ivi1987 и 17 други им се допаѓа ова.
  4. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Кога дојде време за градинка, јас и мм одлучивме сонценцето да оди во приватна градинка (во која одеа повеќето деца на вработените од фирмата на мм). Требаше јас да одам неколку дена за да се привикне. Ќе Ви го раскажам првиот ( и последниот ) впечаток.
    - влегов го куќата и прво што ми падна во очи беа скалите па прашав - Нели е малку опасно за децава по скаливе? Ми одговори - па вратата горе е секогаш заклучена така да нема опасност... ВРАТАТА БЕШЕ ОТКЛУЧЕНА! :@
    - Влеговме на горниот кат каде беа занималните ( по нивно кабинетите ) и ме прошета во сите 3 простории со објаснување за секоја од нив - тука учиме биологија, хемија , цртаме, пишуваме :o (мореее напредни деца на 2,5 год. - биологија, хемија,,,,а физика????) - и да ви кажам - „ на листовите цртаме од двете страни, штедиме“ (бреееј). Идеме понатака...празна просторија - горе таван , доле паркет - е тука играме (абе ај што збориш). Одкако се уморивме од шетање ме однесе во последната (3-та) просторија ( кабинет - за спиење???). На подот 5-6 душечиња, во шкафчето уште 2-3. Прашувам - па каде спијат децава, кога нема за сите душече ( кревет беше во ситуацијава веќе СФ)? Па не спијат сите - кој несака немора да спие ( кој фати место - по мое ќе спие). Ај и тоа ок.
    - По обиколката прашувам - во која група ќе биде моето дете? Кога ме погледна, ме уби со поглед - па нема тука групи, какви групи сите се заедно . УФФФФ
    - Излеговме во дворот. Едно девојче дента имаше роденден - 5-ти роденден. Малава од возбуда или страв ( што уште ги немаше мама и тато со тортата) или што знам што...се искакала во гаќички. Боже, боже кога и се развика...страшно.
    - Си го земав сонценцето во раце и и викам - многу ми е мило што никогаш повеќе нема да ве видам!
    ДА НАПОМЕНАМ ДЕКА СТАНУВА ЗБОР ЗА ПРИВАТНА ГРАДИНКА КОЈА ВАЖЕШЕ ЗА БР.1
    **********************************************************************************
    Во оваа прилика јавно им се заблагодарувам на вработените од градинката Буба Мара - Пчелка 2 што беа дел од детството на моето сонценце :clap: :clap: :clap:

^^^^
    Мислењевo ми е oд 2011тa, a oд тoгaш дo денес услoвите вo привaтните грaдинки се сaмo влoшени. И тoгaш цените регулaр беa 12000 ден. А штo мoжеше дa се купи вo 2011 сo тие пaри, a штo денес е пoвеќе oд јaснo. Зaтoa квaлитетoт е мислoвнa именкa.
    Глaсaм зa држaвнa грaдинкa.
    Вo грaдинките сите децa се исти и сoнцетo изгревa зa сите нив.
    Ексклузивa вo чувaње мoже дa ви дaде сaмo женa aнгaжирaнa дa гo чувa сaмo вaшетo дете...нa штo јaс никoгaш не би се слoжилa.
    Вo пaркчетo спрoти АВРМ имa секoј ден купени бaби сo дечињa. Абе целa фирмa мoжaт дa oснoвaaт и тoa среднo претпријaтие :D

На @nchy, Tajnaotrovna, Espadrila и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    @sanjaeva Порано немаше толку деца по градинките, ако се сеќаваш колку беа во група со твоето кажи, јас не верувам дека по 30 биле како денес. Сега последниве неколку години ми се чини се прошири бројката нагло а кадарот ист?

6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Вo држaвнaтa грaдинкa?
    Мнoгу беa. Тoчнo не знaм, aмa еве нa рaкa ми беше пoклoнoв зa рoденден пa избрoјaв 23 цртежи. Знaчи 23+ сигурнo.
    20170413_165727.jpg

На Tajnaotrovna, Bozica1980, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Kај пријателка во Ново Лисиче на список во групата на син и (2 години) се 56 деца. И со букви ПЕДЕСЕТ И ШЕСТ. Не одат сите цело време и има по една воспитувачка и негувателка плус, ама баш никој не може да ме убеди дека може да има доволно внимание и простор. Во градинката во комшии за големата група само знам, 38 деца се. Не ми е сфатливо. Затоа малиот го запишав во приватна, таму се 8 деца на две жени. Барем додека научи сам да оди во тоалет и да се снаоѓа, таму ќе оди.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
  9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Во контекс на муабетот за во градинка дека им отварале прозорци за да се разболат и да се намали бројот на децата-според мене може да "упали" само кај многу малите групи затоа што децата што зборуваат може да кажат. На пример еднаш зимава ќерка ми која тогаш немаше ни три години ми кажа дека не заспала во градинка зошто и било ладно. Помислив дека измислува ама кога и син ми ми кажа дека цел ден им било ладно и седел со џемпер кој обично го соблекува, поверував. Подоцна и од градинка ни потврдија-ок беше причината.

10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    8.295
    Кога пишувате за разболувањето и прозори отварање можно е,не знам што да кажам.Можеби има логика,а можеби е само за да излуфтираат оти има многу деца.
    Сите градинки имаат некои нивни принципи кои некогаш според нас родителите мислиме дека не се добри.

Градинката на син ми не е лоша,ама исто се со некои чудни концепти кои некако не ми се вклопуваат во целата слика како треба да изгледа градинката.На пример спиењето во дворот на градинката до -10 температура уште ми е несфатливо.Или игра на дожд и снег.Нема време кое е пречка за децата да играат надвор.Дури кажуваат дека ако дворот се наполнил со вода намерно се изнесуваат децата за да си играат,оти тоа им причинувало задоволство.Децата се правеле утоп,па на крјот се миеле со ладна вода и се сушеле.
    И јас на моменти мислам дека го прават за да се разболат децата.Мм па вика можеби е и подобро дека ќе стекнат повеќе имунитет на тој начин.

Оваа е по принципот на Кнеип/Монтесури мешавина ....Не друго јас не сум растела на тој начин и затоа не гледам баш воодушевувачки на овој начин на чување.

Ама немаше место во „нормална“ градинка,а и не можев да бирам и затоа сме во оваа.

За креативност,едукација,храна,хигиена нема збор стварно е супер.

На azelea и Nikita7 им се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Претпоставувам негде во Скандинавија живееш?

12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Во Мк сигурно не, ќе имаше на ударни вести и полно документарци каде мајки сведочат за теророт врз децата. Добро е што уште „отворен прозор" е врв на криминалот :D

На Espadrila, ivi1987, iki26 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    8.295
    Германија

14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.975
    Допаѓања:
    153.593
    Син ми го пратив од 3г во градинка, државна што ми е на 1м од дома. Прво едвај го запишавме ама тоа е генерално проблем во сите градинки во Скопје посебно во Аеродром. До 3 го чуваше жена бидејќи немам кој а не можев да се решам порано за градинка баш од таа причина што нема кој да го причува ако е под разболен или сл. Освен со една малку шашава воспитувачка во почетната група, која генерално децата ја сакаа ама ние родителите си имавме мака бидејќи секогаш нешто мрчеше, не терапе повеќе од 1м на почеток да го земаме за 1 саат, не дека го зимавме, и сл апсолутно не можам да се пожалам од градинката. Напротив, освен оваа, другите учителки и воспитувачки беа прекрасни посебно веќе кога беа поголема група. Мн научија мн работеа со нив, си стекна другарчиња со кои уште си се заедно. Секое лето темелно ја дезинфицираа, кречеа, чисто беше цакум пакум. Беа мн деца во група некогаш беа побудалени учителките и знаеа да се пожалат од децата ама тоа сметам дека е нормално во таа атмосфера. Фала богу и родителите од наша група беа супер, никогаш немало на родителска некој да тупел или да напињал нешто околу детето, мислам и тоа има влијание бидејќи има родители бог да чува. Имаше можеби неколку по темпераментни деца и побељаџии ама знаеше учителката да излезе на крај со нив. Јадењето им беше топ баррм знаев дека ми е квалитетно најадено детето, за разлика сега во школо. Единствено малку ме нервираше зошто не ги вадеа воопшто надвор а имаат убав голем двор. Ова мислам дека е баш поради фактот што беа нн деца и најверојатно не можеа да ги контролираат надвор како внатре, само на лето ги вадеа кога беа малку деца пред ручек пред жешкото.
    Значи не знам зошто зборат луѓе вака така, намерно ги разболувале или нешто слично, не сакам за др да зборувам ама јас, а знам дека и сите др родители од наша група, сум презадоволна од градинката. Еве и да нагласам зборувам за објект Бамби во Аеродром :)
    Од септември планирам и малава да ја праран и се надевам дека ќе имам исто вакво позитивно искуство

На azelea, victoria, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Ako e za uteha decata vo Kanada se nadvor 2 pati dnevo. Se dodeka e -25 i podole nema ostapuvanje od igranje nadvor. Za dozd, veter, sneg ne ni se pravi moabet, pa ne e Kalifornija, treba da se naucat.
    Nad -25 se redat peskiri na masickite i se polnat plasticni legeni so sneg pa decata mozat da si igraat so sneg vnatre vo zanimalna.
    Zatoa sprotivno koga e +25 i pogore, zabraneto e decata da se nosat vo dvor.
    Ima logika zosto ovde sonceto pece po koza kako na +40 vo MK.

Druga mnogu vazna rabota e red na spienje. Iako e mnogu svetlo preku leto (se stemnuva okolu 11, a se razdenuva okolu 4 sabajle) retko, retko koe dete da ne e legnato po 7:30-8:00, nema tuka drugi pravila za vikend i preku vikend. Se legnuva togas i kraj.

На Arendelle, iki26, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    15.732
    Ќерка ми оди во Изворче,ама Бамби е многу подорбра за кадар и ентериерно,многу убави зборови сум слушала за оваа градинка,дури се мислев едно време да ја префрлам таму дека исто ми се одалечени,ама сега некако се навикна овде со децата и негователките и тоа ме предомисли:).А дворот стварно им е многу убав ,еве и кај нас исто,ама штета што помалите не ги изнесуваат надвор ради таа причина дека треба многу да внимаваат на нив,а не се баш малку деца.:)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    8.295
    Тогаш да не се жалам во Канада е поекстремно:o

Инаку тоа за заспивањето на децата ми е познато и тука.Знам по еден роднина ќерка му на 7 години секогаш е во кревет во 7 саатот. Нормално ако чекаат да зајде сонцето ќе треба ептен да се начекаат и тука летно време заоѓа во 10 саатот и во пет повторно изгрева.
    Повеќе од 16 саати е ден.Ама затоа зимите речиси и да не постои ден:(

На M&M, alana и toogood им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.975
    Допаѓања:
    153.593
    Не ги изнесуваа овде и најголема група кога беа ама пак и не можеш да им замериш 30 деца кога ќе се растрчаат уште да им кидне некое надвор

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    37.256
    Сакам да прашам дали е дозволено 4-5 месечно бебе да се носи во градинка или јасли се тие за помали деца? Која е цената државно и каде има такви јасли во Скопје, на пример во Кисела Вода? Ако може подетално за 4-5 месечно бебе каде може да се носи, цена, едно друго, бидејќи јас немам појма.

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.910
    Допаѓања:
    36.745
    Најмала возраст за градинка е 9 месеци. Евентуално ако ти го примат на 8, подоле не верувам.
    Во приватниве можеби може, не знам.
    Цената за државна градинка е околу 1500 месечно.

На iki26 и gjoker4e им се допаѓа ова.