Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    227
    Мајка не се потресувај исторо се случи со син ми уште во јасли, маж ми го донесе целиот изгребан на лицето, беше уште бебе, воспитувачките на почеток се правеа дека не приметиле после раскажа едната дека се случило за момент. Сега е 3 години и беше најмирен до сега, пред некој ден се врати со голем белег од гризнато на образ, пак не приметиле, ама и тој бил немирен почнал да напаѓа, нормално гледа и учи од други деца. Инаку колку и да реагираш и кај родители и кај воспитувачки пак ќе се случи, деца се и во дел од секунда ќе се испотепаат, плус во големите групи тешко да се контолира секое дете поединечно, јас дома две се пак ќе најдат момент ќе се испотепаат и покрај што многу строго ги држам и ги карам :D
    Тоа што се плаши навечер нормално има врска со секоја нова случка ние уште пискаме во сон од 1год а сега е 3. Како и да е покажете заби на воспитувачките малку да обрнат внимани повеќе.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. daniangel

daniangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    72
    Здраво мајки, во период на подготовка сум на 3 годишната керќичката за градинка. Се подготвуваме со купување на неопходни работи и како што е редот треба и соодветни топлинки. По препорака на ортопед нарачавме топлинки од Декатлон од Софија, меѓутоа испадна дека броевите не одговараат на стандардните, и нарачаните топлинки ни пристигнаа помали од потребното.
    Така да, доколку некоја мајка од Скопје има потреба од нови топлинки од Декатлон за девојче број 27 кој одговара 26 би ги продала за иста цена како што се купени

Прикачени фајлови:

• pink.png
      pink.png
      Големина на фајлот:
      381,9 KB
      Прегледи:
      89
    Последна измена: 19 септември 2022
    На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.440
    И да си набавиш точен број зошто ова се најдобрите топлинки кои сме ги имале. Не ни одговараат на нас иначе ќе ги земев јас, ние сме големи.

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.380
    Број 27 од топлинките, на број 26 патики од која фирма одговара?
    Дека на пример најк се потесни од адидас, па треба поголем број

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Preku mobilna aplikacija za internet plakanja na mojata banka. Ebanking sigurno imas, pp50 nalog se popolnuva

На Juni1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. daniangel

daniangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    72
    Керкичката во моментов носи патики за надвор на Цицибан број 27, и затоа нарачав од декатлон топлинки број 27, ама испаднаа дека и се малечки
    Затоа мислам дека се соодветни за број 26/во спредба со Цицибанот.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Наскоро треба да се породам со 2ро многу се мислам дали малата да оди во градинка или не пред се бидејќи термин ми е 3.11 а тоа е баш кога е сезона на сите вируси настинки ако е дома ќе биде со деде јас и бебо ама деде само во зима нема работа на пролет пак го чека работа

8. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    Јас го оставив дома до примање на првата вакцина, после тоа ќе го пратам во градинка.

На sun995 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Kako ja prifati promenata deka doma ima use eden clen i koja razlika se

10. Soncence11

Soncence11 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Здраво на сите. Синчето тргна во градинка и супер прифати 2г и 8м е. Е сега имам еден проблем втората недела од носење еднаш паднат под окото цел крвав другиот ден прекасан.. Ни воспитувачка ни негователка и во двата случаи не виделе... Детево уште не зборува темпераментно е ама воопшто не е лошо дете само му треба повеќе внимание, секој пат кога го носам или земам си даваат за право да поставуваат дијагнози и да ми напоменуваат дека не зборува па како излегувал од занимална па си играл сам да давам витамини и ред други работи кои страшно почнаа да ми делуваат психички, сто пати се обидов да им кажам дека му треба повеќе внимание дека до сега нема одено во градинка ама не... А воопшто не е проблематичен ни плачење ни ништо почна и да спија.. Ве молам кажете што да превземам стварно се чуствувам лошо

11. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    Тешко, 4 години се разлика и сега треба да ме дели мене со бебето. Не покажува љубомора му зборува кога ќе му кажам да го причува, ама кога плаче го нервирал :)

На sun995 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Kaj vas e pogolema kaj mene e 1 god I 10 meseci nekade ke mu dojde da bidat

На Coco31 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    Мое мислење е ако може да почекаш некој месец поубаво е од аспект на тоа што бебуш уште нема имунитет па да не прележува заедно со дада вируси и бактерии. Плус слушав едни емисии на 0+ месеци на телма( не знам точно дали беше педијатар или детски психолог) каде советуваше при доаѓање на нов член во фамилијата доколку може да не се праќа одма детето во градинка поради тоа што му треба време и на него да привикне на новиот член и ново настанатата ситуација, а можело да дојде и до тоа да детето се чуствува отфрлено, дека не го сакате повеќе и сл. Ама сепак едно се прпораки, а друго реалност така да види си како е најдобро според тебе.
    Моиве се 2 год и 6 месеци разлика и искрено имаше знаци на љубомора, плачење без причина додека доев само да го сврти вниманието на него ама тоа траеше првата недела и толку. После тоа супер беа. Јас сега од септември го пратив поголемиот некој ден одеше, некој ден дома промашуваше и еве сега сме дома од претходниот вторник со вирусна инфекција, ама кај помалиот за среќа нема ништо.

На sun995 и Coco31 им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    Мајка, си го однела детето на проценка зошто доцни со говор? Има многу причини зошто не зборуваат, но со работа може да ср постигне се.
    На учителките кажи им вака исто како што ни пиша нас: ве молам не носете заклучоци за моето дете, и обрнете му малку повеќе внимание за барем да не се повредува.
    Некогаш се без осет учителкиве, си тераат агенда, не ја гледааат групата.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.440
    Мајка знам како ти е зошто истото го врвев и јас пред 4 години на иста возраст со твоето, дури ми даде и дијагноза учителката, малку аутистичен. Мој совет ти е да си поразговараш со матичниот но да имаш на ум дека и ти мораш да работиш многу. Сега кога синко има 6ипол морам да ти кажам дека многу е тешко да исчуваш дете во ова време невреме, да го заштитиш од екрани и штетни влијанија, но вложи се малку повеќе, читајте на македонски, играјте сензорни игри и брзо ќе се пушти. На негова возраст ме тапшаа по рамо да не се сеќирам дека ќе прозбори, а само пола година подоцна се пушти и еве го 3г и кусур нема застанато со зборење. А што се однесува до внимание, не можеш да очекуваш во државна градинка дека 1 воспитувачка и 1 негователка ќе му посветат посебно внимание кога групите бројат и до 35 деца, не е едно само кое сака внимание, верувај. Ние имаме во школо дете сега кое сака така внимание ама затоа па страдаат нашите, кои се со типичен развој и кои немаат нормална настава. Пробувам да се ставам во кожа на мајката, знам како е со дете со нетипичен развој од блиското семејство. Не велам дека твоето е со нетипичен развој, да се разбереме, јасно ми е се, ти велам само да имаш и ти разбирање за учителките јер тешко е да одвојат внимание за едно дете а да оставам 30 други. Е сега не може да не приметиле 2 пати по ред да се повредило детето, тогаш ептен е до нив, што правеле ако не приемтиле, прва мала се, не се голема група, децата треба да им се пред очи цело време, јас би рекла само да внимаваат зошто 2 дена по ред ти доаѓа дома повредено а они не виделе, значи не биле присутни на работното место.

На KuklickaSk и Ano им се допаѓа ова.
  16. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Ti blago dadam majka I ja slicno naslusav i najverojatno ke bide taka

На Ivana-Iva.94 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Soncence11

Soncence11 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Потполно ги разбирам. Некогаш дома со едно не излегуваме на крај па камоли со 30 тоа стои само бев иритирана од грубиот став и и мене ми поставија дијагноза а го имам однесено и кај матичната и почнавме работс со дефектолог и двете истото мислење ми го кажаа дека не е од аутистичен спектар... Работиме и дома исклучивме мобилни и телевизор и се надевам декс се ќе биди во ред. Ме налути тоа повеќе што цело време истото се повторува а веќе се адаптира супер не плачи насмеан е кога го носам расположен кога го земам само треба повеќе време и разбирање

18. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    220
    Мајки каква вода даваат во градинка?
    Јана пиеме од почеток,па мисла ми е ,валда не е од чешма???
    Почнуваме за 2 недели прв пат.Примивме мрп па да помине изолацијава и тргаме здравје боже.

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    10.661
    Кај нас и ја даваат таа што јас ќе и ја спакувам во шише. На поголемите им дават од чешма.Не знам колкаво е детенцето ама ако е поголемо и пие од чаша биди сигурна дека од чешма им даваат, Сан Пелегрино сигурно не даваат.
    Едит: до душа зависи и од градинката, можда во Колорес и Сан Пелегрино им даваат :D

На Pacient srna и lovely91 им се допаѓа ова.
  20. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    220
    2 год правиме во Ноември и уште пиеме од шише