A i stavas sise sekoj den so voda i ti go vrakaat prazno? Poso ja stavav i gleam se polno se vraka mi vikaat abe znae ona od casa da si pie taka i davame. Moeto sekako podobro od casa pie ama siseno go turav za da ne e od cesma demek. Bataliv vise ne turam sise znaci od cesma e vodata. @Tea SK vo kolores i slicnite ke ti ja naplatat san pelegrinoto sigurno a sto ke dadat pak nema da znaes
Zdr majki sakam da prasam posle kolku dena ne odenje na gradinka se namaluva cenata za plakanje na prestojot mojata kerka utre ke I bide 3 den kako ne odi na gradinka posto ima crveno grlo I temp I zatoa prasuvam
Да треба да одговорам нешто за периодот пројден во градинка вака би рекла: Да знаете низ какви цевки проаѓа водата, никад од чешма не би се напиле вода. Ама пијат сите деца и кад тад ќе пропие- остај да е ко сите. Ако детето ти е во јасли, прво што ќе сториш кога ќе ти го подадат во градинка- дај му вода. Веруј ќе испие повеќе од што очекуваш. Прво влегување дома- провери ја пелената. Прашај дали добро јадело, ама не се притресувај ако ти рекле малку изело. Кога ќе речат малку најчесто тоа значи едвај допрел храна а кога ќе речат два тањира у превод значи колку што јаде дома или малце помалку од тоа. И не се нервирај за гребаници зошто колку и да "моето е најмирно" утре него нема да му е ден и ќе учука некое (веруј секое дете бар еднаш удрило во градинка, тоа што може вие не сте знаеле јер едно е у градинка друго е дома не значи дека е бајче таму) и не сакаш родители ниту тебе да ти висат на глава. И не го преоблекувај. Златно правило за зимо, дебела јакна а тенка блуза. Јер у градинка е миљон степени. Повеќе има шанси од пот да настане неголи од било што друго. И дур не стекне имунитет све ќе помине. Ако мене ме прашувате нека не ви белее косата ради една стрептокока. Зошто назад ви е зимата.
Само јас сум будала што не носам дете кога ќе се накашла или ќе му потече носе. Другите идат со зелени мрсули, кашлаат корнат. Дури ми имаат кажувано дека виделе како дете ќе исповрати шлајм и ајт у градинка. Во наша група додуше не можам да се пожалам многу. Дали дека и веќе се најголеми(голема група), па се поминати критичните моменти. Ретко некое е со растечен нос или да кашла. Сега да сум, не нема да чувам дете две недели дома само ради носе.
Со вирус не сум пуштала во градинка. Не само што може другите да ги зарази, туку на паднат имунитет којзнае уште што ќе закачи. На страна тоа што кога сме болни ни треба тишина и одмор. Со растечен нос имам носено. Проѕирна слуз доволно кажува дека се работи за растек од топло-ладно. Реално 90% од времето зимоска им тече нос. Едно е да кивне, друго е да е полно со шлајм.
Повеќе од 5 дена ако оди во градинка се плаќа цела сума, ако оди до 5 дена тогаш пола. Значи некаде 3 недели да не оди, тогаш се крати.
Порано не, сега да зошто сфатив дека нема поента да седи дома ако опшатата состојба е во ред. Каде ова. Кај насмногу малку кратат. Во август само една недела беше и плативме околу 1100 денари
Епа тоа. Го носам пешки во градинка, оваа недела беше ептен ладно и сигурно ради тоа почна да му се растечува носето. Не му тече цело време, му се растечува овие денови, не повеќе од два три пати во денот. Не кашла, не кива, и проѕирен секрет има.
Не е во Скопје. Ова испаѓа секаде е различно. Јас ја имам 6 дена носено во месецот и цела сума имам платено и ми рекле ех за еден ден да не ја донесеше. Ама воспитувачите водат евиденција па можно е и да прогледуваат низ прсти, не знам, така си викам.