Јас не му ја прекинав градинката, со исклучок на летово. Малото помина 5 вируси вклучувајки и варичела и коксаки, сега веќе оди во градинка од септември, 10 месеци има полесно се справува со нос растечен отколку големиот кога појде и прв пат се соочи со мрсули.
Конечно моиве се адаптираа. Цел месец траеше кај малата (4 години) адаптацијата. Првата недела многу лошо поминавме, дури се пожали малата дека воспитувачка ја стегнала на устата. Малава моја знае да си подлажнува и манипулира, но овој пат не беше така. Среќа малиот е сведок и се кажува од збор до збор. Тој не плачи. Дури ни рекоја да ги разделиме, оти тој сакал да соработува, а таа не. Готова бев да се расправам, пријавувам оти дома имав преисплашено дете. Наместо тоа и се јавив онака на воспитувачка да ја прашам како врви со децава. Таа низ муабет ми вика ќе се навикнат ако нема кој да ги чува а јас и викам мораат зошто стварно нема, а јас сум отсутна 11ч од дома. Од тогаш се се смени, сакаше да ме подбуцни зошто нормално баба им ги зема секој ден од градинка. Гледа дека има кој да ги чува. Не сакав да се расправам, им дадов шанса иако премногу имав стрес од цела ситуација и не згрешив. Последнава недела одат, радосни се враќаат и со приказна нова, песна нова, дури и на фестивал беа со воспитувачкава. Многу работи учат кои јас немам време да им ги објаснувам, некогаш се прибирам мн доцна. Во меѓувреме поминаа само со мрсули кои сега магично ги снема.
Мајки вашите деца до колку седат во градинка? Синко веќе месец дена оди, од 8:30 до 12:00 часот и ни велат да ги земеме оти малата група треба да спијат па им пречат Мн малку некако за 3ипол часа детето го мачам и така со плачки оди.. И прееска и пишав на воспитувачката има ли шанси повеќе да седи рече не оти немало место за него за спиење. Стварно не знам, мајка ми е исто негувателка ама на јасли и вели кај неа има деца и до 18:00 часот седат..
Како тоа нема место за спиење? Сите деца спијат,и најголемата група.или барем лежат на кревет кога е време за одмор ако не им се спие. Моето ќе полни 3 за некој ден, го зимам после 14:30 кога ќе ги разбудат. Некогаш 15ч,некогаш и 15и30 фаќа.
Ако во договорот имаш потпишано за целодневен престој ќе му најдат место за спиење и оро ќе играат Ако имаш потпишано за пола тогаш за него нема место нормално и треба да си го земеш пред спиење.
Majka se zavisi od vospituvackite I mn zboruvanje I priprema za toa kolku ubavo e tamu. Mojata trgna na 1vi septemvri so napolneti 2ipol godini, najmnogu radi toa sto postojano bese samo so mene, ne sakase nitu minuta da se oddeli da sedi so baba I dedo. Vo gradinka ostana so spienje od prv den, ne mozev da si poveruvam. Ama mislam deka mn vospituvackite premnogu se trudat, nekogas jas samata mu velam da ja skaraat. Eve ja cel mesec taa me budi za vo gradinka. Samo smeneta e mnogu od koga e pocnata, stanata e mn nemirna. Go gleda odnesuvanjeto od drugite deca I poprima od niv.
Преголем стрес ми е помислата дека ќе мора да ги оставам во градинка, првично затоа што не сум ги оставила никаде 2 мин, мала разлика се и нема баш јунаци за чување, друго многу ми е стрес како ќе прифати поголемиот едноставно тешко прифаќа нови луѓе, со деца нема проблем ама возрасни не прифаќа, си има неколку луѓе и тие му се, остатокот што ги памти да не го допира, а тие што не ги памти, не ги видел подолго обавезно има плачење, на гости не можеш да го однесеш, ќе видиме како ќе биде, а за немирен природно си е таков не треба од други да гледа си знае
Чаир. Четврокот и на родителска бевме, на сите родители ни кажа во 12:30 да ги земеме децата оти малите треба да спијат во таа занимална. Не е само моето туку цела група.. Искрено премногу се разочарав, иако се знам и со воспитувачката еве што ми пиша. И сега што да правам? Жал ми е да го малтретирам за толку кратко време..
Тогаш бар треба пола да плаќаш ако они не можаѕ да го примат детето, доаѓа како на 4ч згрижување. Ако не се побуниш може ќе си тераат вака
За мојот син исто кажаа, ама не дека нема место, туку дека ако барем не легне во креветче тој период подобро да го земаме, зошто едно дете ако е на нога сите ќе станат. Тој редовно оди еве од денес трета недела и знам дека се уште не е спремен да спие таму, ама денес го оставив и им кажав ако не успејат да го налегнат да ми се јават да го земам. Не ми се јавија ама сепак интуиција отидов. Едната воспитувачка во раце го шеташе пред училницата за да можат другите да спијат. Нема да форсирам ако не сака да спие таму ќе го земам, се дур се опушти. Уште нема 3 години, во декември ќе полни.
Јас прв пат гледам вакво нешто. Ако имаш нормален договор за во градинка, нема зошто да си го зимаш. Градинка нема што работи само до 12ипол. Немало место, епа нека не запишуваат деца ако немаат место. Џабе во дирекција ќе пријавуваш, во општина само или во мтсп.
А да не ти прават филмови ако знаат дека си слободна и можеш да го земеш? Мене вака ми правеа за ќерка ми последната година од градинка. Не сакаше да преспива таму, а знаеја дека јас од дома работам и едно, две, земај ја порано.
Па и јас од дома работам, но изгледа кај нас уште тоа не се сфаќа како озбилна работа Ништо, ќе одам да зборам ако не ќе му ги земам документите, нека помине зима па здравје во пролет ќе го запишам во друга градинка. Второ што ми западна во очи, кога праќаат слики го гледам детето таму со јакна ми седи.. мислам.. И не е само мене вака, со неколку мајки зборев исто ги зимаат децата во12 макс 12:30 демек голема група биле нашиве. И мајка ми е негувателка они до 18:00 часот имаат деца. Инаку 4ипол год ми е синот.
Кај нас на родителска баш нагласија, не може да вратат дете зошто се згрижувачка установа. Ова со немање кревет за спиење прв пат слушам. Да, кога некое не спие и им ремети ред, знаат да не се замараат и полесно им е да се оркачат од истото, ама да кажат нема креветче, нема место а дете си е редовно запишано е крајно безобразно.
На другарка малата во Бутел , 6 ако не и повеќе месеци, за спиење не ја примаа, зашто немало кревтче.
Znaes sto kazi I na vospitackata oti nema koj da ti go zema porano od gradinka I da vides kako ke najdat mesto ti plakas pari zatoa nesto
I za mojata kerka kazaa pred nekoj den oti nejkela da spie da sum si ja zemala a ne vikam jas treba da pocnam so rab I ke nema koj da mi ja zema od gradinka da vides kako najdea nacin da ja zaspivaat na kerka mi