1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.312
    Допаѓања:
    37.225
    Благодарам на одговорот. Но, дали тогаш помали од 9 месеци се носат во т.н. детски јасли? За нив прашувам. Имам познаничка која поради работата од 3 месеци го носеше детето некаде ама сега не можам да стапам во контакт со неа да ја прашам.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.744
    Јаслите почнуваат од 9 месеци до 2 или 3 години. Зависи од градинка до градинка. Јас каде што ја носам малава има две јасли групи, голема и мала јасли. Малата почнува од 9 месеци до 2 години, големата од 2 до 3 години. Јас не сум чула државна градинка да прими дете на 3 месеци. Можеби некоја приватна градинка. Еве тука има мајки со искуство ќе споделат.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    153.438
    Државна градинка не прима толку мали бебиња во јасли. Евентуално приватна ама немам слушнато за некоја. Ако ти дозволуваат фина сии најдобро да најдеш некој за чување дома

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Толку мало бебе нема шанси да го земат во градинка , ќерка ми едвај на 8,5 м ја примија .
    И немој да плаќаш жена за чување , искрено имам траума од таквите:worried: Подобро ќе останам без работа или нека го чува баба му одколку непозната жена НЕ:shake:

На gjoker4e и azelea им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Малата од 7,5 месеци тргна во градинка.
    Нема реска граница за примање,ама барем да седи и да знае да џвака.
    На 4-5 месеци не верувам да примат детенце,ептен е мало.

На joy1 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Мајки какви обувки носат вашите деца овој топол период во градинка? Топлинки ни се мали веке а и не се соодветни со пролетното топло време, па се мислев да купам нови обувки ама не знам какви би одговарале. Ми се допаѓаат пролетните топлинки од Кеги, ми се допаѓаат и како квалитет и како дезен ама да не и со нив и биде топло? Какви носат вашите деца во пролетно-летните денови?

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Ние вакви користиме, таман се тенко ѓонче не се многу високи нагоре накај глуждоти што е најважно не му се потат ножињата, од поефтините понеквалитетните жива вода му се прават. Па не може босо да оди во градинките и не е како надвор 30 степени. edr.png

На snegulkata и azelea им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    И ние вакви користиме, само друга боја.
    Лесни за носење и лесни за облакање.

На snegulkata и BellaS им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.744
    Ние вакви имаме.

На MilaP, snegulkata, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    На An-na и MilaP им се допаѓа ова.
  11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.220
    Зависи и од слободното време на родителите. Тие што се на работа и немаат каде да го остават детето, градинката е неизбежна. Немаат сите баби и дедовци каде можат да ги оставаат а и голем дел од оние кои ги имаат се стари и не се способни физички да чуваат дете а и да го воспитуваат онака како што треба. Некои можеби можат да си дозволат и дадилка но искрено после оној случај со дадилката која го мачеше детенцето би размислила сто пати на кого би го дала на чување моето дете, здравје кога ќе го имам. Во градинка барем не прават такви глупости, може не им посветуваат внимание како дома што би им посветиле но сепак не ги трескаат од земја.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    Зависи какви воспитувачи ќе се погодат. А и тоа како толерираат испади на деца кои ги малтретираат останатите.

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Женси што носите во градинка за роденден? Мислам од грицки, сокчиња, тортичиња...?
    Дали носите плус некоја друга декорација: топери, торбички, балони....
    Оваа година прв пат ќе славиме роденден во градинка па да се спремам по малце. И дали на воспитачките им давате нешто?
    Ако имате слики може и во ЛП да ми пратите ако не сакате да постирате.
    Фалааа однапред.

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Сокче за секое дете, од тие хартиените торти со некоја тема направени и внатре лижавче со 7 деис тортица, оваа година и детско шампањско со пластични чаши однесов а за учителките или мино ролат-торта или некое благо со сок и кафе. Кај нас не даваат вистинска свеќа да дува. Мислам дека нема да има проблем ако однесете балони и сл. Инаку од сњ што носам им даваат по една работа а др.во ранче за дома.

На snegulkata и iki26 им се допаѓа ова.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    И ние славевевме роденден во градинка, за малата беше прекрасен момент.
    Ме ограничија учителките на хартиена торта, иако првично ми беше планот да носам ,,вистинска,, торта, но по правилата во градинката не било дозволено да се носи таква торта.
    Однесов хартиена торта, внатре имаше чокладце (атлантис земав) и лижавче, и плус купив сокчиња за децата. За учителките купив исто Атлантис чоколадца, сок и кафе.
    Им направиле роденденски амбиент, со чаршавче и свеќичка, па малата моја славеничка ја ставиле да стои на столчето демек она е главна! Учителката ми долови дел од амбиентот со сликички, а искрено криво ми е што не не пуштаат нас родителите да бидеме присутни. По сликите очигледно е колку се среќни децата!

@iki26 Добра ти е идејата со балони, баш ми е криво дека мене не ми текна. Ама за догодина секако ќе ги имам во план. Убаво да поминете и те чекаме да споделиш роденденски имресии!

На leona83, tina-63, Elen4e_sonce и 2 други им се допаѓа ова.
  16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Некоја мајка аеродромка да ми даде мислење за новиот дограден дел на градинката Чекорче кој се води како Штркче? За јаслите прашувам.

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    На глава ви се качив со моите муабети за градинки, ама ете се нешто ме мачи и морам да си прашам.
    Малата три дена останува на спиење во градинка и три дена не заспива таму. Си лежела и не заспала.
    Имавте ли таков проблем, од кога почнаа да спијат таму, дали брзо се навикнаа, применивте ли некоја метода со која го олеснивте тој дел од адаптацијата?
    Инаку така и е супер таму, бар како што кажува воспитувачката, јаде, си игра, среќна е, пее песнички, соработува, бои... се најнормално, ама ова со спиењето е проблем!

Се изнервирав искрено дека не сака таму да спие, а дома секогаш преспива поручек. Стварно не знам што да превземам!

18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    153.438
    За роденден носев сокчиња и некои чоколадца најчесто најлепше жеље малечките. Нас од старт ни кажаа само спакувано да биде никако торти ем поради служење ем да си биде со декларација да не имаат не дај боже проблем ао тровање или нешто слично.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    здраво на сите.
    Сакам да ве прашам дали давате нешто на децата од спрејчињата во уста за настинка и какви се тие да не надтинуваат.
    Ние еве една недела сме во градинка и веднаш настинавме.
    Во градинка зборуваа за спрејчињата но не знам какви се тие ако има некој користено и дали има ефект искуство ако може да пише благодарам.
    две ипол год имаме

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Оригано бејби спреј за носе-има антибактериско дејство и ацодосалус за во уста-одвреме навреме им ставам јас, инаку и тој за заштита од бактерии.

За три дена не се нервирај, почекај уште малку. Ќе види дека сите спијат и ќе се навикне. И моиве на почеток ми кажуваа дека само си лежат ама почнаа да спијат.

Последна измена од модератор: 7 мај 2017
    На joy1, snegulkata и Devojka100 им се допаѓа ова.