Од воспитачка во градинка, било какви капки есенцијални масла или парфем позади на работ на вратот и косата, позади уши. Функционирало кај внука од братучетка 5г. Кај дете со коса до газ. Исто има на Фризи дерм еден лосион за заштита. Ама мислам ова првото е поефтино. Намачкано на коса, не на кожа да не се нафрла.
Моето е машко. Јас купив еден спреј на природна база од Еурофарм,ама не го употребив за детево,го шишавме и рекоа ги снемало вошките. Во групата пишаа дека имало гниди. Но го користам за мене (работам во училиште) и засега е ок
Здраво мајки искуство со воспитувачките Марјана и Елизабета во градинката Ташко Караџа? И дали имате телефонски број за да ги известам дека детето ми е настинато и нема да дојде во градинка?
После колку дена може да го пуштам од позитивен бриc за moraxella catarrhalis? Го задржав дома во среда, брис во четврток излезе позитивен. Матичната ми кажа само да чистам со физиолошки, штом нема температура, јаде и е активен, не е за друга терапија или за антибиотик. Секретот од нос е видно намален, но се уште му тече прозирен секрет (не како на почетокот зелен). Па планирав да го пратам утре само да не е уште рано. Ако не да почекам до понеделник таман 10 дена ќе има поминато?
Ако не ви бараат негативен брис можеш одма да го пуштиш. Кај нас бараа негативен брис, па после дури градинка.
Нема да ми побараат, пофлексибилни се, но јас сепак ќе го исчекам и ќе му направам контролен брис во понеделник. Да сум сигурна дека не шири бацили баш моето.
Епа тоа, и ти како се осеќаш, зошто зачаран круг е градинката, ти ќе однесеш нешто ама и тебе ќе ти донесат нешто.
Машко дете скоро 2 год. Прв пат ми го даваат од градинка лошо изгризан на лице. На почетокот цивкаше од време на време реков ај гладен уморен. Пладнево без повод после оброкпочна да плаче и вришти интезивно и траеше 10мин што е предолго за вообичаен тснтрум. Ова со липање. Се смирува стиснат во раце прилепен и при најмала дистанца пак почнува. Му дадов б витамин полче се загледа цртани сега е ок. Ама секое наредно плачење некако како да го преживува настанот. Дали не биле таму да го видат и спречат гребан е, и по врат. Како под траума да ми е. Што да правам?
Ако не реагираш ќе почне да ти одбива во градинка нека не играат на тоа "фаза"е . Ај раче, ноџе ама па лице бе може лузна да му остане. Син ми пред 1г лошо се изгреба еве лузната уште му стои, а не беше ни длабока рана.
Ne go prakaj deteto na gradinka dodeka e bolno moj sovet ti e toj oti sega mu e padnat imunitetot i moze da prifati i nekoj virus plus pocekaj da ozdravee kako sto treba
Jas sakav da prasam sto da pravam vo grupata na kerka mi ima projaveno voshki taka ne informirase ucitelkata sto da zemam da ne fati i ona voshki
Од специјалист педијатар извештај зошто се одлага вакцината и до кога со изјава од родител. Па кога ќе помине важноста на извештајот а во меѓувреме не ја примило вакцината вадите нов извештај и така натака
Пишував пред некоја страна. Од стара воспитувачка совет, дали етерично масло од лаванда или пак некој парфем пред градинка позади на вратот кај косичката ќе капнеш/прснеш и ќе ја собереш косичката. Исто така во Зегин има едно Анти личе, на Фризи дерм, бап е ефикасно, лосион за заштита. Има и шампон против вошки, ама ако детето нема ставај од лосионот или ова пробај со парфем/ етерично.
Од градинкава веќе коса ми се крева. Син ми останува последен од неговата група. Во 2 45 се симнувам од работа баш кај градинката и одма си го земам, ама другите веќе од 2 до 2 30 сите се земени. Некогаш останува со негувателка Х. Со неа е ок, гледам дека му пушта цртани на телефонот што не ми се допаѓа, ама ајде нема врска. Битно никогаш не плаче, среќен е и среден. Ама некогаш останува со негувателка У. Оваа му е главна негувателка, по цел ден се со неа и воопшто не ја сака. Штом го оставам плаче, кога одам да го земам пак плаче. Постојано ми ѕвони, дојди земи си го, кашла (од плачење), плаче по цел ден без затрајување, вака, онака, дури сега ме убедува дека треба од почеток пак да се адаптира. Последно пред да го земам (беше отворен прозорот) ја наслушнав како му се дере "Ќе те истепам". Срце немам веќе да го носам таму. Знае ли некој дали има некоја процедура на менување група?