Тоа не е лажење, тргни од себе, кога си била мала некои работи ти изгледале чудни и големи а сега се сосема нормални. Детската фантазија е бујна и интересна, јас се сеќавам учителка една ни плетеше плетенки и на крај секогаш ќе ги фатеше една за друга плетенките и ги повлекуваше надоле, тоа демек да ти расте косата, ама мене тогаш ми значеше којзнае колку страшно што ја молев мајка ми од дома да ме плете да не ме плете Катица во градинка да не ми ја искорне косата. А ова со растење многу подоцна го разбрав една баба ми сплете 2 плетенки и ми ги повлече така демек ај нека расте сега косата... кога ми текне колку тоа страшно ми изгледаше во градинка се изнасмеав.
Nez najiskreno ne sum bila nekoj takov tip na covek I nez kako e ali jas poveke vo vakvi slucaevi kako na clenkata bi veruvala na deteto oti znam oti ucitelkite navremeto gi tepaa decata I znam da ja prasam cesto kerka mi dali gi tepaat decata vo gradinka ucitelkite i mi vika ne a jas licno imam jadeno kotek od ucitelka vo gradinka taa slakanica do den denes ja pametam
Во што поголемо Не лаже сигурно, си го познавам детето, но е осетлива и не знам колку било сериозно. За пријава не знам, не би пријавила и да пуштам дете пак кај пријавената. Затоа пишав, дали има некој искуство и дали има поента разговор. Јас со разговор сигурно не би ја променила, мислам само полошо ќе е. И јас сум многу тепана во градинка
Jas ne sum mnogu tepana samo taa slakanica ja pametam ama da sum na tvoe mesto bi razgovarala malku so nadleznite vo gradinkata oti sepak nie plakame tamu plakame pari za decata da gi educiraat ne da gi maltretiraat
За 12 дена отсутен од градинка нели треба да платам помалку? Според договорот првите 5 дена се плаќа редовната сума, наредните секој ден е околу 25 денари ако памтам убаво. На уплатница пак ми ја пишале редовната цена. Дали да им напомнам кога ќе одам да платам? Водат ли евиденција за присуство секој ден?
леле бе штозбориш мајка?!( некои стварно не заслужувата со деца да се Да сежалиш,искарај се.Моето се плаши од учителката што им свикува тишина,акамоли вака само. И за мочкањето не е ок.Не е хигиенски.Она седи на секоја шоља коа оди да моча по ресторани/гости? Срам да им ена некои....
Zdravo, Sakam da prasam kako odi prefrluvanjeto na dete vo druga gradinka t.e drug klon. Dali imal nekoj iskustvo
Aham fala ti, a dali lesno ke ja preflat, bidejki za upis vo ovaa gradinka mnogu teshko beshe so primanjeto, i mi e strav ako zemam odjava a da ne ja primat vo drugata, ako sakash da mi kazhesh shto se treba za prefrluvanje vo dr gradinka
Ако ти е за менување клонови ќе одиш во управата и они ќе ти кажат според број на деца дали може да се префрли. Мојот така го префрлија малку се натегавме, ама ја имав други проблеми со првиот клон и многу притискав
Abe prvo ke si prasas vo vtorata gradinka. Rekoa ok moze eve ti dokumenti dogovor i se isto sto se popolnuva, popolni zemi odjava i donesi gi. Tolku bese
Sin mi obicno e mirno dete ima 3 godini i dosega 2 godini e vo gradinka.Ama deneska dodeka se igrale griznal edno dete na grbot.Ne bil agresiven kako niz igra toa go napravil. Vospitackite mi soopstija na zemanje .Mene epten grdo mi dojde, dosega nema posegnato taka... go prasuvam sto se slucilo toj ne saka da raskaze sto i kako se slucilo toa. Kako bi postapile ke pobarate koe dete e i ke se izvinite na roditelot ili samo ke razgovarate so deteto i ke mu povtoruvate deka takva situacija ne e dobra i deka ne treba da se sluci povtorno.
Нормално дека ќе разговараш да се извиниш, дури и од детето сум барала следен ден да се извини. А со детето ќе разговараш дефинитивно, ќе му објасниш.
Не е хигиенски тоа со писоарот. Тие треба да им мијат раце после мочање, а не да ги мрзи. Тоа со јадењето што да кажам не знам. Најчести психички состојби се пореметувања во исхрана, луѓето имаат ужасна врска со храната што со години не можат да ја поправат. Сосила јадење, оставање само во трпезарија да плаче над чинијата толку мало, не знам ни што да искоментирам од што сум запрепастена. Мене ме чуди зошто ни се градинките такви и воспитачките како да се одбрани баш тие што најмногу мразат деца, чест на прекрасни исклучоци, но толку многу често читаме за глупости низ градинки...
Со детето ќе разговараш сигурно. Ќе се објаснувате зошто тоа не е убаво. Најдобро преку игра тоа да го направиш. Да играте со играчки па да видиш како изгледало гризењето. Ако е само еден „инцидент“ јас не би правела од мува слон. Во смисла дека ќе барам контакти од родители и ќе се извинувам. Ако го сретнам родителот на врата при носење/земање би се извинала ама специјално за тоа не. Инаку мојот беше жтртва на гризење во градинка и јас не изреагирав никако. Мајката исто на девојчето што го гризна. Имаше период кога сите ги изгриза и се смири потоа. Фаза ли и беше не знам. Мене лично тоа ми е нешто што поминува. Ако продолжи да се повторува особено со едно исто дете тогаш станува проблем. Изолирана случка не треба премногу да се потенцира. Може да се постигне спротивен ефект кај детето. Е сега сите сме различни и различно реагираме и оечкуваме од луѓето. На пример во школо една мајка на тепач се уби од ставање слики кога нејзинот дете се врати дома со гребаница. Мојот неколку дена се враќаше изгребан од истото тоа дете, ама јас не изреагирав така остро и на прва. На крај наставничките средија тоа што беше проблем меѓу децата (тепачот наспрем другите) и сега е смирена ситуацијата. Најдобро да поразговараш со воспитувачките за тоа како пнатаму да постапиш зашто тие најдобро ја знаат динамиката и што точно се случило односно колку бил сериозен индидентот со гризење.
Ние не сме во Македонија и овде многу се внимава на приватност давање податоци и слично , ако не е нешто многу сериозно нема ни да соопштат за кое дете точно се работи. Денеска јас препрашав таа пак потенцираше "едно дете ". Тогаш јас препрашав за ситуацијата дали бил револтиран, агресивен или нешто слично таа ми одговори дека во моментов си играле смирено дури се смееле и тој го гризнал во тој момент детето. Не сакам да постигнам контра ефект кај него , зборевме смирено и му објаснував и пак секако ќе му повторувам што ме би требало повторно да се случи. Фала на советот , несакам да испаднам пристрасна ниту пак невоспитана па да се правам дека ништо не се случило затоа и побарав мислење тука на темава.
Јас реков на воспитувачката да се извини на мајката и рече се извинила и мајката рекла ок. Две години имаше тогаш и мојава и детето. И воспитувачките рекоа ништо страшно, деца, ама ако се повторува ќе треба да разговараме. А со твоето дете секако ќе зборуваш дека не е добро тоа, дека боли и слично.