Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.172
    Допаѓања:
    111.248
    Мое мислење е дека директорката може да е крива за многу работи, но не и за ова, за ова се учителките криви, кај биле, што правеле, како оставиле толку мали бебиња сами... Но ако во нејзин мандат истите учителки ја повторуваат грешката е богами крива е.

На SmartyWifey и Meckicja им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.914
    Допаѓања:
    18.800
    Каков директор е ако не знае каде и се вработените? Не е тајна дека се пие кафе во работно време наместо да се чуваат децата, што им е работа за која се платени.
    Крива е директорката, градоначалникот, министерот. Ама на прво место народот.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.415
    Допаѓања:
    37.609
    До сега ќе се појавеше мајката со изјава на ФБ, Инстаграм, телевизија или било каде... Кој и да е од нас секаде ќе објавеше, јас на пример на форумов најпрво. Чудно ми е што ги нема родителите? Треба цела држава на нозе да ја кренат и лично да кажат според нив што како било.
    Градинката е во градот Гевгелија или околните села?

На Meckicja, Milkiway и elimkd им се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Купувате поклони за Нова година за учителките?
    Јас мислам дека треба, како благодарност што ми го гледаат детево супер ама па си викам погрешно да не ме разберат.
    Се мислев нешто персонализиран лампион, шоља некоја крисмас, симболично нешто.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Кај нас лани се дебатираше во група за ова и на крај не се постигна консензус. Ама јас исто сметав дека нешто симболично секого би израдувало, сепак е таков празник и купив. Лани имаше убава комбинација зимски чај со шољи по маркетиве, баш симболично, а во знакот на празниците.

На tina2018, elimkd и Tea SK им се допаѓа ова.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.744
    Јас купувам, така нешто симболично. Сепак се празници и мерак ми е плус 8 часа дневно се со детево.

На tina2018 и Tea SK им се допаѓа ова.
  7. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.243
    Не сум размислувала на оваа тема искрено, да не прочитав тука немаше ни да ми текне. :D За сите учителки ќе купувате поклони? Кај нас една е главна, и уште две има со неа.

8. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    30
    Здраво, дали ќе биде во можност некоја мајка да ми го прати менито од градинките низ Ѓорче за јасли и кое време кој оброк е, да имам претстава како е. Поздрав

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Јас лани им земав по една чоколада Галеб со зимски мотиви имаше,заедно со честитки им ги даде детево.

На tina2018 и Tea SK им се допаѓа ова.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Две ја водат групата. За нив две сакам.

11. daniangel

daniangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    72
    Милсам дека малку се претерува со идејата за "поклончоња"....еве јас одам на работа, и не добивам никакви поклони за новогодишните празници, а сосема поштено и посветено си ја работам работата. Сметам дека новокомпонираната идеја за поклониве е со една единствена цел, а тоа е додворување кон учителките...за што лично сметам дека не се виновни наставничите, туку единствено родителите кои сакаат да отскокнуваат од другите

На Oneo, forumce, donna.17 и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Јас идам на работа, па за Нова година добивам "поклончиња" од соработници. И не не е за да ми се упикаваат, туку затоа што е сосем нормално да сакаш да испочитуваш некој со кој си соработувал успешно во текот на целата година.
    Исто како што на мајка ми, татко ми, маж ми, брат ми им земам поклончиња за Нова година, сметам дека треба да им земам и на жените кои ми го одржаваат во живот детето 9 саати, 5 дена во неделата. И тоа не е од причина да сакам да им се додворувам, туку да им се заблагодарам што ја чуваат и имаме успешна соработка.

На Slonce91, Luna91 и Ano им се допаѓа ова.
  13. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.002
    И јас ќе им земам по нешто симболично. И не за да се упикувам, туку во знак на блсгодарност. Многу се посветени и позитивни. Ќерка ми ги обожава и таа изрази желба да им купи подароче.
    Инаку и јас добивам подароци на работа за нова година, 8ми март, роденден од директорот, колегите....

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    I jas istoto go mislam pogotovo sega koga sum na edna plata

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.744
    .
    Тоа е твое мислење и став и не купувај , ама не се работи за додворување. И конобари има добро што ја вршат работата па секогаш бакшиш оставам, и оние што бришат прозори со јажиња по згради не сум промашила да им пружам од прозор вода во лето и чај во зима. Маж ми една година на минус 20 работеше пред аптека па аптекарката во чаша топла вода им дала Фервекс немала ништо друго во аптека, он и го памти тоа до ден денес, душата вели ни ја стопли. Секој месец носам колеги на доручек за добро завршена работа или некој мене. Не е додворување, туку соработка , благодарност, внимание да пружиш, па нормално ми е да однесам еден лампион или чаша или чоколадо во градинка на негувателки за Нова година што 8 саати ми го гледаат детето. И дефинитивно не е новокомпонирано постои одамна само кој сака да го види.

На Luna91, karak, *Лорена* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. daniangel

daniangel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    72
    Благодарност можете да изразите кога ќе осетите дека е вистинскиот момент за тоа......а не по повод Нова година.....И дететето ми го чуваат во градинка затоа што за тоа се едуцирани за тоа, и сами одбрале да го работат тоа....исто како што продавачката ти продава секој ден намирници, ама нејзе не сте и благодарни, па нема да и купите чоколадо.....ама баш на негователките ќе им купите. А соработниците Ви даваат корпоративни подароци, а не лични.
    НО најодговорно ви тврдам дека ќе купувате за да бидете заприметени и да се издвоите од масата.....и за да очекувате истите тие негувателки вашето дете го "гледаат" повеќе и подобро од останатите.
    Инаку, живеам во овој македонски систем долго време, и знам дека постои "поклонувањето", не е дека не сум го приметила....и ми смета, затоа што и лекарите ги навикнавте да очекуваат "поклон", и многу често многу повеќе од она што македонскиот граѓанин може да го обезбеди.
    Ете затоа учете си ги децата дека поклонување заради подмитување не е добро, ниту корисно!!!!!!!

На Oneo, forumce, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.172
    Допаѓања:
    111.248
    Зошто подмитување? Не може да е благодарност? Ми се десило и од нигде никаде да им однесам нешто да се почастат, без повод, онака. Благодарение на тие учителки моето дете има прекрасна основа во школо и тоа многу значи. Исто и со сегашниве учителки, да тоа им е работа, ама благодарноста моја нема врска со тоа, не мора да е чанти и часовници, едно кафе и чоколадо.

На i13dk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Разбирам која тие поентата, ама мал гест на внимание и искажување благодарност не е исто со мито.
    Кога поголемиот одеше во градинка за Нова Година сам изјави желба да им направи честитки на учителките, иако тоа не сакаше да го направи за бабите и дедовците. Извди од пакетчињата две чоколади и рече- јас ова ке го носам на С. и А. Многу ме израдува што детето само покажа таква иницијатива, па му помогнав да ги спакуваме во украсна хартија и панделки. И денес го памети тоа, и не мислам дека учителките му обрнале екстра внимание затоа што им однел чоколадо од 50 денари. А жените беа пресреќни како кој знае каков подарок да добиле. Сепак учителка не е исто со тетката што работи на шалтер, таа ја игра мојата улога кога е во градинка. А и сите сакаме некој на работа да ни покаже со некој гест дека добро си ја вршиме работата, иако сме платени за неа, без разлика од неговата вредност.
    Баш мислам дека периодот на празници е совршен да се искористи децата да се научат на ситни гестови со кои ќе искажат почит или љубов. Дали ќе биде лампион, честитка или чоколадо е небитно. Поентата е да се научат да искажат благодарност или емпатија кон друга личност.

На Slonce91, Luna91, Tea SK и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    10.654
    Ја најодговорно тврдам дека нема да им купам поклон за да ме заприметат и за да ја чуваат подобро.
    Ја чуваат најдобро и мене многу добро ме знаат која сум зашто директорката ми е врска, ич нема да допринесат за тоа поклоните ]:).
    Тоа што се кул девојки и ја одржаваат во живот 9 саати е причината што ќе добијат поклон:P.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.269
    And this is why we can't have nice things!

Дека врските се врвот на успехот во ова општество, а не се ништо освен сељачизам на ниво (facepalm)

На BeLLaDona23, hotsauce, TarantulaA и 6 други им се допаѓа ова.